szerző:
Gergely Zsófia
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A menzaügy kirobbanása óta magyarázza a kormány és maga a Gundel, hogy a "puritán" kormányzati étkezdét élesen el kell választani a városligeti luxusétteremtől, a közérdekű adatigényléssel megszerzett pályázatuk viszont nem erről tanúskodik. Ebben világhírű vendégeikre, állami vezetők ajánlásaira és pazar fogadásokra hivatkoztak, sőt, váratlanul az is kiderült belőle, hogy az Orbán-kormány tavaly egy 100 fős rendezvényen náluk ünnepelte „alakuló kormányülést”. Közzétesszük, hogy milyen mintaétrendekkel kapták meg a megbízást, amit verseny nélkül, egyedüli indulóként nyertek el, és hogyan segíti a büfé előrendeléssel a kormánytisztviselők "keresztény ünnepekre" hangolódását.

Múlt héten hoztuk nyilvánosságra, hogy a patinás Gundel étterem üzemelteti a budai Várba átköltöztetett Miniszterelnökség menzáját, majd azt a két fotót is megjelentettük, amelyekkel Orbán Viktor sajtósa azt próbálta bizonyítani, hogy ez egy sima munkahelyi étkezde. Csakhogy, mivel a fotón látható menüsor alapján a Gundel-menza már szinte hihetetlenül olcsó, óriási botrány kerekedett, a virtuális népharag az étteremre zúdult, az ellenzék több akcióval próbálta lecsapni a politikai magas labdát, de a kérdésben megszólalt boldog-boldogtalan, köztük többen a Gundel védelmében.

Azóta ismertté vált a velük kötött szerződés, és a Gundel ügyvezetője, Peter Knoll egy interjúban fejtegette, hogy nyomott árai ellenére a menza is "enyhén" nyereséges, de a valódi üzlet a Miniszterelnökség hivatalos rendezvényeinek cateringjében van.

Kikértük a pályázatot, amivel egyedüli indulóként nyertek

Ennek ellenére egyetlen más cég sem látott fantáziát a kormányzati megbízásban: a tavaly októberben közzétett pályázaton egyedül a Gundel indult, amely így verseny nélkül nyerte el a lehetőséget tíz évre – derült ki a pályázati dokumentációból. Ugyanis már az első cikkünk megjelenésekor közérdekű adatigényléssel fordultunk a Várgondnoksághoz a tender összes anyagára nézve, ezeket végül kedd délután adták át. Pikáns módon a kormányzati átvariálásnak köszönhetően a dokumentumokat már nem a Várgondnokság, hanem a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. illetékesétől kaptuk meg.

Fellengvár a HVG-ben

A HVG csütörtökön megjelenő számában arról is olvashat, miként tenyerelt rá a kormány az önkormányzat megkerülésével a Palotanegyedre, s miként lett a terület teljhatalmú ura a különös nevű állami cég, a Várkapitányság. 

Végigolvastuk a Gundel 130 oldalas pályázatát, és az ügy szempontjából legérdekesebb részeket közöljük. Mivel óriási vitát váltott ki a menza kínálata, a pályázó által jogi felelősségvállalással beadott mintaétrendeket is nyilvánossá tesszük, így megítélhető, milyen ajánlattal vitték el a megbízást. Utóbbi azért is tanulságos, mert ha Orbán stábja nem a lefotózott menüvel próbálta volna ellenpontozni a drágának számító étterem megbízását, semmit sem tudnánk az árszabásról, a kínálatról. Erre ettől kezdve nehéz is lenne rálátni, hiszen – az osztrák kancellária bécsi menzájával ellentétben – külső vendégeket ide nem engednek be.

