Orbán: Higgadtság, csigavér, nyugalom

Orbán: Higgadtság, csigavér, nyugalom

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az ENSZ globális migrációs csomagjáról beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

Azt mondta, hogy bár Magyarország számára a tervezet egyelőre ismert formája elfogadhatatlan, ugyanakkor arra a kérdésre nem adna elhamarkodott választ, hogy kilépünk-e az arról szóló tárgyalásokból.

"Higgadtság, csigavér, nyugalom" – fogalmazott a kormányfő, aki az ENSZ-t fontos szervezetnek nevezte, amelynek ugyanakkor nem szabad megengedni, hogy Magyarország érdekeivel ellentétes terveket fogalmazzon meg.

Mint mondta, a tervezetet február 5-én hozzák nyilvánosságra, annak áttekintése után pedig világos lesz, hogy lesz-e lehetőség elfogadni azt. "Alapos, higgadt, elemző munka után hoz döntést erről a kormány" – magyarázta.

Először Tuzson Bence, majd csütörtökön Szijjártó Péter kijelentette, hogy a tervezet kísértetiesen hasonlít a Soros-tervre. Orbán nem pontosan így fogalmazott, ő azt mondta: bizonyos részei olyanok, mintha Soros tervéből másolták volna ki.

Kijelentette azt is, hogy a migráció emberi joggá emelése, a migránsok áramlásának megszervezése komoly veszélyeket hordoz magában.

Szóba került az interjúban Orbán hét eleji, ausztriai látogatása is, amelynek során találkozott Sebastian Kurz osztrák kancellárral. A miniszterelnök szerint új szelek fújnak az osztrák-magyar kapcsolatokban azután, hogy leváltották a magyarellenes kormányt, amelyik nagyon durva dolgokat mondott Magyarországról. Orbán a jelenlegi, jobboldali osztrák kormánytól fair, tisztességes hozzáállásra számít.

Az Ausztriában dolgozó magyarok járandóságairól szólva – amelyeket mérsékelni tervez az ottani kormány – azt mondta: a döntés nyolcvanegynéhány ezer embert érint, a magyar kormányzat szerint pedig diszkriminációról van szó.

A visegrádi együttműködésről is kérdezték Orbánt, aki elmondta: a résztvevők elhalasztják a V4-es fejlesztési bank kialakítását. A cseh miniszterelnök – a pénzügyminiszterként „gazdasági csodát tett” Andrej Babis – ugyanis azt javasolta, hogy előbb a közös gazdasági vállalkozásokat, például az észak-déli infrastrukturális és energetikai összeköttetést segítő projekteket, kell beazonosítani, amelyek megvalósítását aztán finanszírozhatja egy ilyen pénzintézet.

Hozzászólások