Timmermans: "Találkoznék Orbánnal"

Timmermans: "Találkoznék Orbánnal"

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megvan a válasza arra is, hogy Orbán ellenségnek tartja.

Igazi show-t csinált az MSZP Frans Timmermans beszédéből: az európai szocialisták listavezetője - aki egyben az Európai Bizottság alelnöke is - felszólalt az MSZP EP-listaállító kongresszusán, de előtte látványos körülmények között, füstfelhőben és zenére vonult a helyére.

 

©

Személyes élménnyel kezdte a beszédét, 1983-ban járt Budapesten, akkor a magyar fiatalok úgy hitték, jobb lesz a jövő. Most ugyanezt tapasztalja. Azt mondja, Európa-szerte mindenhol ébredést tapasztal, azt látja, a fiatalok idealizmussal beszélnek arról, amiben hisznek.

Az MSZP-t - illetve úgy általában a szociáldemokratákat - felszólította a fiatalok támogatására, azt mondta, járjanak el ugyanúgy, mint Nagy Blankával, aki mellett kiálltak. A tüntetéseken felszólaló diákkal Timmermans a kongresszus helyszínén találkozott is.

Hosszan beszélt arról, a nacionalisták megpróbálják átírni a történelmet, Orwellt idézve azért, mert akié a múlt, azé a jövő.

Minden autokrata politikus megpróbálja ellenőrzése alatt tartani a jelent és a jövőt

- mondja. Óvakodni kell attól, ha egy politikus akarja elmagyarázni a történelmet. Ha uralják azt, a médiát és az üzleti világot is uralják, az embereket pedig félelemkeltéssel akarják ellenőrzésük alatt tartani. Erről saját tapasztalata is van, ám szerinte előbb-utóbb ezt az emberek megunják, mert pozitív üzenetekre vágynak. A fiatalok pláne, ők koruknál fogva optimisták, ezért is kell rájuk támasztani.

 

©

Senki sem születik antiszemitának, xenofóbnak, gyűlölködőnek, azzá teszik, ezt kell szem előtt tartani - mondta, és hangsúlyozta, gyűlöletre nem gyűlölettel kell válaszolni, a durvaságot sem lehet durvasággal viszonozni. Michelle Obamával ért egyet abban, hogy "legyünk elegánsak, józanok, maradjunk ki a sárdobálásból"

"Ha pedig a politikusok átírják a történelmet, a fiatalokkal átíruk a jövőt."

Beszélt a hazafiak és nacionalisták közti különbségről, utóbbiak félnek, meg vannak sértődve, mindenhol ellenséget és gonosztságot látnak. Megdícsérte Magyarországot, amiért szabadságot vitt a régióba, erről a harcról nem szabad elfeledkezni. Ezt is megtapsolták.

Beszélt a célokról is, mint a megfelelő minimálbér megteremtése, a nők és férfiak egyenlő bére és nyugdíja, többször említette a nyílt társadalmat is. Emiatt nyilván támadja majd a Fidesz, amely amúgy is Soros emberének tartja.

 

©

A "rabszolgatörvényről" azt mondta, nem ez a megoldás a munkaerőhiányra, olyan körülményeket kell teremteni, hogy a fiatalok ne menjenek el az országból. Bírálta Orbánt azért, mert nem akar csatlakozni az Európai Ügyészséghez. "Mit rejtegetnek?" - tette fel a kérdést. Szerinte az Európai ügyészség lenne a garancia az uniós pénzek megfelelő felhasználására. Orbán családpolitikájára is utalt: nem az adókedvezménytől születik több gyerek, hanem akkor, ha megfelelő az oktatás és a szociális ellátás.

Azt mondja, az EP-választáson a szolidaritás alapú Európa sorsa dől el. Orbánnal is leülne beszélni, "ha azt mondja, ellenség vagyok, azt válaszolnám, hogy ellenségben nem hiszek, csak ellenzékben."

Beszélt arról is,

ne legyünk puhányok,

követelni kell az akadémiai szabadságot, a sajtószabadságot és a civilek szabadságát, a bíróságok függetlensége és a jogállamiság kérdésében sincs kompromisszum.

Beszélt a baloldal és Jobbik együttműködéséről, azt mondta, soha nem kötne megállapodást a szélsőjobbal. Arról is beszélt,

Magyarország tragédiája, ha elszigeteli magát,

a legjobb, ami történhet az országgal, ha nyitott marad. Timmermans vastapsot kapott a beszéd végén. Péntek este az ATV-ben volt, ahol arról beszélt, Gulyás Gergely felvetését az ő visszavonásáról nevetséges.

Hozzászólások