A Színház utcai konyhára/étteremre szólt a pályázat

A kikért anyagból utólag értettük meg, miért nem találtuk elsőre a nyilvános pályázati felhívást: csak bennfenteseknek, vagy a budai Várat nagyon jól ismerőknek derül ki a Hivatalos Értesítőben közzétett tender címéből, milyen fontos megbízásról van szó. E szerint ugyanis a "6459 hrsz. Színház utca 1–3. és 5–11. szám alatti épületegyüttesben található konyhák, étterem és kapcsolódó helyiségek hasznosítására" kerestek vállalkozót, ez volt az egykori Várszínház, illetve a 2014-ben kiköltöztetett Nemzeti Táncszínház címe – a gyakorlatban a Miniszterelnökségnek átalakított egykori karmelita kolostort fedi. A Gundel erre beadott ajánlatát a Várgondnokság Nonprofit Kft. „munkavállalói” értékelték – derült ki, mikor rákérdeztünk, mégis ki bírálta el a beérkezett pályaműveket.

Referenciák: II. Erzsébettől Hillary Clintonig

A hosszú pályázatban érzékelhetően jól lepapíroztak mindent, csatolták az összes szükséges nyilatkozatot, a legérdekesebb rész viszont az, ahogyan bemutatják magukat és a „tervezett gasztronómiai programot”. Hiszen a botrány kirobbanása után alapvetően azzal próbálták megmagyarázni a Gundel megbízását, hogy a cég a városligeti luxusétterme mellett eddig is üzemeltetett menzát, és a folyamatosan puritánságát sulykoló Miniszterelnökség az utóbbit tartotta szem előtt.

Ehhez képest a menzák üzemeltetésében szerzett előzetes jártasságuk alig jelenik meg, a pályázat legjelentősebb része a Gundel étteremről szól, referenciaként sorra veszik a – fotókkal dokumentálva – a legillusztrisabb vendégeiket, a különféle méltóságoktól kapott elismeréseiket. "A Gundel nemcsak az egyik leghíresebb és legrégibb hazai éttermünk, hanem ennél sokkal több. Egy fogalommá vált név, egy gasztrodinasztia (…), egy igazi Hungarikum és persze egy világhírű palacsinta. Mindez maga a Gundel” – ezzel a mondattal indul az a rész, ahol végigveszik a valóban patinás étterem történetét.

Pár becsatolt fotó a korábbi világhírű vendégekről
©

Majd a korábbi gasztronómiai projektek” táblázatban kronologikusan felsorolják a legnagyobb presztízsű vendégeikkel zajló eseményeket, így a II. Erzsébet angol királynő tiszteletére adott 1993-as díszebédet, a spanyol királyi pár 2007-es látogatását, több Habsburg-esküvőt vagy „15 nagykövetség protokolláris rendezvényeit”. Ezekről fotókat is mellékelnek, láthatjuk, ahogy Kofi Annan ír a vendégkönyvbe vagy a holland királynőnek egy cigányzenész elhúzza a nótáját. Egy külön részben a világhírű vendégek egyes vendégkönyvi bejegyzései következnek, szó szerint idézve vagy bemásolva a sokszor kézírásos dicséreteket.

100 fős "alakuló kormányülés" a Gundelben

A korábbi legnevesebb projekteket összefoglaló táblázatból az az eddig nem ismert tény is kiderül, hogy a korábbi Orbán-kormányoknak is volt lehetősége tesztelni a kosztot:

2010-ben, majd 2018-ban is „alakuló kormányülés” rendezvényt tartottak a Gundelben.

A pályázati összesítésben az szerepel, hogy mindkét évben 100 fő volt a „vendég létszám”, és erre a városligeti étteremben került sor. Ezekről semmilyen hírt nem találtunk, vagyis vélhetően eddig bizalmas információ volt, hogy pont a leendő menza üzemeltetőjénél ünnepelték meg a negyedik Orbán-kormány megalakulását tavaly, ahogy a 2010-es hasonló eseményt is. Mivel közpénzről van szó, ráadásul azóta 10 évre szerződtették a Gundelt, közérdekű adatigényléssel fordulunk a kormányhoz, hogy a rendezvényről kiállított számlából kiderüljön, pontosan mennyibe került a 2018-as "alakuló kormányülés".

