szerző:
hvg.hu

Mantraszerűen ismételte a kormány hivatalos kommunikációját és/vagy hárított a Fidesz kommunikációs igazgatója az ATV élő adásában Nikola Gruevszki Magyarországra érkezésével kapcsolatban. Orbán Viktor szerint ez jogi ügy, de Hidvéghi Balázsnak láthatóan nehéz volt tagadnia, hogy valójában politikai is. A Magyarországra szökött volt macedón miniszterelnök furcsa repülőútjáról és autós fuvarjáról semmit sem tud, de szerinte ez így van jól.

„Fogalmam sincs, hogyan érkezett Belgrádból Budapestre, és nem is lenne helyes, ha ezt egy politikai párt kommunikációs igazgatójaként tudnám” – jelentette ki kapásból Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója az ATV Egyenes beszéd műsorában. Többszöri nekifutásra is oda tért vissza, hogy ezt a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón Gulyás Gergely már elmondta.

Annak ellenére ezt hajtogatta, hogy ezt követően írta meg több albán lap ottani hivatalos rendőrségi közlésre hivatkozva, hogy a tiranai magyar nagykövetség autójával ment át az albán-montenegrói határon Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök november 11-én. Az Átlátszó pedig azt írja, az Orbánt is szállító luxusgép szerdán Belgrádban járt. Itt megtalálja összes cikkünket arról, vajon hogyan juthatott be Magyarországra a hazájában két év börtönbüntetésre ítélt volt kormányfő, Nikola Gruevszki.

Hidvéghi egyik információról sem rendelkezik információval, de azt kijelentette ő is, hogy a magyar kormány nem vett részt abban, hogy a két évre elítélt politikus elhagyja az országot. Sajátos kettősséggel próbálta egyszerre azt állítani, hogy Gruevszki menedékkérelme a menekültügyre tartozik, „majd a megfelelő hivatal” intézi. Ugyanakkor elismerte végül, hogy „más megvilágításba helyezi az ügyet”, hogy „mégis egy volt miniszterelnökről van szó”, aki tíz évig vezette Macedóniát.

Az ENSZ küldöttséget szervezési probléma miatt nem engedték be?

Miután azt is leckeszerűen felmondta, hogy a „hatalomváltásban vastagon benne volt a Soros-hálózat, beavatkoztak Macedónia belügyeibe”- mondta Hidvégi, aki ezen a ponton kissé belezavarodott, hogy jogi vagy politikai kérdés-e. Orbán Viktor ugyanis a jogászokra mutogatva, egyetlen hárító mondattal válaszolt a 24.hu riporterének Greuvszki Magyarországra érkezésével kapcsolataban.

Az is előkerült, hogy a volt miniszterelnök biztonságára hivatkoztak magyarázatként, hogy ő nem a tranzitzónában, a szokásos eljárásban kérhetett politikai menedékjogot.

Csütörtökön vizsgálta volna az ENSZ-küldöttség, hogy miként érvényesülnek a fogvatartott menedékkérők jogai, de nem engedték be őket a hatóságok a tranzitzónákba, ezért felfüggesztették a hivatalos látogatásukat.

Hidvéghi erre azt mondta, hogy valószínűleg „szervezési probléma lehetett” a küldöttség érkezésével kapcsolatban.

Nikola Gruevszki Magyarországra szökéséről itt olvashatnak további részleteket.

Hidvéghi Balázs
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Irodalmi magasságokba emelte az uszítást a Ripost

Irodalmi magasságokba emelte az uszítást a Ripost

Egészségügyi államtitkár: Nem szűnik meg a Merényi kórház pszichiátriai osztálya

Egészségügyi államtitkár: Nem szűnik meg a Merényi kórház pszichiátriai osztálya