Brüsszellel is Orbán pitbullja küzd majd a jövőben

Brüsszellel is Orbán pitbullja küzd majd a jövőben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nemcsak a gazdaságfejlesztés- és irányítás, hanem az uniós fejlesztések koordinációja is a Palkovics László vezette innovációs és technológiai minisztériumhoz tartozik majd a jövőben – értesült a hvg.hu. A volt oktatási államtitkár felel mindezeken túl az infrastruktúráért: energetikáért, útépítésekért is, a korábbi fejlesztési tárcától pedig csak a feladatok egy részét örökli, az államtitkárait és helyettes államtitkárait nem.

Az innováció és technológia, valamint a gazdaságfejlesztés és -irányítás területén túl ezek finanszírozásának egy része: az uniós fejlesztések koordinációja is az újonnan létrejövő innovációs és technológiai minisztériumhoz (ITM) kerül a jövőben – értesült a hvg.hu. Ez utóbbi eddig a Miniszterelnökséghez tartozott, az Európai Bizottsággal folytatandó, eddig Lázár János által vívott csörtéket így viszont nem a leköszönő kancelláriaminiszter utódának, a jóval kevésbé konfrontatív alkatú Gulyás Gergelynek, hanem az Orbán Viktor pitbulljaként, illetve bulldózereként emlegetett Palkovics Lászlónak kell megvívnia Brüsszellel a jövőben.

A volt oktatási államtitkár vezette ITM-hez a korábbi hírekkel szemben ugyanakkor nem kerül át a felsőoktatás, pontosabban csak azon, speciális szegmense kerül ide, amely a hazai vállalatok piaci igényeihez képez szakembereket. Az ITM e területért felelős helyettes államtitkárságához tartozik viszont a jövőben a szakképzés és a felnőttképzés is – ezeket eddig az immár pénzügyminisztériummá egyszerűsödő nemzetgazdasági tárca felügyelte.

©

Palkovics László és a minisztériuma felel majd információink szerint mindezeken túl azokért a nagy (részben állami) infrastruktúrákért és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokért is, mint az energetika, a közlekedés (ideértve az infrastrukturális fejlesztéseket, tehát például út- vagy vasútépítéseket is), az infokommunikáció, valamint a zöldgazdaság, vagyis a fenntarthatóság és a klímapolitika.

(Az állami vállatok működését és az állami vagyon kezelését viszont nem a fejlesztési tárca-utód, hanem – az immár a lakására bejegyzett céghálóról is ismert – Bártfai-Máger Andrea tárca nélküli miniszter felügyeli majd, ahogy a paksi bővítés ügye is marad Süli János tárca nélküli miniszternél).

Az innovációs és technológiai minisztériumnak a parlamenti államtitkárral együtt várhatóan nyolc államtitkára lesz. Hogy pontosan kik, arról, úgy tudjuk, még zajlanak az egyeztetések, de várhatóan a korábban meglévő vagy máshonnan átkerülő területek is új vezetőt kapnak, mivel az új miniszter a saját embereivel szeretne dolgozni.

Hozzászólások