szerző:
hvg.hu

Peter Knoll elmondása szerint a Gundel Étterem és a miniszterelnöki menza somlóija közötti tízszeres árkülönbséget a helyszín, a séf, az alapanyagok és az ételek elkészítésének, tálalásénak különbsége adja. Azt is mondta, hogy Orbán semmilyen befolyással nem volt sem az árképzésre, sem a kínálatra.

Interjút adott a 24.hu-nak Peter Knoll, a Gundel ügyvezetője azután, hogy a múlt héten kiderült, a Gundel Étterem üzemelteti a Várba költöztetett új Miniszterelnökség menzáját, ahol feltűnően nyomott árakon kínálják az ételeket, miközben az étteremben nem ez a jellemző.

Knoll – aki 1995 óta él Magyarországon és 2018 februárjától dolgozik a Gundelnél – az interjúban elmondta, bár most mindenki a menzáról beszél, ez számukra csak egy nagyobb megbízás része volt, a konkrét tenderkiírásban a Miniszterelnökség hivatalos rendezvényeinek étel- és ital szolgáltatására és a Karmelita kolostorban működő konyha üzemeltetésére kerestek szolgáltatót.

A pályázaton novemberben nyertek, azóta a catering eseményekre még nem szerződtek le, de már felvették a kapcsolatot a protokollosztályokkal az igények miatt.

Knoll azt is elmondta, hogy egyébként a menza önmagában is enyhén nyereséges tudna lenni (hogy mennyire, azt nem árulta el), viszont ha csak arra írták volna ki a pályázatot, akkor nem indultak volna a tenderen, a Gundel számára a profit ugyanis a rendezvény-cateringben van.

Az étterem ügyvezetője arról is beszélt, hogy vannak különbségek a Miniszterelnökség menzáján és az étteremben kínált ételek között, bár a receptek alapelve hasonló, de például

a Gundel Étteremben szabadon tartott biocsirkéket használunk, a menzán pedig egyszerű csirkéket. Ha a Gundelben rendel tésztát, a konyhánkon készített, házi tésztát kap, a Karmelita menzán természetesen nem.

Knoll elmondása szerint viszont az étterem és a menza stábja nagyrészt ugyanaz lesz, kérdésre pedig azt is elmondta, hogy Litauszki Zsolt, a nemrég igazolt sztárséf fogja felügyelni a menza konyháját is, amelyet egyébként egy sous chef vezet.

Arról, hogy miért kerül 270 forintba a Miniszterelnökség menzáján a Gundel Étteremben egyébként 2700 forintba kerülő Somlói galuska, Peter Knoll azt mondta, az árkülönbséget a helyszín, a séf, az alapanyagok és az ételek elkészítése, tálalása adja, hogy a Gundelben gyönyörű környezetben felszolgálók szolgálják ki a vendégeket és Zsolnay-készlettel terítenek, az ételek tálalására nagyon sok idő és energia megy el, míg

a Karmelita menza egy önkiszolgáló étterem, ennek megfelelő adagokkal. Ez így mind együtt indokolja az árkülönbséget.

"Amit a menzán felszolgálunk, az egy nagyon egyszerű somlói galuska, több helyen is látni róla képet. De ha a Gundel Étteremben megnézi ugyanezt, jelentős a különbség az elkészítésben és a tálalásban" – tette hozzá. Azt is elmondta, az árképzéssel kapcsolatban az étterme maga döntött:

Senki nem mondta, hogy ez az ár, ennyiért kell árulni. Az én döntésem volt, hogy milyen árakon üzemeltetjük a menzát, de a döntésben szerepet játszott, hogy az ott dolgozók korábban milyen árakon ettek.

– tette hozzá, arra utalva, hogy a parlamenti menzán is kedvezményes áron ehetnek az ott dolgozók.

Arról, hogy a Miniszterelnökség menzája zárt lesz, Knoll azt mondta, ez nem az ő döntésük volt, ők szeretnének minél több embert kiszolgálni, "de az épület sajátosságaiból ered, hogy nem tehetünk ezzel kapcsolatban semmit".

Elmondása szerint Orbán Viktorral korábban ugyan már találkozott, amikor a Gundelban fogadott vendégeket, de más kapcsolatuk nincs, nem ismeri a miniszterelnök étkezési szokásait, és Orbán ízlése sem befolyásolta, hogy mit kínálnak a menzán, csak annyi volt a megkötés a tenderkiírásban, hogy a menzán nagyrészt magyar alapanyagokkal kell dolgozni, az ételnek pedig a magyaros és a nemzetközi konyha keverékének kell lennie. Tartottak egy teszthetet is, elmondása szerint ekkor készült az étlapról a sajtót bejáró fotó is.

Peter Knoll arról is beszélt, hogy a botrány kirobbanása óta rengeteg gyűlölködő kommentet és telefont kaptak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyarországra is kiterjeszti a Facebook az új szabályát: megmondják, ki ad fel politikai hirdetéseket

Magyarországra is kiterjeszti a Facebook az új szabályát: megmondják, ki ad fel politikai hirdetéseket

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti

Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB

Megkezdte az előkészületeket a tőzsdei kibocsátásra az MKB

Sebestyén Balázsnak már két éve telke van a Holdon

Sebestyén Balázsnak már két éve telke van a Holdon

Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó

Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó

Több tízmilliós kárt okozó csaló magyar webáruház után nyomoz a rendőrség

Több tízmilliós kárt okozó csaló magyar webáruház után nyomoz a rendőrség