szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A MÚOSZ felajánlotta, hogy házigazdaként megszervezi és lebonyolítja azt a sajtótájékoztatót, amit még júliusban ígért meg újságíróknak – köztük kollégánknak – a miniszterelnök. Egyelőre semmi nyoma, hogy a Orbán Viktor stábja készülne ilyesmire.

A miniszterelnök a nyár folyamán ígéretet tett rá, hogy egy év végi sajtótájékoztató keretében válaszol a tőle egyébként jellemzően elzárt újságírók kérdéseire. Amennyiben ez a szándék még mindig fönnáll, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége örömmel biztosítja a helyszínt, a szervezést és a lebonyolítást a várhatóan nagy érdeklődéssel kísért eseményhez – írja honlapján a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ).

A szervezet bízik benne, hogy az alaptörvény és a médiatörvény alapján megfogalmazott javaslatuk pozitív fogadtatásra talál Orbán Viktornál, a tájékoztató pedig korrigálhatja majd „a szabad nyilvánosság működési rendellenességeit”. A szervezet azt ígéri: arról is gondoskodnának, hogy az újságírók egyenlő feltételekkel kapjanak lehetőséget a kérdezésre.

Orbán Viktor – ahogy megírtuk – július közepén, az őt a parlamentben kérdezni próbáló néhány újságírónak – köztük kollégánknak – ígérte be a sajtótájékoztatót. A máskor készségesen válaszoló miniszterelnök az akkor aktuális ügyeket – a képviselői fizetésemelést, az ápolási díj emelésének elutasítását, vagy Simicska Lajost – érintő kérdések egyikére sem felelt, hanem mindegyikre azt mondta: gyűjtsük össze a kérdéseinket, és majd decemberben tart egy sajtótájékoztatót ahol válaszol összesre.

Az „ötvenméteres parlamenti folyosói kérdezősködés” műfaja – amely onnan kapta a nevét, hogy nagyjából azalatt lehetett kérdezni a miniszterelnököt, amíg ezt a dolgozószobája és az ülésterem közötti távolságot megtette – amúgy az utolsó, még működő lehetőség, hogy bármit is kérdezhessenek Orbán Viktortól. Interjút ugyanis több mint tizenkét éve nem ad kormánykritikus orgánumnak, sajtótájékoztatót nagyon ritkán tart, és többnyire ott is csak a baráti média képviselőit szólítják fel, vagy ha mást is, abban nincs sok köszönet. A parlament folyosóján néhány évig azonban még szóba állt pár újságíróval – köztük az ATV.hu és a hvg.hu munkatársával. A műfajból eredően ilyenkor nem adott világrengető válaszokat, de sokszor innen tudhattuk meg például, hogy mit gondol a Velencei Bizottság vagy az Európai Bizottság álláspontjáról, a CEU-ügyről, vagy épp Simicska Lajosról.

A nyilatkozatstopot a miniszterelnök (szerencsére) egyébként nem tartotta be – legutóbb például szerdán a rabszolgatörvény elfogadása után nyilatkozott röviden tudósítónknak – de ettől még örömmel vennénk, ha tartana egy „igazi” sajtótájékoztatót, ahol hosszabban és részletesebben is válaszol a kérdéseinkre.

A szervezésnek azonban egyelőre semmi nyoma, legalábbis tíz nappal karácsony előttig nem kaptunk ilyen meghívót. Megkérdeztük a miniszterelnök sajtófőnökét, hogy valóban megtartják-e az eseményt, de Havasi Bertalan egyelőre nem válaszolt a kérdésünkre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt az első videó a Xiaomi összehajtható telefonjáról, és csodás érzés nézni

Itt az első videó a Xiaomi összehajtható telefonjáról, és csodás érzés nézni

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

Annyira kevés a pénz, hogy alig akarnak tűzoltónak menni az emberek

Annyira kevés a pénz, hogy alig akarnak tűzoltónak menni az emberek

Ilyet se láttak még: fogyatkozás közben csapódott meteorit a Holdba

Ilyet se láttak még: fogyatkozás közben csapódott meteorit a Holdba

Nyomtatni fogják a svájci gárdisták sisakját

Nyomtatni fogják a svájci gárdisták sisakját

Elfogyott az influenza elleni négykomponensű oltóanyag

Elfogyott az influenza elleni négykomponensű oltóanyag