Tetszett a cikk?

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a Néppártban túlreagálták a plakátkampányt, ő viszont megtanulta, Lenint idézni nem szerencsés. Azt állította, nem Mészáros Lőrinc meggazdagodásán dolgozik, és azt is, szerinte az oroszok nem az EU destabilizálásában érdekeltek. Orbán Viktort egy pénteki, nőnap alkalmából rendezett háttérbeszélgetésen kérdeztük.

Orbán Viktor miniszterelnök nem számított arra, hogy a Juncker-Soros plakátkampány „casus belli” lesz a Néppártban, legalábbis a miniszterelnök egy pénteki háttérbeszélgetésen azt mondta,

gondoltam, hogy nem lesz mindenki boldog, de ebből casus bellit csinálni túlzás.

Szerinte ugyanis Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert a plakátokon „Muppet show jellegűen” ábrázolták, és kitart amellett, hogy a tájékoztató kampányra szükség van, a Soros-terv létezését nem kérdőjelezte meg.

Soros Györgyről azt mondta, a „komcsi rendszer összedöntése” nélküle nehezen ment volna, tehát Soros jót is csinált, de ez nem menti fel a jelenlegi tevékenysége alól, az pedig egy veszélyes játszma, hogy az Orbán-kormány a felszínre kényszeríti a Soros-szervezeteket.

Orbán Viktor a pénteki háttérbeszélgetésre új munkahelyén, a Karmelita kolostorban kerített sort. Nőnap apropóján ezen az eseményen a kormányfüggetlen sajtó részéről vettek részt női újságírók.

©

A miniszterelnök azt is elmondta az újságíróknak, hogy a Néppártból való esetleges kizárás, távozás ügyében „mérlegelést végez a Fidesz”, a gondolkodás nem a kizárási indítványról szól, hanem arról, hol a párt helye.

Minket többen tárt karokkal várnak

-  hangsúlyozta Orbán többször is, és utalt egy esetleges új formáció létrehozására, még az EP-választás előtt. Azt is többször elmondta, nem a távozásnak, hanem alapvetően a dolgok megjavításának a híve, de eljöhet az a pont, mikor már szerinte nincs értelme maradni.

A miniszterelnök a háttérbeszélgetésen a következő napok taktikai tárgyalásairól is beszélt, amelyek befolyásolják majd a döntést. Orbán Viktor nem számol azzal, hogy veszteség érné akkor, ha kilépne a Néppártból, mert szerinte az európai politika átalakulóban van. Úgy véli, Brüsszelben „buborékban élnek”, nem érzékelik a valóságot, azt, hogy a migráció kérdése a legfontosabb.

Teljesen új helyzet van, amire válaszokat kell adni. A Néppártban szívesen keresem a válaszokat, de ha nem lehet közös nevezőre jutni, akkor nem érdemes együtt keresni.

„Meglátjuk, hogy lesz-e 20-a”, vagyis meglátjuk, valóban napirendre kerül-e március 20-án a Néppártban a Fidesz kizárása - mondta a kormányfő. Manfred Weber néppárti frakcióvezető feltételeire pedig azt mondta, nem akart senkit megbántani, szerinte nincs oka bocsánatkérésre, de ellenére sincs ez, szívesen kér elnézést. Azt is megtanulta, Leninre holtában sem szabad hivatkozni, mert abból csak baj lesz, utalt arra, hogy lenini szóhasználattal "hasznos idiótáknak" nevezte az ellene felszólaló néppárti politikusokat. Viszont illojalitásnak nem a plakátkampányt tartja, hanem azt, hogy Juncker a Helsinkiben tartott Néppárti tanácskozás után nyilvánosan is beszélt a Fidesz kizárásnak szükségességéről. Személyesen jó a viszonya az Európai Bizottság elnökével, „én a hőse vagyok” – mondta a rendszerváltáskori szerepére utalva.

Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetője
©

Nem hiszi, hogy a Néppártban zajló folyamat egy tudatos provokáció része lenne, amely az euroszkeptikusok erősödésével az orosz érdeket szolgálja.

Ingoványos terep azt találgatni, hogy aki mond valamit, az miért mondja. Kombinálás helyett arra kell összpontosítani, amit mond, arra kell válaszolni,

de ő nem úgy látja, hogy az oroszok destabilizálni akarnák az EU-t, hiszen éppen most állapodtak meg a németekkel az Északi Áramlatról. Arról is beszélt, „az orosz ügy rosszul van fölrajzolva az EU-ban.”

Orbánt a hazai pálya érdekli

„Engem Magyarországon kívül más nem érdekel, nem európai politikus vagyok”, a kormányzati politikában „fantasztikusak a kihívások” - válaszolta Orbán arra a felvetésre, hogy többek szerint már Európára fókuszál.

