Kisvasút épülhet Magyarország legnagyobb érintetlen erdejében, a Csarna-völgyben

Kisvasút épülhet Magyarország legnagyobb érintetlen erdejében, a Csarna-völgyben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az Emminek az sem számít, hogy az építkezéssel védett fajokat pusztíthatnak ki.

Hamarosan kisvasút épülhet Magyarország legnagyobb érintetlen erdejében, a Csarna-völgyben – közölte a WWF Magyarország honlapján. A szervezet az Emmi stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Sölch Gellért egyik nyilatkozata, valamint egy közzétett kormányhatározat alapján derítette ki, hogy turisztikai célú beruházás valósulhat meg az egyébként fokozottan védett erdőben. A WWF szerint az építkezésnek súlyos környezetvédelmi következményei is lehetnek.

Az ország legnagyobb méretű fokozottan védett erdejéről van szó! Negyven éve nem történt itt fakitermelés, ami ekkora területen egyedülálló az országban. 2012-ben sikerült az erdő háborítatlanságát megőrizni, a fakitermelési szándék ellenére. Most azonban ismét veszélybe kerülhet a Csarna-völgy

– mondta Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője.

A WWF szerint a Csarna-völgy mindig is értékes természeti területnek számított, a fakitermelés beszüntetése utáni évtizedekben pedig új lendületet kapott az élővilágának teljes helyreállása. A területre olyan ritka, védett növény- és állatfajok költözhettek vissza, mint a fekete gólya, a fehérhátú harkály, az uráli bagoly vagy a parlagi sas. A Börzsöny szalamandraállományának egyharmada található meg itt, a Csarna patakban előfordul a Petényi-márna és a kövi rák is. Néhány éve a hiúz is visszatért a völgybe, amely különösen alkalmas élőhely a korábban a kihalásig vadászott, ritka ragadozó számára.

A szervezet szerint azonban a vasútépítés miatt ezek a fajok veszélybe kerülnek, és a növényvilágban is kárt tehetnek a vasútépítő munkagépek. A programvezető hangsúlyozta, hogy a WWF Magyarország sem a tervezett fakitermelést, sem a vasútépítést nem látja természetvédelmi szempontból fenntarthatónak a Csarna-völgyben.

Hozzászólások