Orbán katonai együttműködést akar Erdogannal

Orbán katonai együttműködést akar Erdogannal

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
T. R.

Kétnapos látogatásra érkezett Recep Tayyip Erdogan Magyarországra, találkozott Áderrel és Orbánnal is, majd közös sajtótájékoztatót tartottak a magyar miniszterelnökkel.

„Isten hozta Budapesten Törökország elnökét” – írta Orbán a közösségi oldalán, amikor Erdogant fogadta. A két politikus sajtótájékoztatóján Orbán azzal kezdte, nemcsak a közös NATO-tagság miatt fontos ez a látogatás, bár kétségtelen, „egymás szövetségesei vagyunk a NATO-n keresztül”. Hanem a magyar külpolitika három fővárosra figyel, ezek: Ankara, Moszkva és Berlin – előbbivel is fontos a kiegyensúlyozott kapcsolat.

A két ország kapcsolata a tiszteleten nyugszik, a mi oldalunkról ennél többről is szó van.

 

©
Orbán itt arra gondolt, hogy Törökország sokat tesz a migráció terén, megállítja azt, nem engedi, és ellátja a menekülteket az országban, így védi Európát is, véli Orbán. Külön beszéltek a terrorizmusról is, ami Orbán szerint mindkét országot érinti, bár – hozzátette – Törökországban magasabb a terrorfenyegetettség. Katonai együttműködésről is tárgyalt Orbán és Erdogan, a magyar miniszterelnök a haderőfejlesztés kapcsán azt mondta:

Erőteljes hadiipari együttműködést szándékozunk kialakítani.

Katonai, fegyverzeti és szakmai együttműködés lesz ez. A gazdasági együttműködésről is szó esett, amivel kapcsolatban elégedetlenségének adott hangot, erőteljes a kereskedelmi kapcsolat a két ország között, de Orbán szerint javítani, növelni kell.

„Egy sikeres tárgyaláson vagyunk túl” – a kiindulópont sem volt rossz Orbán szerint, hiszen jó a kapcsolat Magyarország és Törökország között. „Magyarország tőkeberuházásokhoz tud jutni a jövőben, és ki tudunk alakítani olyan együttműködést, amilyenekre eddig nem volt példa.”

©

Köszönöm az elnök úrnak a nyílt, őszinte és barátságos tárgyalást.

„Kedves barátom.” Ezzel kezdte sajtótájékoztatóját Erdogan, majd megköszönte Ádernek, hogy meghívta őt Magyarországra. A török elnök szerint átbeszélték, honnan hová jutott a két ország közti kapcsolatrendszer.

Köszönöm a személyem iránti szeretetet – hangsúlyozta Erdogan.

Beszélt Gül Baba türbéjéről is, megköszönte, hogy a magyarok ápolták, sőt felújították a helyet. 2019 tavaszán újra találkozik a két ország vezetője, méghozzá Magyarországon, mondta Erdogan. A török elnök arról is beszélt, a török légitársaság Magyarországról indítana repülőjáratot az indiai Mumbaiba, majd rátért arra, kedden közös magyar-török gazdasági fórumon vesznek részt, ahol további részleteket ismertetnek, és különféle együttműködéseket írnak alá. Az elmúlt hónapban Kirgizisztánban találkoztak, emlékeztetett Erdogan, hozzátéve:

fontos elmélyíteni a török-magyar kapcsolatokat.

A közmédia megkérdezte Erdogantól, hány menekült van Törökországban, illetve kell-e attól tartani, hogy megindulnak Európa felé. Az elnök szerint 3,5 millió szír menekült van náluk, félmillió iraki, valamint vannak pakisztániak és afgánok is. Hozzátette, akiket elfognak, azokat visszaküldik saját országukba. A menekülttáborokban azonban ellátják őket. Ehhez azonban segítséget várnak Európától.

©

Egy török médium megkérdezte Erdogant, mit szól ahhoz, hogy rejtélyes módon eltűnt egy kormánykritikus szaúdi újságíró, akiről annyit tudni biztosan, hogy kedden még bement Isztambulban Szaúd-Arábia konzulátusára. „Mélységesen megrendít ez az eset és elszomorít” – mondta Erdogan. Az Origo is kérdezhetett. Megkérdezte, miért népszerű Erdogan a Nyugat-Európában élő törökök között? Tényleg ezt kérdezte. „Aki szavaz ránk, mindenkinek köszönetet mondok. És ez azt jelenti, hihető a szavunk. Ezek az emberek tudják, milyen folyamatok zajlanak Törökországban.”

©

Újabb török lap kérdez, a török EU-csatlakozásról, illetve arról, hogyan lehet azt felgyorsítani. Orbán a kérdésre azt mondta, Magyarország eddig is, ezt követően is támogatja a török EU-s csatlakozást. „Európának el kellene dönteni, mit akar.” Utalt rá, ha az EU világpolitikai szereplő akar lenni, szüksége lenne a törökökre. „Az egész helyzet méltatlan, és messze van attól, amit okosnak nevezhetnénk.”

Erdogan megköszönte Orbán szavait és támogatását. A török elnök szerint az EU-nak őszintén meg kell mondani, felveszik-e Törökországot, vagy sem. „Fölöslegesen ne fárasszanak minket.” Erdogan azt mondta, a folyamatban a türelem határára értek.

Erdogan kétnapos látogatása miatt a fél várost lezárták, a Momentum szórólapokkal, a Párbeszéd diktátoros molinóval várta a török elnököt. Az Orbánnal történő megbeszélés előtt Erdogan Áder János köztársasági elnökkel is találkozott, miközben az MTA filozófusa keményen nekiment a látogatásnak, és annak, hogy a véreskezű diktátor az Akadémia épületébe is ellátogat.

Arról pedig itt írtunk bővebben, hogy a török elnök személyében Orbán Viktor rendkívül ellentmondásos vendéget fogad, aki sokak szerint reformerből teljhatalmú önkényúrrá vált.

Hozzászólások