Egy osztrák ékszerész jár a kirúgott nagykövet 80 milliós luxusautójával

Egy osztrák ékszerész jár a kirúgott nagykövet 80 milliós luxusautójával

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Szijjártó Péter vezette külügy kivizsgálta, és azonnal elbocsátották a negyedmillió eurós Aston Martinnal száguldozó volt bécsi nagykövetet. Most kiderült, nem is a nagykövet, hanem egy osztrák ékszerész használja a csodaautót.

Az osztrák lap cikkében, amelyet a Magyar Hang vett észre, a bécsi diplomaták méregdrága autóiról írnak, a gyűjtésben pedig egy 80 millió forintba kerülő Aston Martin Vanquish is szerepel, amelynek tulajdonosa az újság szerint az ausztriai magyar nagykövetség egyik dolgozója lehet. Ezt a kocsi rendszáma alapján derítette ki a lap.

Később kiderült, kirúgták a volt bécsi nagykövetet, a Szijjártó Péter vezette külügy kivizsgálta az esetet, azonnal elbocsátották az autót használó volt bécsi nagykövetet. A lapnak a külügyi sajtóosztály azt írta:

„A személygépkocsi nem a KKM tulajdona. A gépkocsit a volt bécsi nagykövet magánforrásból magánhasználatra vásárolta. A vonatkozó hír megjelenése után a közigazgatási államtitkár által azonnal elrendelt vizsgálat megállapította, hogy a gépkocsi diplomatarendszám-használata szabálytalan. A volt bécsi nagykövetet elbocsátottuk a KKM állományából.”

Az ATV megjegyzte, a jelenlegi bécsi nagykövet Nagy Andor (2013–18 között tel-avivi nagykövet volt), aki Perényi Jánost váltotta hivatalában az osztrák fővárosban. Perényiről pedig megtudtuk, hamarosan új megbízást kapott volna, de ezzel a luxusautóval bukhatta ezt. A 24.hu szerint lisszaboni magyar nagykövetnek nevezték volna ki rövidesen, jelenleg az úgynevezett felkészülési időszakát töltötte.

A megbízatást azonban másnak adja a külügy, miután Perényit azonnali hatállyal elbocsátották. A csavar a történetben azonban a Magyar Hang legújabb cikke, a Die Presse szerdai nyomtatott kiadása megerősíti ugyanis a lap keddi értesülését, a volt magyar nagykövet tulajdonában lévő, diplomáciai rendszámú luxusautót egy osztrák ékszerész használja.

Felmerül a kérdés:

A Magyar Hang szerint az osztrák sajtó azt pedzegeti, lehet, hogy adó- és áfacsalási ügy áll a háttérben, a diplomaták ugyanis illetékmentesen vihetnek be gépkocsit abba az országba, ahol dolgoznak – cserébe viszont legalább három évig nem adhatják el a járművet. Az viszont kevéssé életszerű, hogy egy nagykövet ilyen, a funkciójához és fizetéséhez képest pitiáner ügybe bonyolódjék – néhány ezer vagy akár tízezer euróért nem érdemes ekkorát kockáztatni. Könnyen lehet, hogy a gyémánt- és ékszerkereskedőnek így fizettek az egyéb szolgálataiért.

Hozzászólások