szerző:
hvg.hu

Lehet, hogy a képviselők nyitott kapukat döngetnek.

Levélben tiltakozik az amerikai Kongresszus 22 demokrata politikusa amiatt, hogy a Fehér Ház júliusban visszavonta a független magyar sajtónak tavaly novemberben felkínált 700 ezer dolláros támogatást – értesült a Politico. A lap által megszerzett levelet Marcy Kaptur, a Kongresszus magyar lobbicsoportjának a társelnöke kezdeményezte, a címzett pedig Wess Mitchell eurázsiai ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes.

Az aláírók mélységes aggodalmuknak adnak hangot amiatt, hogy Magyarországon egyre szűkül a független újságírás, és emlékeztetnek a külügyi tárca emberi jogi jelentésére, amely 2017-ben azt állapította meg, hogy 2015 óta egyre nagyobb teret kapnak a kormánypárti hangok, különösen a vidéki sajtóban. Arra is emlékeztetnek, hogy listát közöltek a kormányra „fenyegetést jelentő” újságírókról, és arra is, hogy a kormányhoz közeli termékek gyakorta idézik az orosz vezetés szócsöveinek számító hírforrásokat.

„Nem vagyunk egyedül az aggályainkkal” – folytatódik a levél, felidézve azt, hogy az Európai Parlament nemrég nagy többséggel szavazta meg a magyarországi jogállamiság helyzetét bíráló Sargentini-jelentést. „Értékeljük azt, amit a Külügyminisztérium eddig tett ezzel kapcsolatban, de többre van szükség” – írják a képviselők, majd emlékeztetnek, hogy a független sajtó támogatására megítélt Washington 700 ezer dollárt, ám később ezt visszavonták. Erre kérnek magyarázatot az aláírók.

A Politico a levéllel kapcsolatban a magyar nagykövetséghez fordult, ám az nem válaszolt kérdéseikre.

David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete augusztusban még arról beszélt, hogy nem lát problémákat a sajtószabadság magyarországi helyzetével kapcsolatban. A nagykövet azonban hangnemet váltott: szerdán a CEU-n tartott előadásán azt mondta a diplomata: eddig Washington tett gesztusokat a magyar kormánynak, ám most Budapesten a sor. Konkrétabban a CEU-val való megegyezést és egy hadiipari megállapodást említett Cornstein, aki hozzátette: ha olyat észlelnek, ami szembemegy az amerikai értékekkel, akkor megváltozik a mostani barátságos viszony.

Fenyegetésnek is beillő üzenetet küldött Orbánéknak az amerikai nagykövet

Eddig Washington tett gesztusokat Magyarországnak, most Budapesten a sor - így lehetne a legrövidebben összegezni David Cornstein előadását a CEU-n. A nagykövet tulajdonképpen egyértelművé tette, ha nem viszonozzuk, hogy például létrejött a Trump-Orbán telefonbeszélgetés, akkor Amerika nem lesz olyan barátságos, mint eddig volt.

(via Politico)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megnyerte Magyarország legnagyobb antidiszkriminációs perét a TASZ

Megnyerte Magyarország legnagyobb antidiszkriminációs perét a TASZ

Szabadidő, eltartók és eltartottak a szép új világban

Szabadidő, eltartók és eltartottak a szép új világban

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

Népszavazást akar a Jobbik a rabszolgatörvényről

"Ne vedd meg ezt az autót", szól a Volvo új hirdetése, és komolyan is gondolják

"Ne vedd meg ezt az autót", szól a Volvo új hirdetése, és komolyan is gondolják

Még a fideszesek kétharmada is elítéli a „rabszolgatörvényt”

Még a fideszesek kétharmada is elítéli a „rabszolgatörvényt”

"Minimum ezt érdemli Orbán Viktor" – utcára megy a PM a szavazás után – videó

"Minimum ezt érdemli Orbán Viktor" – utcára megy a PM a szavazás után – videó