DK: közpénzből taníttat magyar nyelvre a kormány kárpátaljai ukránokat az állampolgárságért

DK: közpénzből taníttat magyar nyelvre a kormány kárpátaljai ukránokat az állampolgárságért

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu

A DK-s Varju László szerint a kormány "szavazatimportja" hazaárulás.

A Demokratikus Koalíció szerint a kormány magyarul nem beszélő ukrán állampolgároknak ad luxusnyugdíjat, hogy szavazataikkal hatalomban tartsa a Fideszt.

Varju László, az ellenzéki párt alelnöke, országgyűlési képviselő szombaton, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: korábban azzal a kérdéssel fordultak a kormányhoz, hogy milyen céllal fordítottak 210 millió forint közpénzt kárpátaljai ukrán állampolgárok nyelvoktatására. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pedig válaszában azt közölte, hogy magyarul nem beszélő határon túli magyaroknak szerveztek tanfolyamokat.

Az ellenzéki politikus szerint ezzel a válasszal a "nemzetieskedő Fidesz" egyszerre alázta meg a határon túl élő magyarokat és leplezte le, hogy a kormány közpénzből taníttat ukrán állampolgárokat a magyar állampolgárság megszerzéséhez.

"Nyelvében él a nemzet" – fogalmazott Varju László, aki hazaárulónak minősítette a kormány "szavazatimportját". Megjegyezte: a kormány válasza alapján akár több tízezer olyan ukrán állampolgár is szavazhat a tavaszi választáson, aki soha nem élt vagy fizetett adót Magyarországon.

Az MTI tudósításából nem derül ki, hogy Varju László kifejtette-e bővebben, mit értenek a luxusnyugdíj alatt, illetve szerintük hány ukrán kap ilyen ellátást.

Gyurcsány vagyonnyilatkozat-tételi vizsgálatot kér maga ellen

Gréczy Zsolt, a DK szóvivője ugyanitt megerősítette: Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke vagyonnyilatkozat-tételi vizsgálatot kér maga ellen az Országgyűlés mentelmi bizottságától. Közölte, a volt kormányfő a hatályos törvényeknek megfelelően adta be vagyonnyilatkozatát, a vizsgálatra pedig a "Fidesz hecckampánya" miatt van szükség. Gyurcsány Ferenc befektetési számlái kivonatát is elküldte a testületnek – tette hozzá.