Orbán: A sokszínűség nem érték, nem akarunk sokszínűek lenni

Orbán: A sokszínűség nem érték, nem akarunk sokszínűek lenni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

Orbán Viktor a Megyei Jogú Városok Szövetsége közgyűlésén mondott beszédet. A választásokról azt mondta, nagyszerű pillanat következik. Reagált azokra a híresztelésekre is, hogy a választások után megszüntetnék a kisebb településeken az önkormányzatiságot. A miniszterelnök szerint kezdünk jól kinézni.

A miniszterelnök beszédét azzal kezdte, szívesen jött, Kósa Lajos pedig a polgármesterek kérésére lett miniszter, hogy a városvezetőknek legyen kihez fordulniuk, miután Orbán egy rakás fejlesztésről írt alá megegyezést a Modern Városok Program keretében.

„Mindig szívesen jövök, de most választások is lesznek.” Emlékeztette is, ez a legfontosabb egy demokráciában. Ki térdig, ki kötésig, ki szügyig áll a kampányban. Minden polgármestert arra kért, hívja fel a választók figyelmét arra, egy nagyszerű pillanat következik, bár nekik az is fontos, mi lesz a végeredmény, mondta Orbán.

A Veszprémben megtartott találkozó okán elmondta, a városban létrejött az, amit országosan is szeretnének, csak 1,6 százalékos a munkanélküliség, tehát megvalósult a teljes foglalkoztatottság. „Ha nem is álmai munkahelyén, de mindenki dolgozik, aki szeretne.”

Fake news

Orbán szólt arról a nemrég szárnyra kapott hírről, hogy a Fidesz megváltoztatná a választások után az önkormányzati rendszert (kistelepüléseken felszámolnák az önkormányzatiságot), erről Orbán azt mondta, butaság, mindenhol lesz polgármester és önkormányzat.

Marhaság, szamárság, butaság, álhír minden erről szóló híresztelés. Fake news, mondta.

„Nincs erős város erős falvak nélkül”, mondta a Modern Városok Programról, szerinte a fejlesztési vonatra rá kell kapcsolni majd a falvakat is. Dicsérte a megyei jogú városok vezetését is, szerinte ott olyan szakemberek dolgoznak, hogy azokból egy kormányt is ki lehetne állítani, akik ott dolgoznak, egy országot is elirányítanának. „A demokrácia letéteményesei vagytok”, üzent Orbán az önkormányzati dolgozóknak.

Szerinte az, hogy az ország fejlődik, annyira egyértelmű, mint az 1x1, ezt már az ellenzék sem vitatja. Kérdés, hogy ez az uniós pénzeknek köszönhető-e. Orbán azt mondta, mindent egybevéve az EU keres Magyarországon, de „közben mi sem járunk rosszul”. Nem meggyőződésből adja a pénzt az Európai Unió, „ez üzlet, kőkemény harc”.

Budán kutyavásár

Beszélt előző kormányáról is, 2010 és 2014 között az volt a feladat, hogy az ország összeszedje magát és a saját lábára álljon. 2014 és 2018 között pedig olyan fejlesztéseket indítottak be, ami után elmondhatják: kezdünk végre jól kinézni. Ha pedig kapnak még négy évet, elvégzik azt a munkát, hogy 2022-re Magyarország jól fog kinézni, jelentsen ez bármit is. Szerinte ez reális, teljesíthető cél.

Az önkormányzati adósságokról azt mondta, jó dolog a fejlesztés, de a városvezetők ne ígérjenek olyat, amihez nincs pénzük. „Ha az önkormányzat el van adósodva, az emberek vannak eladósodva.” Az állam egyszer már átvállalta az önkormányzati adósságokat, de „egyszer volt Budán kutyavásár”, tette hozzá.

Veszélyekről is szólt, ami kívülről jön, és ez nem fog elmúlni máról holnapra, mint egy tinipattanás. Ez pedig a menekültválság Orbán szerint. Ha elmegy egy nyugat-európai városba, semmi biztatót nem lát.

A sokszínűség nem érték, az tulajdonság.

A sokszínűség Orbán szerint semmivel sem több mint az egyívásúság. Azt mondta, ki kell mondani, nem akarunk sokszínűek lenni, olyanok akarunk lenni, mint amilyenek 1100 éve vagyunk a Kárpát-medencében.

A betelepítésekről és a menekültekről azt mondta, ha nem tudnak nemet mondani a kvótákra, anélkül lesz terrorveszély, hogy a magyarok kimozdulnának otthonaikból. „Ki kell állnunk Magyarországért”, de nemcsak a parlamenti képviselőknek, hanem a települési vezetőknek is.

Köszönik a bizalmat

Orbán beszéde előtt Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének vezetője beszédében azt mondta, a miniszterelnök utoljára 2011-ben volt az MJVSZ vendége, akkor kiszámíthatóságot kértek tőle, hogy osszák el újra állam és önkormányzat feladatait. És megszületett az új önkormányzati törvény. Majd 1000 milliárdos adósságtól is megszabadította a kormány az önkormányzatokat, amikbe a szocialisták verték az önkormányzatokat. A Modern Városok Programot pedig Szita az évszázad beruházásnak nevezte. „Köszönjük a bizalmat, miniszterelnök úr” – mondta Orbánnak Szita.

Beszélt Soros Györgyről is, Orbán számíthat az MJVSZ-re, mellette állnak a Soros elleni küzdelemben, egyre többen jelzik az önkormányzatok közül, hogy elfogadják a Soros-féle civilszervezetek elleni határozatokat.

Ezeréves ígéret

Kósa Lajos, aki a Modern Városos Program tárca nélküli minisztere (egészen pontosan a Megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter), egyetértett Szitával abban, hogy ez az elmúlt 100 év legjelentősebb fejlesztési programja. Szólt az uniós pénzekről is, amiről azt mondta, örülnek az ilyen pénzeknek, csak épp az a baj velük, hogy meg is mondják, mire adják, nem tudják szabadon felhasználni azt. A magyar pénzekkel ilyen probléma nincs, azokat a kormány arra költi, amire akarja.

„Egy sor olyan fejlesztést tudunk befejezni, ami ezeréves ígéret.” A programokat azért csinálják, hogy Magyarország felzárkózzon Európához, ráfér ez az országra, mondta.

Hozzászólások