Az amerikai szenátussal ítéltetnék el az Orbán-kormányt demokrata szenátorok

Az amerikai szenátussal ítéltetnék el az Orbán-kormányt demokrata szenátorok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Három szenátor olyan határozati javaslatot nyújtott be, amely amellett, hogy elítéli az Orbán-kormányt, Trumpot is cselekvésre szólítja fel.

Határozati javaslatot nyújtott be három Demokrata párti szenátor az amerikai szenátusnak, hogy ítéljék el az Orbán-kormányt - szúrta ki a képviselők közleményét a 444.hu.

Az elítélő határozatot a kaliforniai Dianne Feinstein, az illinoisi Dick Durbin és a connecticuti Chris Murphy nyújtotta be, és annak elfogadása esetén egyrészt a szenátus visszautasítaná a magyar kormány tetteit, hogy aláássa a bíróságok függetlenségét, korlátozza a civil szervezeteket, valamint megsértse a sajtószabadságot és a menedékkérők jogait, másrészt felszólítaná Donald Trump elnököt, hogy erőteljesen védje meg az Orbán-kormány támadásitól az egyetemes szabadságjogokat és a demokratikus normákat.

A határozati javaslathoz kapcsolt közleményükben Feinstein azt emelte ki, hogy az Orbán-kormány aláássa a demokráciát, hogy a választókerületek átrajzolása lehetőséget ad Orbánéknak a hatalmon maradásra, miközben a kormány olyan törvényeket fogadtat el, amelyek az egyesülés és a vallásszabadságot sértik, megfélemlítik a médiumokat és korlátozza a bíróságokat a hatalom ellenőrzésében.

Durbin szenátor azt írta, Magyarországon egyre hanyatlik a demokrácia, Orbán Oroszországhoz dörgölőzik, ez pedig egy sértés, tekintve hogy a magyar nép bátran és történelmi módon tért vissza a demokráciához a szovjet zsarnokság évtizedei után.

Murphy szenátor arról írt, hogy bár Amerikában is van elég gond a demokrácia megvédésével, de ettől még meg kell védeni külföldön is a demokratikus normákat, Magyarország pedig egy fontos szövetséges, de az Orbán-kormány által a jogállamra jelentett veszély aggodalomra ad okot Magyarország barátai számára.

A határozati javaslatban először a magyar-amerikai kapcsolatokat említik meg Kossuth Lajostól kezdve, majd rátérnek a lényegre, hogy Orbán 2010 óta miniszterelnök, hogy úgy van minősített többsége, hogy arányosan ennyien nem szavaztak rá, hogy szisztematikusan aláásta az alkotmányt, a független médiát és a bíróságokat.

A javaslatban megemlítik az egyházügyi törvényt, a választókerületek átrajzolását, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) létrehozását és a médiatörvényt, a több mint 400 kormánypárti médiumot tömörítő Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozását, a civil szervezetek megbélyegzését, az Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását, a bírók korai nyugdíjazását, a menedékkérőknek és menekülteknek nyújtott segítség stigmatizálását, a bevándorlási különadót, és a határon létrehozott tranzitzónákat is. Megemlítenek korábbi, ezeket elítélő nemzetközi jelentéseket is, valamint azt is, hogy mindez az Európai Unió értékeivel is ellentétes, és ezért eljárás is indult az Orbán-kormány ellen.

Hozzászólások