Menzák üzemeltetéséről hasonló összesítés nem található a pályázatban, azt viszont felsorolják, hogyan "kápráztattak el delegációkat, bálozó vagy ünneplő közönséget” külső helyszíneken. Ebből a felsorolásban is szerepel egy a kormányhoz kötődő esemény, amire referenciaként hivatkoznak: „Miniszterelnöki díszvacsora és Széchenyi-díj-átadás” a Vigadóban 2015-2016-ban, 400 fő részvételével. A „harmadik személytől származó elismerő visszajelzések” közül pedig többek közt Tarlós István főpolgármester és Hillary Clinton pozitív értékelését csatolják mellékletben.

Őstermelőktől, széles választék, alacsony zsírtartalmú ételek – mit vállaltak pontosan?

A menza túl alacsonynak tűnő árai miatti felháborodáshullámban a Miniszterelnökség azzal magyarázkodott, hogy ez egy üzemi konyha, kisebbek az adagok, és „az ételkínálat is korlátozott”. Peter Knoll, a Gundel ügyvezetője pedig többek közt arra hivatkozott, hogy azért tudják ilyen áron, 2 millió forintos havi bérleti díj mellett is nyereségesre kihozni a menzát, mert jóval egyszerűbb alapanyagokat használnak. A pályázatukban bemutatott „tervezett gasztronómiai  projekt”-ben a következők szerepelnek:

  • hagyományos magyar ízeket felvonultató menza alapanyagait úgy szerzik be, hogy "előnyben részesítik a helyi és térségi termelőket, illetve az őstermelőket", annyira, hogy 60 százalékban csak tőlük vásárolnak,
  • „gondosan megválogatott”, saját beszerzői körtől vásárolnak, mert „soha nem kötnek kompromisszumot a friss és egészséges alapanyagok” tekintetében,
  • „a menza étlapján széles választékot” biztosítanak,
  • „egyszerre lesz érezhető a szezonalitás, a modern konyhatechnológia által biztosított szabadság és a Gundelre oly jellemző tradicionális ételsor”
  • kínálatukban hangsúlyosak lesznek „az alacsony zsír- és koleszterintartalmú ételek” (utóbbi megjelölésnél vélhetően a koleszterinszintet hátrányosan nem befolyásoló ételekre gondoltak – a szerk.)

Egészségtudatos ételnek is kell(ene) lennie

Általában az is felfelé viszi az árakat, ha egészségesen, illetve a különféle ételérzékenységek miatt speciális alapanyagokból kell főzni, a Gundel pedig a pályázatában szó szerint azt ígérte, hogy „a személyzeti büfé és menza ételkínálatát az egészségtudatos, vegetariánus, bio-élelmiszerek és alapanyagok teszik teljessé”. „Az ételérzékenyek kiszolgálására nagy hangsúlyt fektetünk, hogy mindenki allergiájától függetlenül tudjon választani az ételkínálatunkból. A glutén-, laktózérzékeny munkatársak is megtalálják majd a számukra biztonsággal fogyasztható ételeket és italokat” – olvasható a dokumentumban.

A nyilvánosságra került fotón látható, 2. menüsor viszont nem úgy tűnik, mint ami ennek a vállalásnak megfelel, legalábbis egy ételnél sem tüntettek fel speciális összetevőt, vagy azt, hogy vegánok, vegetáriánusok, illetve valamire allergiások, speciális étrendet követők fogyaszthatnák.

A kormányzati menza 7–15 óra közt tart nyitva: a reggeli 7–10 óráig, a tízórai 10–11.30 óra közt, az ebéd pedig 11–15 óra közt elérhető.  A fotón a tervezett reggeli kínálat látható:

©

A büfében előrendelhető Gundel-libamáj, torta és foszlós húsvéti kalács

A Gundel pályázatában részletesen megadta azt is, milyen lesz az étkezések közt elérhető büfé kínálata. Az ilyen helyeken hagyományosan megtalálható termékek mellett a Miniszterelnökség büféjében „ünnepi/alkalmi elviteles rendelések” teljesítését is vállaltak, mint írják, ezzel

szeretnék „elősegíteni” a Miniszterelnökség munkatársainak „ünnepi ráhangolódását, megkönnyítve az ünnepi készülődést keresztény ünnepeinkhez kapcsolódva”.

