A Financial Times szerint Amerika másolja Orbánt, Soros a globális gyűlölet célpontja lett

A Financial Times szerint Amerika másolja Orbánt, Soros a globális gyűlölet célpontja lett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ha valaki a populista jobboldalon összeesküvés-elméletet gyárt ma, akkor ott feltűnik Soros György, írja a brit gazdasági lap.

Három éve, amikor a menekültválság elérte a magyar határt, uszító, menekültellenes kampányba kezdett a kormány, Orbánék azzal vádolták Sorost, hogy menekültekkel akarja elárasztani az országot.

Hasonló a helyzet most Amerikában. Nemcsak netes összeesküvés-elméletek, hanem néhány republikánus politikus is osztja, hogy Soros pénzeli az Amerika felé tartó migránskaravánt, amely Közép- és Dél-Amerikából indult. Donald Trump is azt mondta, nem lenne meglepve, ha kiderülne, Soros áll a dolog mögött. „Sok ember úgy véli, hogy igen.”

A Financial Times leírja, Soros természetesen tagadja, hogy bármilyen kapcsolata lenne a menekültkaravánnal, de Amerikában is kedvelt kampánytéma lettek az illegális bevándorlók. Soros nevének egyre sűrűbb emlegetése pedig azt mutatja, „az antiszemitizmus és az összeesküvés-elméletek a politikai perifériáról indulva a mainstream része lett”.

Az FT felidézi Orbán korábbi rádióinterjúját, amiben a kormányfő azt mondta, Soros a nemzetállamokat akarja gyengíteni, aktivistái pedig az embercsempész-hálózat tagjai. Az Open Society Foundation szóvivője, Laura Silber azt mondta:

a magyar kormány emelte új, központi szintre a Sorossal kapcsolatos álhíreket és összeesküvéseket.

A szóvivő felidézi a magyar plakátkampányt, amelynek Soros az arca volt, ezt a náci rezsim kampányaihoz hasonlítja, emlékeztetve, Soros holokauszttúlélő.

Az FT cikkében megszólal Schöpflin György, a Fidesz EP-képviselője, szerinte a magyar kormány nem antiszemita, a fent említett kampány sem az, Sorost pedig nem zsidó származása miatt, hanem azért kritizálják, mert menekülteket akar Magyarországra telepíteni.

Soros a félidős amerikai választási kampányban is előkerül, több republikánusokat támogató videó és kisfilm negatív színben tünteti fel őt, megemlítve, hogy az első volt, aki csőbombát kapott Amerikában.

A cikk azzal zárul, hogy a utahi egyetem egyik tanára, akinek az összeesküvés-elméletek a szakterülete, azt mondta, ami eddig csak konspirációs teória volt, mára normális lett.

Egy másik amerikai lap, a New York Times is éppen a napokban hasonlította a republikánusok politikáját Orbán rendszeréhez.

(Financial Times)

Hozzászólások