Kivonult az ellenzék a parlamentből, lefestik a kormány plakátjait – videók

Kivonult az ellenzék a parlamentből, lefestik a kormány plakátjait – videók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A képviselők a Váci úti nyugdíjfolyósító épületéhez vonultak, hogy ott tiltakozzanak a köztisztviselőket is érintő túlóratörvény ellen. Közben több kormányplakátot is lefestettek.

Sajtótájékoztatón jelentették be ellenzéki képviselők, hogy nem vesznek részt a hétfői parlamenti ülésnapokon, a "propagandahétfőkön", helyette az utcára vonulnak.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a képviselők a nyugdíjfolyósító Váci úti épületéhez vonulnak, hogy ott tiltakozzanak a magyar közszolgák tízezreit is érintő rabszolgatörvény miatt. A képviselők azt mondták, a jogszabállyal a köztisztviselők a kormány rabszolgáivá lesznek. A Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea szerint

meg akarják mutatni, hogy van ellenállás.

Mielőtt a képviselők elindultak volna a nyugdíjfolyósító épülete felé, Szabó úgy fogalmazott, "érdekes dolgok fognak történni", ám akkor még nem közölte, miről van szó. Később kiderült: a politikusok kormánypárti plakátokat festenek le, illetve, mint fogalmaztak, "megjavítják" azokat.

Szabó szerint Orbán és kormánya rabszolgává tették a magyar dolgozókat, most pedig az állami munkaerőt is ki akarják zsigerelni.

Az LMP-s Csárdi Antal szerint nem a kizsigerelés a megoldás, hanem a dolgozók megbecsülése és megfizetése. Szél Bernadett ezzel kapcsolatban megjegyezte: a közszolgálati rabszolgatörvény 40 ezer embert érint, de a kifejezetten a dolgozó nőket sújtja. A nyugdíjfolyósítóban dolgozók kilencven százaléka nő, a fizetésüket 11 éve nem emelték, tette hozzá.

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt színeiben politizáló független országgyűlési képviselő azt mondta, a munkaerőhiányra nem az a megoldás, hogy lábbal tiporják a munkavállalói jogokat, inkább olyan gazdasági és társadalmi környezetet kellene biztosítani, amely jó a munkáltatónak és a munkavállalónak is. Ez az, amire Orbán Viktor rendszere képtelen, mondta.

A nyugdíjfolyosító igazgatósághoz érve a képviselők azt mondták, az ott dolgozóknak is túlóráznia kell, hatalmas a munkaerőhiány a nyugdíjfolyósítóban, ezért nem tudják kiszolgálni az embereket, ezért a szakszervezetek 12 pontját viszik be nekik, hogy tájékoztassák őket a jogaikról.

Az épületbe csak a politikusok mehettek be a képviselői kártyájukkal, ám a bejutás után rögtön némi vita alakult ki a biztonságiakkal arról, hogy lehet-e élő videót készíteni az épületben vagy sem. A politikusok végül arra jutottak, hogy majd utólag beszámolnak a nyilvánosságnak arról, hogy mit intéztek a nyugdíjfolyósítóban.

Az MTI beszámolója szerint Korózs Lajos MSZP-s képviselő azután, hogy találkoztak dolgozókkal, illetve az intézmény vezetőivel, rögtönzött sajtótájékoztatón elmondta: egyértelművé vált számukra, hogy az igazgatóságnál alkalmazni fogják a "rabszolgatörvényt". Az igazgató nem tudott választ adni nekik arra, hogy a dolgozó édesanyákat hogyan érinti a szabadság lerövidítése és a bővített munkaidő - tette hozzá.

Varju László DK-s képviselő úgy fogalmazott: kiderült, hogy a munkavállalókat kizsigerelik minden olyan hivatalban, ahol "az Orbán-féle rabszolgatartók" ezt megtehetik.

A jobbikos Kepli Lajos arról beszélt, hogy az országgyűlési képviselőknek fontos feladatuk lesz a jövőben is, hogy ellenőrizzék mindazon intézményeket, ahol "üzemszerű visszaélés" történik a törvényekkel. Nem fogják hagyni, hogy a nyugdíjfolyósítónál vagy bárhol máshol "lábbal tiporják a munkavállalók jogait" - fűzte hozzá.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő úgy vélekedett, hogy az intézményben agyondolgoztatják a munkavállalókat. Ugyanakkor elképesztőnek nevezte, hogy két héttel a határidő előtt nem lehet tudni, hogy a dolgozók miként fognak hozzájutni a beígért béremeléshez.

A párbeszédes Tordai Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy "a nyugdíjfolyósító dolgozóinak kizsákmányolása" kihat az egész társadalomra, a szolgáltatások minőségére. Az igazgató elismerte, hogy humánerőforrás-fejlesztéssel javulhatna a szolgáltatás minősége, ehhez képest az elmúlt évben minden hetedik embert kirúgták - jegyezte meg az ellenzéki politikus.

A liberális Bősz Anett azt mondta, a kormány sem a munkavállalók jogait, sem méltóságukat nem tiszteli. A "rabszolgatörvény" a súlyos munkaerőhiány bevallása, és a közszolgáltatások elégtelen működése még fel is fogja erősíteni a nagyfokú elvándorlást - fogalmazott a politikus.

Az ellenzék két hete az esztergomi Suzuki-gyárhoz vonult, hogy a túlóratörvény ellen tiltakozzon.

Hozzászólások