Így szezonálisan a büféjükben is megvásárolható „Gundel-torta születésnapra, Gundel-desszertválogatás alkalmakra”, szezonális ünnepi süteménykínálat, valamint előrendelésre húsvéti foszlós kalács és Gundel-libamáj.

A kormányzati protokolláris rendezvények minta ételsorát is szintén tartalmazza a pályázat, ezek még exkluzívabb ételekből állnak a szarvasgombás knédlivel tálalt libamájtól kezdve a bélszíncarpaccióig.

A pályázatból a Miniszterelnökséget kiszolgáló személyzet száma is kiderül:

  • a konyhán 17 fős személyzet dolgozik, a szakácstól kezdve a pincérig többnyire "Gundel logóval ellátott" egyenruhában, de ebben  készek figyelembe venni a pályázat kiírójának elképzeléseit,
  • és a bérlemény „folyamatos karbantartása” érdekében egy 6 fős – egy főmérnökből, egy vezetőből és 4 másik munkatársból álló – műszaki egységet tartanak készenlétben a felmerülő problémák elhárítására.

Orbán protokollfőnöke írta az egyik ajánlást, a helyettes államtitkár a törzsvendégkártyát köszönte

A dokumentáció a kiírásnak megfelelően mellékletként tartalmazza az összes előírt nyilatkozatot, a személyzet tagjainak önéletrajzát, ajánlóleveleit, az elnyert díjakat, referenciákat és a Gundelt méltató visszajelzéseket. Utóbbiak közt becsatolták – Hillary Clinton kézzel írt dicsérete mellett – több állami vezető névvel, bélyegzővel ellátott nyilatkozatát. Ezek közt kettő is magához a Miniszterelnökséghez, illetve a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetirodához köthető, az egyikben a protokoll főosztály részéről a szerb miniszterelnök delegációjának fogadását köszönték meg.

A másikat Orbán Viktor protokollfőnöke, Kovács Tamás írta alá, ebben 2018. október 30-i dátummal – vagyis közvetlenül a pályázat novemberi beadása előtt – köszöni meg általánosságban „a Kormány részére az elmúlt években nyújtott szolgáltatást, amellyel minden alkalommal elégedettek voltunk”.

Egy a pályázatukhoz szintén csatolt 2014-es "köszönetnyilvánításban" pedig az akkori turizmusért felelős helyettes államtitkár, Horváth Viktória köszönte meg, hogy „megtisztelték a Gundel étterem törzsvendégkártyájával”.

Mivel az ügyet kirobbantó cikkünk nagy vitát indított el a menüről és annak árazásáról, kommentár nélkül közzétesszük, milyen heti menü ételkínálattal vitték el a megbízást, itt végignézheti:

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Karácsonyékra szakadhat rá, hogy a Tarlós-érában kivéreztették Budapestet

Karácsonyékra szakadhat rá, hogy a Tarlós-érában kivéreztették Budapestet

Sokaknak a legnagyobb kihívás a nyugdíj előtt, hogyan igazolható a szolgálati idő

Sokaknak a legnagyobb kihívás a nyugdíj előtt, hogyan igazolható a szolgálati idő

Készüljön, nem lesz tévéadás – és csak akkor jön vissza, ha kézzel újrahangolja a tévéjét

Készüljön, nem lesz tévéadás – és csak akkor jön vissza, ha kézzel újrahangolja a tévéjét

Ezt észre fogja venni: megváltoznak a Windows 10-ben az ikonok

Ezt észre fogja venni: megváltoznak a Windows 10-ben az ikonok

Greta Thunbergről neveztek el egy új csigafajt

Greta Thunbergről neveztek el egy új csigafajt

Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést

Meghaladta a Mol tavalyi eredménye a megemelt célkitűzést