szerző:
T. R.
Tetszett a cikk?

A magyar filozófus az amerikai New York Timesban közölt publicisztikáját azzal kezdi, hogy egy dolgot fontos leszögezni, Magyarországon soha nem létezett a liberális demokrácia. „Most, hogy a populizmus egyre népszerűbb Európában, Orbán könnyű helyzetben van, hogy tovább erősítse hatalmát.”

Heller Ágnest korábban egy öreg, bigott kommunistának nevezte Kovács Zoltán kormányszóvivő, a jobboldalon (főleg a fiatal jobberek, akik magukat a honi alt-right részének nevezik) folyamatosan támadják. A filozófus visszaszólt, a Fidesznek három szitokszava van csak, komcsi, Soros-bérenc és buzi; öregnek öreg, de nem kommunista – mondta akkor.

Heller most a New York Timesban azt írja, érdemes történelmi kontextusba helyezni, mi is történik Magyarországon és a térségben. Szól az Osztrák-Magyar Monarchiáról, majd később volt hazánkban autokratikus hatalomgyakorlás is, majd totalitárius berendezkedés is, majd 1989-ben, a rendszerváltáskor az ölünkbe hullott a szabadság, nem kellett megküzdeni érte. Ezért sokan nem is értékelték azt.

Mivel a demokratikus hagyományok nem alakultak ki az emberekben, senkinek nem tűnt fel, amikor egy gátlástalan, a választókat kihasználó politikus feltűnt a színen, ecseteli Heller. „Egy olyan, születőben lévő zsarnoknak, mint Orbán, ugyanakkor nem kell magukhoz ragadniuk a hatalmat, a tömegtámogatottsága biztosítva van.”

A modern kor diktátorainak a szavazóurnákban van biztosítva a hatalmuk az illiberális és demokráciaellenes rendszerükhöz.

Heller hosszan ecseteli a rendszer megváltoztatását, a választókörzetek átrajzolását, a választási rendszer megváltoztatását, a sajtó leuralását, a mindennapos félelem- és gyűlöletkeltést, az igazságszolgáltatás gyengülőben, az alkotmányos alapok is hiányosak. Ráadásul amíg az Európai Unió nem tudott európai identitást teremteni, a populista pártok megtették ezt, és új választ adtak a kihívásokra.

A hagyományos liberális demokráciákban a populisták kisebbségben vannak, ezért sokan az EU-ban nem is értik a kelet-európai berendezkedést, mondván, aki kétharmaddal nyer, az nem lehet zsarnok. „De valójában az” – írja Heller.

A filozófus szerint Orbán beleegyezése nélkül semmi sem történhet Magyarországon, csak az van, amit ő akar, ellensúlya sem pártján belül, sem a hatalmi berendezkedés más szegmenseiben nincs.

A demokratikus folyamatok csak az álruha a feudális rezsimen – ez az, amit Orbán illiberális demokráciának hív.

Heller emlékeztet, most áprilisban is többen szavaztak Orbán ellen, mint mellette, de a szétaprózódott ellenzék mellett Orbáné a legjobban szervezett kisebbség, a tábora egységesen rá szavazott. „Biankó csekket kapott, hogy még inkább a saját képére formálja az alkotmányt.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Illegális buliból a tetőn át menekült a Mönchengladbach focistája

Illegális buliból a tetőn át menekült a Mönchengladbach focistája

A Biden pezsgőtől a Harris-tálig

A Biden pezsgőtől a Harris-tálig

Biblia, bojkott, bálok, törés-zúzás az amerikai elnöki beiktatások történetében

Biblia, bojkott, bálok, törés-zúzás az amerikai elnöki beiktatások történetében