Azt soha nem értette, politikai ellenfelei miért mondják, hogy a Fidesznek lejt a pálya a választási rendszerrel, ő a régi rendszerben is nyert és vesztett választást. Az újban még nem vesztett, de ez sincs kizárva. „Szellemi okai vannak az ellenzék gyengeségének” – tette hozzá. Bizonyos emberek nyújtottak bizonyos teljesítményt, voltak kormányzati pozícióban, az már más kérdés, hogy nem sikerült, amit csináltak, vagy bajt okoztak.

Kásler jó munkát végez

Röviden beszélt a családvédelmi akciótervről is, azt mondta, a bankokkal nem egyeztettek előtte, de a 10 milliós összeg garantált hitel lesz, nem jelent kockázatot a bankoknak. „Ha az egyik nem adja, majd adja más" - mondta a miniszterelnök, aki szerint, lesz hitelbírálat is. A kormányfő egyelőre nem tudta megmondani, hány embert érint a csomag.

A kormányfő ezután áttért az egészségügy helyzetére, amiről úgy vélekedik, hogy mindig lehet bírálni, de azt mondta, Kásler jó munkát végez, a várólisták érzékelhetően csökkentek, ahogy a sürgősségi ellátásban is érzékelhető a változás. Arról is beszélt a miniszterelnök: kulcskérdés, hogy a hálapénz marad-e vagy sem, ezt fenyegetéssel nem lehet eltüntetni. Orbán Viktor igazságtalannak tartja, hogy a nemzetközi adatsorokban nem számolják bele a paraszolvenciát annak vizsgálatakor, hogy egy ország GDP arányosan mennyit fordít egészségügyre. Míg ugyanis máshol jelentős a magánszolgáltatók szerepe, itthon a hálapénznek is nagy súlya van.

©

Az MTA vagyonát nem akarják elvenni, „ami az övék, az az övék, az MTA saját tulajdona nem vonható be semmilyen diskurzusba”, a vita a kutatás finanszírozásáról szól, arról, hogy a kutatót magát – illetve a státuszát - vagy egy projektet finanszírozzanak-e. Ezen a területen több uniós pénz lesz majd, de a pénz elosztásáról nem a független szellemi elitnek kell döntenie, hanem – egyeztetés után - annak, aki aztán el is számol a pénzzel, abba viszont „senki sem akar beleszólni, hogy mit kutassanak”.

Orbán beszélt arról is, Tarlós Istvánnak jó esélye van a győzelemre az őszi önkormányzati választáson.

Miért, mi történt Simicskával?

Rákérdeztünk arra is, hogy Mészáros Lőrinc az egyik leggazdagabb magyarként rákerült a Forbes nemzetközi listájára, a lap pedig elég egyszerű ívet vázolt fel Mészáros sikeréről: Orbán földije, aki az állam támogatásával lett sikeres. A kormányfő azt mondta, mindig nevet az ilyen listákon, „mind vicc, ami oda van írva.”

Kérdésünkre, hogy mekkora szerepe van Mészáros gazdagodásában, azt mondta, itthon nincs oligarcharendszer, a gazdasági szereplőknek semmilyen befolyást nem enged a politikába. Felvetésünkre, hogy azért bírálják-e, mert Mészáros illetve mások személyes gazdagodását szolgálja, Orbán Viktor azt mondta,

„senki szegényedését és gazdagodását nem intézem, ez nem az én dolgom. Nekem a kevésbé jómódúakkal van dolgom.”

Azt is viccnek tartja, hogy a Fidesz-közeli körök gazdagodásáról cikkeznek az újságok. „Baloldali nem gazdagodhatott ugyanúgy?!” Az ipart, a gazdaságot nem lehet pártalapon támogatni – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy megviselték-e a Simicska Lajossal történtek, visszakérdezett: „miért, mi történt vele?” Majd azt mondta, olyan van az életben, hogy egy barátság megszűnik, és ők a választás óta sem beszéltek. „Akivel van közös dolgom, azzal beszélek, akivel nincs, annak sok sikert kívánok.”

Beszélt arról is, az általa felépített struktúra a jobboldalon nélküle is működne.

Kérdésünkre, hogy a túlóratörvény zárószavazásán tartott-e attól, hogy egy ellenzéki politikus megüti, azt mondta,

„én mondtam, hogy az oroszok menjenek haza. A politikai kockázat, a hősiesség nálam máshol kezdődik.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az amerikai sportolókat is megdolgozta a politika a moszkvai olimpiai bojkottért

Az amerikai sportolókat is megdolgozta a politika a moszkvai olimpiai bojkottért

Összegyűlt a pénz a magyar olimpikon kislányának kezelésére

Összegyűlt a pénz a magyar olimpikon kislányának kezelésére

Az Uber és a koronavírus – a nyereség és a veszteség

Az Uber és a koronavírus – a nyereség és a veszteség