„Atyánk” bűnei: Európa megvéd, nem támad minket

„Atyánk” bűnei: Európa megvéd, nem támad minket

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Berg Dániel

A Sargentini-jelentés nem támadás a magyar érdekek ellen, hanem kiállás a magyar polgárok alapvető jogai mellett – véli a Momentum elnökségének tagja.

Orbán Viktor szeret a nemzet atyja szerepében tetszelegni, ami bejön azoknak, akiknek alapból is imponál a Fidesz atyáskodó stílusa. Viszont azok az európai uniós folyamatok, amelyek ismét az európai közbeszéd középpontjába állították Magyarországot, jól mutatják, hogy Orbán szigorú, a nemzet érdekeire hivatkozó „honatya” szerepe milyen messze van a valóságtól.

Szinte minden családban akad egy-egy fekete bárány, esetleg egy rossz apuka, aki eltékozolja a családi vagyont, terrorizálja a családját, utána lemegy a kocsmába és gyűlölködve fröcsög egy kicsit a haverjaival. Nagyjából így nézhet ki a magyar nemzet „atyja” európai szemmel, ha a hamarosan az Európai Parlament elé kerülő Sargentini-jelentés a mércéje Orbán európai megítélésének.

A jelentés, amelyet Judith Sargentini holland zöldpárti EP-képviselő jegyez, felszólítja az Európai Tanácsot, hogy állapítsa meg az unió alapértékeinek súlyos megsértését Magyarországon. Ezek az alapértékek a szabadság, az egyenlőség, a jogállamiság és demokrácia, valamint az alapvető emberi és kisebbségi jogok tisztelete. A jelentés egyébként egy többlépcsős folyamat, a hetes cikkely szerinti eljárás része, ami elsősorban politikai szankciókat vonhat maga után, és az uniós támogatások ügyétől teljesen független.

A kormánypárt szócsövei szerint a jelentés migrációpárti összeesküvés, sorosista hazugsághalmaz, vagyis ideológiailag motivált támadás, amely büntetni akarja a magyarokat, mert megvédik Európát a migránsoktól.

Igaz, hogy az angolul 68 oldalas dokumentum számos erős kritikával illeti a Fidesz intézkedéseit, de az eredeti 68 oldalból csak 4 oldalon foglalkozik a migrációval. A többi inkább azt mutatja, hogy az új évezredben a régió éllovasából sereghajtójává váltunk. Azt, hogy 2018-ra Magyarország egy ígéretes, fiatal demokráciából Európa beteg embere lett.

A lassú hanyatláshoz természetesen hozzájárult a rendszerváltás kudarca, a rendszerváltó elit bukása és megsemmisülése, a posztszocialista magyar demokrácia számos szépséghibája és a balos kormányok piti bűnözése is. Legjobban azonban az orbáni rendszer kiépülése és megszilárdulása gyorsította fel ezt a szomorú folyamatot, amely mára a kilátástalanságból a teljes kiszolgáltatottságba taszította az országot.

Természetesen sok szó esik a magyar demokrácia siralmas állapotáról, a torz alkotmányos és választási rendszerről, a független intézmények bedarálásáról, a bírák munkájának ellehetetlenítéséről, a szabad sajtó kivéreztetéséről, a gyűlöletkampányról és a propagandáról, a burjánzó korrupcióról, és az illiberális „kereszténydemokrácia” sok egyéb építőeleméről.

De a jelentés arra is rámutat, hogy olyan, magyarok millióit érintő területeken csúsztunk fájdalmasan vissza, mint a munkavállalói jogok, a szegények felzárkóztatása, a nők jogai, a társadalmi ellátórendszer működése vagy a szabad vallásgyakorlás.

Ez tehát nem összeesküvés, és nem a hanyatló Nyugat beavatkozása a magyar belpolitikába. Az Európai Unió tagállamainak kötelessége betartani az európai jogrendet és az unió alapértékeit, azokat az értékeket, amelyeket 2003-ban a magyarok 84 százaléka népszavazással elfogadott.

Ezért a Sargentini-jelentés nem támadás a magyar érdekek ellen, hanem kiállás a magyar polgárok alapvető európai jogai és demokratikus akarata mellett, félautoriter kormányunkkal szemben.

Az Orbánok, Salvinik es Kaczyńskik tudatosan bomlasztják az uniót. Tudják, hogy egy erős Európában nincs helye zseb-autokratáknak, „erős embereknek” és múltba révedő szélsőségeseknek. Ezért mindent megtesznek, hogy gyengítsék Európa kohézióját és megnehezítsék az unió működését.

Az európai közösség csak akkor lehet működőképes, ha betartja és betartatja a szabályait és képviseli az alapértékeit. Egy erős Európa nem csak az Orbánhoz hasonló vezetők jogsértő magatartását bírálja, hanem biztosítja az európai békét és az európai polgárok biztonságát, határozottan fellép az orosz befolyás ellen, szavatolja a szabad piac működését, valamint megvédi a kisebbségek és vallási közösségek autonómiáját.

Ha az EU továbbra is szabad utat ad Orbánnak, és nem cselekszik, az illiberális tengely egyre közelebb kerül a céljához: egy gyáva, széthúzó és működésképtelen Európához. Egy ilyen erőpozícióból pedig Orbánt még a jelenleginél is kevesebb fék és egyensúly tartja majd kordában.

Itt az ideje, hogy a nemzet önjelölt, hatalomittas atyját felelősségre vonják a tetteiért. Meg kell húzni a vörös vonalat, mert egy gyenge Európa lassú és fájdalmas halálra van ítélve. És ezt a lassú, fájdalmas halált sürgetik azok is, akik a konfrontáció elől kitérnek itthon, mint egy bántalmazott feleség, aki nem hajlandó feljelenteni elvadult és erőszakos férjét, mert hátha úgy kevesebb pofont kap.

Magyarország érdeke, hogy az unió ne hunyjon tovább szemet Orbán bűnei felett. Az, hogy idáig jutottunk, hogy páriákká váltunk Európában, a Fidesz kormányzásának teljes politikai és morális csődjét bizonyítja. Hazafias kötelességünk és egyben a nemzet érdeke diktálja, hogy a Sargentini-jelentés a Tanács elé kerüljön. Nem mentegethetjük Orbánt, és nem bűnhődhetünk a bűneiért.

A szerző a Momentum Mozgalom elnökségi tagja.

Hozzászólások