Kossuth- és Széchenyi-díjak: Balog Zoltán újabb pozíciót kapott

Kossuth- és Széchenyi-díjak: Balog Zoltán újabb pozíciót kapott

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Domány András

Nem művész, nem tudós, de mégis az ő szava is dönt a legnagyobb művészeti és tudományos elismerések odaítélésében: Balog Zoltán korábbi miniszter tagja lett a Széchenyi- és Kossuth-díjakat odaítélő bizottságnak. Szőcs Géza költőt, volt államtitkárt váltja.

Balog Zoltán református lelkészt, az emberi erőforrások volt miniszterét kérte fel a miniszterelnök az évente megújított Kossuth- és Széchenyi-díj bizottságba Szőcs Géza Kossuth-díjas költő, volt államtitkár helyett. Ő lesz a tíztagú testület egyetlen tagja, aki se nem tudós (ezek közé sorolva Bogsch Eriket, a Richter Gedeon gyógyszercég elnökét), se nem művész. Rajta kívül olyan tag is csak egy van, aki nem birtokosa maga is a Kossuth- vagy a Széchenyi-díjnak, amelynek kiosztására javaslatot tesznek a kormánynak, de a másik ilyen, Klinghammer István volt államtitkár egyúttal akadémikus, térképész professzor. A többiek: Freund Tamás és Hámori József neurobiológus, Vékás Lajos jogász, illetve Eperjes Károly színész, Marton Éva operaénekes, Mezey Katalin költő és Sánta Ferenc hegedűművész.

Balog, miután nem kívánt újra miniszter lenni, a Fidesz pártalapítványának, a Polgári Magyarországért Alapítványnak lett kuratóriumi elnöke. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület elnöki címéről viszont lemondott.

Hozzászólások