szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Videósaink az elmúlt évben is ott voltak, ahol a legfontosabb események történtek a magyar közéletben. Sokszor észrevétlenül tudósították a hvg.hu olvasóit az eseményekről, máskor nagyobb anyagokban számoltak be fontos történetekről. Megkértük őket, hogy az utóbbiak közül válogassák össze a kedvenceiket, vagy azokat, amelyeket fontosnak tartanak.

Az én 2018-am
Az év utolsó két hetében a hvg.hu és a HVG munkatársai vallanak 2018 számukra leginkább meghatározó pillanatairól, érzésekről, írásokról, amelyek különösen fontosak voltak. Szubjektív sorozat ez, kicsit megnyílunk, mesélünk, és nemcsak másokról, hanem olykor magunkról is. Ezek vagyunk, ezek voltunk ebben az évben.
Friss cikkek a témában

Három kérdés a miniszterelnöknek

Nem nagy szám, ha azt nézzük, hogy hány kérdést tettünk fel már Orbán Viktornak. A tavasz szép pillanata volt mégis ez, hisz ezúttal kivételesen válasz is érkezett. A hvg.hu kamerái előtt ilyen nem történt se addig, se azóta. Ehhez a hódmezővásárhelyi fidesz-vereség kellett, aminek a másnapján választmányi ülést tartott a kormánypárt. A képviselőket is kérdeztük, akkor számos érdekes válasz született, de mi is, ahogy az olvasóink is, leginkább Orbán Viktor reakcióját vártuk, ám arra - őszintén szólva - egyáltalán nem számítottunk, hogy meg is áll nekünk, és hosszan válaszol a kérdésekre.

 

A legnézettebb fél perc

Elárulok egy műhelytitkot. A videószolgáltató, amit használunk, nem kevés pénzt kér azért, hogy bizonyos számú nézőnek kiszolgálja a tartalmainkat. Hogy mennyinek, azt az induláskor meghatároztuk, szerződésben lefektettük, a kiszámításakor pedig elég nagyravágyóak voltunk. Olyan nézettséget fizettünk ki, amennyit akkoriban nem produkáltak a videóink. Az összeg pedig sokszorozódik, ha a meghatározott nézőszámnál többen nézik a videóinkat. Mondanom sem kell, hogy az alábbi videó publikálása után fizethettünk, mint a katonatiszt. Azonban örömmel tettük: mi voltunk az egyetlenek, akik személyesen kérdezhették meg a miniszterelnök vejétől, hogy mit gondol az OLAF-vizsgálatról. Kétszer is megkérdeztük, a második alkalommal már nem ijedt meg ennyire.

 

Az első beszámoló AZ Örökségről

Az ATV-vel megosztott érdem ez, de mégis csak az online és a televizió közti technikai különbségek miatt jó leírnunk: mi számolhattunk be először arról, hogy Kósa Lajos hogyan magyarázza meg a szépemlékű Magyar Nemzetben robbant 1300 mlliárd forintról szóló ügyét. Ez volt az abszolút nyertese a legmeglepőbb politikusi nyilatkozat-versenynek.

 

Megint jőnek, kitiltanak

Ígérjük, elengedjük mindjárt a politika koszos kezét, de az első negyedévünket mégis csak a kampányfinis határozta meg. Számos anyag készült vidéki körzetekben (ebből hadd emeljem ki a pécsi csatatérről és a salgótarjáni kamujelöltekről szólót), és több élő videóban számoltunk be a választás napjáról. Igazi meglepetés mégis pár héttel később, az új Országgyűlés alakulásakor ért minket. Kaufmann kollégát ugyanis kitiltották az ünnepi alakulóülésről. Az indok: nem jöhet az, aki volt már kitiltva. Márpedig ő volt már. Ezután sok munkát fektetett abba, hogy elkerülje a jövőben a hasonló helyzeteket.

 

Riport onnan, ahol már semmi nem számít

A Hős-utcában többször is jártunk 2018-ban. A gettóban élők és maroknyi segítőjük embert próbáló harcot vívnak azért, hogy méltósággal élhessenek. A történet valahol itt indult, és ez nem csak a Hős-utcai beszámolóink története: ez volt az egyik első anyaga Csányi Niki kollégánknak.


Ráférne a túlóra a Nemzet Napszámosára

Volt egy sikeres videósorozatunk is idén Tóta W. kolléga jóvoltából, aki levetette a vitriolos publicista álarcot, letette a billentyűzetet, és elment végre melózni. Ő lett a Nemzet Napszámosa. A sorozatot itt megnézhetik, a mi kedvencünk pedig ez az esszé. Most, hogy lenne rá mód, mit gondolnak, túlóráztassuk 2019-ben?

 

- Nem fog megfagyni? - Hát én azt honnan tudjam?

Hajléktalan emberekkel elég sokszor foglalkoztunk idén. Ide tehetnénk az első budapesti hajléktalan-perben hozott ítéletet, hisz azt is rögzítettük. Mégsem azt választottuk, hanem azt a videót, amit még az előző télen forgattunk, hátha van haszna idén is.

A politika fővárosa: Hódmezővásárhely

Szóba került már a csongrádi város feljebb, és elég sokszor jártunk ott ahhoz, hogy szerepeljen az egyik videó, amit ott készítettünk. Van hozzá személyes indok is Kaufmann Balázstól: "Unásig ismerjük a poltikai adok-kapokat, Vásárhely azonban kicsit más. Az a fura abban a kisvárosban, hogy ezekre a közgyűlésekre, eseményekre, amiken részt vettünk, nagyon sok ember eljött akár az új, akár a régi városvezetés támogatójaként, és a legrészletesebb információkat is tudták a helyi közéletről. A véleményüket aztán el is mondták - többé-kevésbé - tisztes vitában a másik félnek. Ilyen aktivitást 2018-ban csak itt, Hódmezővásárhelyen lehetett tapasztalni."

 Tanyaszínház az micsoda?

Ha már csongrádig mentünk, menjünk még egy pár kilométert dél felé, a Vajdaságba, ahol Csányi Niki válaszolt a fenti kérdésre ebben a jó hangulatú videóban.

 Könnygázfelhő

2018 legfontosabb videós tartalmai között az év legvégére is jutott. Azokat az élő videókat, amelyeket a "rabszolgatörvény" elfogadása után kirobbant tüntetéseken indítottunk, rekord számú néző követte. Egy dolog biztosan következik ebből: az élő videókra egyre fontosabb tartalomként tekintünk majd 2019-ben.

 

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kubatov Gábor elmondta, kik nem értik a foci lényegét

Kubatov Gábor elmondta, kik nem értik a foci lényegét

Nyúltetem miatt kellett lezárni a ferihegyi kifutópályát

Nyúltetem miatt kellett lezárni a ferihegyi kifutópályát

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

Megvan az első szerződés, jövőre már 80-90 repülőt gyártana a magyar cég

70 vagy 15 Celsius-fokos volt az ősi vizek hőmérséklete? A válasz nem mindegy

70 vagy 15 Celsius-fokos volt az ősi vizek hőmérséklete? A válasz nem mindegy

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Baleset volt az M5-ösön - egy sávon halad a forgalom

Baleset volt az M5-ösön - egy sávon halad a forgalom