szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az újdonsült emberminiszter szerint az Orbán-kormány eddig is kellő súlyt helyezett az egészségügy fejlesztésére, és most sem kell “kétségbe esni, a folyamat most áll meg".

Elsősorban a betegközpontúságnak, illetve a betegnek kijáró tiszteletnek kell érvényt szerezni mindenhol

- jelentetett ki Kásler Miklós a Mandinernek adott interjújában.

A távozó Baloghoz képest ő úgy látja, rendben van, hogy az Emmibe ennyi sok terület tömörül, és helyesnek tartja, hogy “ami az emberrel kapcsolatos, ami az emberi élet minőségét, a családot, az oktatást, nevelést, az emberek egészségügyi állapotát és a különböző képzéseket érinti, az egy tárcán belül maradjon”.

Megpróbálja majd hazacsalogatni a külföldre vándorolt az orvosokat, szerinte az Országos Onkológiai Intézetbe is nagyon sokan visszajöttek. Kásler úgy látja, hogy “egy orvos elvándorlásának nagyon sok összetevője van”, számít a pénz, de “fontos, hogy azok, akik itthon maradnak, orvoshoz méltó életvitelt tudjanak folytatni”. 

Egy orvosnak is szüksége van a kikapcsolódásra, az olvasásra, az önképzésre és továbbképzésre. Ugyanez igaz a nővérekre is, az egészségügyi szakdolgozókra, az ő képzésükre is

- fogalmazott.

Kásler a szociális helyzet javítást hozta fel mint egyik lehetséges eszköz, például nővérszállások, nővérlakások biztosításával, vagy egyáltalán az életvitel megkönnyítésével.

Helyesnek tartja, hogy vidéken kezdődtek az egészségügyi fejlesztések, mert szerinte ott voltak a legnagyobb gondok. “Az infrastruktúra, a körülmények, a műszerezettség lényegesebben rosszabb állapotban volt, mint Budapesten. Most azonban megfordult a helyzet és a vidéki kórházaknak a műszerezettsége sok esetben jobb, mint néhány budapesti intézményé”.

Kásler ezután azt mondta, hogy de “nem kell kétségbe esni, mert a folyamat itt nem áll meg, a budapesti kórházfejlesztések már el is kezdődtek több kórházban”, és

2026-ra “Budapest egészségügyi ellátását a megfelelő szintre fogjuk felhozni. Egy olyan szintre, ami összehasonlítható lesz a tőlünk nyugatabbra élő emberek ellátásával is

Beszélt arról is, hogy “a sürgősségi ellátás nagyon gyors beavatkozást igényel”, mert gyakran valóban hosszú a várakozás.

©

Szerinte az Orbán-kormány eddig is kellő súlyt helyezett az egészségügy fejlesztésére, “Nincs az egészségügynek olyan szegmense, ahol ne történtek volna változások. Jelentős változások”. És “nem minden úgy van, ahogy az a médiában a kiragadott példákon keresztül átjön”.

Kásler nemcsak az oktatásban gondolkodik, hanem nevelésben is, az “értékalapú oktatás és nevelés lesz a cél, amiben a magyar kultúrának a hihetetlen értékei is meg fognak jelenni”.

A nevelés kiemelt jelentőséggel bír, mivel ha a gyerek nem találkozik a viselkedési formákkal, az emberhez méltó életvitel ismertetésével, akkor ez egyértelműen értékveszteség az egyén, a család és a nemzet számára is

- jelentette ki.

A népességfogyás megállítása a legfontosabb feladat, ennek a témának az oktatásban is meg kell jelennie. A munka és a család pedig nem kerülhet egymással szembe.

A pedagógusoknál korábban 50 százalékos béremelést hajtott már végre a kormány, mondta, hozzátéve, hogy “a béremeléssel párhuzamosan azt a szellemiséget várnánk el tőlük, hogy újra szívvel-lélekkel tanítsanak”. A tanárok anyagi helyzetét munkaarányosan és eredményarányosan folyamatosan rendezni kell, illetve meg kell teremteni azokat a feltételeket, amelyek mentén a folyamatos pedagógus továbbképzésben ők is értékeket kapjanak.

A kultúrpolitikáról szólva azt mondta, lényegesen több feladatot bízna a nemzeti intézményekre, végigbeszélné velük, hogy a hálózatukon keresztül hogyan tudnának részt venni a magyar kultúra értékorientált irányításában. “Gondolok itt például a Széchényi Könyvtárra, a Nemzeti Színházra vagy az Országos Levéltárra”. Szerinte a liberalizmus kapcsán is számtalan jel utal arra, hogy a kultúrában, a szellemtörténetben elérte a korlátait.

A tízparancsolatról és a halálos betegségek párhuzamáról szólva azt mondta, a tízparancsolat egy etikai kódex és tökéletes törvénykönyv is, mert ha valaki betartja, akkor nem ütközik össze a törvénnyel. “Végezetül pedig népegészségügyi program is, mert annak betartásával számos súlyos betegséget megelőzhetünk”.

Úgy van vele, hogy “minél megalapozatlanabb módon támadják ezeket a kijelentéseimet, minél nagyobb felhajtást akarnak köré keríteni, annál több ember kezd el ezzel a témával foglalkozni, olyanok is, akiket eddig ez az egész nem érdekelt. Így végső soron ez a támadás rengeteg embert a tízparancsolat felé terelt”.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Komoly jogi hatása is lehet a koronavírusnak a hazai cégekre nézve

Komoly jogi hatása is lehet a koronavírusnak a hazai cégekre nézve

Nagy zuhanást hoz a vírus az európai tőzsdékre

Nagy zuhanást hoz a vírus az európai tőzsdékre

Ez a kamarakoncert kuriózum idehaza

Ez a kamarakoncert kuriózum idehaza