A szexuális szokásokra is rákérdezhet a háziorvos

A szexuális szokásokra is rákérdezhet a háziorvos

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy háziorvos elmondja, miért jó ez.

Az eddiginél jóval részletesebb egészségügyi adatgyűjtésre kötelezi a háziorvosokat egy minap megjelent jogszabály. A jövő júliustól életbelépő rendelkezés szerint az úgynevezett elektronikus törzskartonon nem csak a páciens minden adata szerepel majd, de a rokonok betegségei is, az űrlap az orvosi kérdések mellett lényegében egy szociológiai kérdéssort is tartalmaz, mert kitér a páciens munkaviszonyára, az életmódra (dohányzási, alkoholfogyasztási, étkezési szokások), hogy mennyire látja sötétnek a jövőjét, vagy hogy milyen korán kel reggel.

A Blikk azt írja, a szexuális szokásokra is rákérdezhetnek majd a háziorvosok. Bense Tamás háziorvos a lapnak elmagyarázta, ez miért lesz jó:

"egy neurotikus nő tünetei­nek hátterében kiegyensúlyozatlan szexuális élet is állhat, ami ezekből az adatokból kiderül. Ilyen esetben a probléma gyógyszeres kezelés nélkül is orvosolható. Ezeket a kérdéseket ellenben szóban is feltehetjük, ha azonban feltöltjük az adatokat a világhálóra, a páciens bezárkózhat, és lényeges információkat tarthat vissza."

Általánosságban a kérdőívről az mondta, a válaszok alapján előbb gondolhatnak valamilyen betegségre, ami lehet, hogy az enyhébb tünetek miatt elsőre nem jut eszükbe. Így célzott vizsgálatra tudják küldeni a beteget, és hamarabb kiderülhet a problémája.

(képünk illusztráció)

Hozzászólások