A Jobbik lett a kint hagyott választási plakátok rekordere

A Jobbik lett a kint hagyott választási plakátok rekordere

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába telt már el egy hónap a választás óta, és hiába járt le kedd délután az eltávolításukra szabott határidő, még mindig tele van a főváros választási plakátokkal. A Jobbiknak láthatóan tényleg nuncs pénze - még a plakátjai leszedetésére sem - a legnagyobb ellenzéki párt hagyta kint a legtöbb hirdetést.

A határidő keddi lejárta, május 8-a, 16 óra után is szép számmal találni Budapesten kint felejtett választási plakátokat.

Kollégáink elsősorban Soroksárról, a Ferencvárosból és Zuglóból jelentettek ilyeneket - kivétel nélkül ellenzékieket, a DK, az Együtt és a Jobbik hirdetéseit. Darabra egébként az utóbbiból volt a legtöbb: oszlophirdetés, óriásplakát és A4méretű ragaszból is messze a Jobbik a rekorder.

©

A választásról szóló törvény értelmében a voksoláson induló pártok és jelölőszervezetek a választás napjától számított egy hónapon belül kötelesek eltávolítani közterületen található választási hirdetéseiket. (A törvény szerint a plakátot annak kell eltávolítania, aki azt elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték.) 

©

A határidő lejárta nem jár automatikusan bírsággal, de az önkormányzatok eltávolíthatják a plakátokat, annak költségeit pedig kiszámlázhatják a pártnak, amely kintfelejtette őket.

A villanyoszlopokra ragasztgatott kis plakátok kintmaradása egyébként még magyarázható lenne azzal, hogy az azokat kihelyező aktivisták a választás elmúltával már kevésbé lelkesek, de az rejtély, hogy az óriásplakátok szerződéseit miért nem eleve úgy kötötték meg a pártok a nagy plakátcégekkel, hogy a törvényi határidő lejárta után már ne legyenek kint a hessenek e kint a közterületeken.

©

A négy évvel ezelőtti választások után első körben figyelmeztetéseket osztottak: a törvénysértő hirdetések eltüntetésére sarkallták az érintett pártokat az önkormányzatok, feltehetően nem lesz másként idén sem.

Ha ön is lát még kinthagyott pártplakátokat, fotózza le és küldje be nekünk az [email protected] emailcímre!

Hozzászólások