Nem működik a taktika, senki nem fizetett még bevándorlási különadót

Nem működik a taktika, senki nem fizetett még bevándorlási különadót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A migráció támogatásával megvádolt szervezetek közölték, értelmezésük szerint rájuk nem vonatkozik a törvény, így nem fizetnek. Az első bevallási határidő már lejárt, de a NAV még egyiküket sem kereste meg.

Sem az Amnesty Internationalt, sem a Magyar Helsinki Bizottságot nem kereste meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a bevándorlási különadó miatt szeptember végéig – tudta meg a hvg.hu a szervezetektől. A kormány ezeket tartja "Soros-szervezeteinek", az Amnesty-t Hollik István Fidesz–KDNP-szóvivő egy "bevándorlást támogató szervezet" matricával nyilvánosan meg is bélyegezte, ám közölték, nem fognak fizetni.

A bevándorlási különadót szeptember 17-ig kellett első körben bevallani, ezután a NAV el is indíthatta volna az eljárást. Két hete megkerestük a NAV-ot, hogy a határidő lejárta után milyen lépéseket tettek, de megjósolni sem lehet, mikor válaszolnak. Annyi biztos, elsőre vakarták a fejüket a különadó miatt.

Azt sem a hivataltól, hanem a Pénzügyminisztérium (PM) közleményéből tudtuk meg, hogy egyetlen szervezet sem érezte magára nézve kötelezőnek ezt az adót, ugyanis egy bevallás sem érkezett.

A PM szerint két oka van ennek: lehetséges, hogy augusztus 25-e és augusztus 31-e között egyetlen szervezet sem finanszírozott bevándorlást segítő tevékenységet, vagy az is lehet, hogy ezen szervezetek egyszerűen elmulasztották a bevallási kötelezettségüket teljesíteni.

A bevándorlási különadó szabályai augusztus 25-én léptek hatályba, ezért az első bevallásban 7 nap tevékenységéről kellett volna elszámolni. A közlemény szerint azt, hogy a valóságnak megfelel-e, hogy egyetlenegy szervezet sem végzett bevándorlási különadó köteles tevékenységet, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzi, szükség esetén bírságot és késedelmi pótlékot is kiszabhat az adózó terhére, utóbbi elérheti a félmillió forintot.

Hozzászólások