Már nem lehet átverni a Fideszt úgy, mint 2015-ben

Már nem lehet átverni a Fideszt úgy, mint 2015-ben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Három év kellett a Fidesznek ahhoz, hogy átlásson a szitán: egy 2015-ös, szövegkörnyezetéből kiragadott és félremagyarázott mondat alapján kezdik felépíteni az újabb kampányt a Soros-szervezetek ellen.

Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője egy sajtótájékoztatón lerántotta a leplet: a Soros-szervezetek "gyakorlatilag népességcserén dolgoznak", "ki akarják cserélni a magyarokat migránsokra." Halász azzal állt elő, a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület felügyelőbizottsági elnöke, Melegh Attila "sajtóhírek szerint" azt mondta, "a migránsok jobbak, mint a magyarok."

Az MTI beazonosította, Melegh a még nem kormánypárti Origonak beszélt a kérdésről 2015-ben. A cikket elolvasva egyértelmű a ferdítés. Melegh ugyanis felvezetésként valóban azt mondta,

"szinte mindenhonnan olyanok érkeznek hozzák, akik jobbak, mint a hazai népesség",

ám ezt úgy folytatta,

"az ideérkező afrikaiak, ázsiaiak és közel-keletiek sok esetben képzettebbek, mint a magyarok. Ennek egyszerű az oka. A kivándorláshoz pénz kell. Afganisztánból eljutni Európáig például 15 ezer dollárba is kerülhet, nagyjából 4,2 millió forintba. Ennyi pénzük csak azoknak van, akik képzettebbek."

Arról is beszélt, a bevándorók korszerkezete is jobb, mint a magyaroké. Melegh a Corvinus Egyetem docenseként akkor nyilatkozott, mikor az országot már elárasztották a menekülteket figyelmeztető, bevándorlásellenes, magyar nyelvű plakátok arról, nem vehetik el a magyarok munkáját és be kell tartani a törvényeket. Ennek apropóján a szakértő azt mondta, a már letelepült bevándorlókkal nem járt rosszul az ország, egyes tanulmányok szerint 1-1,5 százalékos hozzájárulásuk lehet a GDP-növekedéshez. Nagy részük hiányszakmában helyezkedik el, vagy saját vállalkozást nyit.

Melegh felhívta a figyelmet arra is, 2060-ra 7 millióra csökkenhet az ország lakossága, ha továbbra is többen hagyják el az országot, mint amennyien hozzánk érkeznek. Itt még egy összehasonlításban értékelte "jobbnak" a menekülteket: a korszerkezet tekintetében.

A lakosságcsere nem hagyta el a száját. Rákerestünk az MTI archívumában, de nem láttuk nyomát annak, hogy Melegh nyilatkozata kiverte volna a biztosítékot a Fidesznél. Megkerestük Melegh Attilát, aki azt mondta, "soha senki nem beszélt lakosságcseréről". Ő statisztikai adatokról nyilatkozott a 2011-es népszámlálási adatok alapján, a bevándorlókhoz vett mindenkit, aki nem itt született. A Menedék Egyesületnél azt mondták, Melegh a felügyelőbizottság elnökeként az operatív munkában nem vesz részt, részletesebb nyilatkozatra egyelőre várunk.

 

Hozzászólások