szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bayer Zsolt 300 ezer forint sérelemdíjat köteles fizetni Vona Gábornak, akitől nyilvánosan bocsánatot is kell kérnie – döntött a Kúria a két fél személyiségi jog megsértése miatt indult ügyében. A bíróság szerint ugyanis a közbeszédnek az a szintje, amelynek során valaki gecinek és szarnak nevez valakit, példátlan.

Bayer Zsolt publicista még 2016 decemberében, a blogján nevezte "gecinek" és "szarnak" a Vona Gábort, aki akkor még a Jobbik elnöke volt. Ebben az ügyben hozott szerdán döntést a Kúria, amely – az Index beszámolója szerint – helyben hagyta a másodfokú, jogerős ítéletet. Ennek értelmében Bayernek meg kell fizetnie a perköltséget és 300 ezer forintot Vona Gábornak, akitől nyilvánosan is bocsánatot kell kérnie.

A döntés ellen fellebbezésnek, további felülvizsgálatnak nincs helye.

A lap közlése szerint az ügyben eljáró tanács úgy látta, hogy az öncélú gyalázkodás és megalázás nem élvezi a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos védelmet. A cikkben az olvasható, hogy a döntés ismertetésekor Baka András tanácselnök úgy fogalmazott: bár külföldön is vannak kemény politikai viták, példátlan a magyar közbeszéd azon szintje, amely során valaki gecinek és szarnak nevezi a másikat.

A másodfokon eljáró bíróság most helybenhagyott ítélete szerint a sértés és lealázás szándéka még közszereplővel szemben sem megengedett. Bayer magatartását pedig nem teszi jogszerűvé az, hogy mások is illetnek ilyen kifejezésekkel embereket.

A Fővárosi Törvényszék első fokon úgy döntött, hogy Vonának a geci minősítést még el kell viselnie, a másodfokú ítéletben azonban már az szerepelt, hogy ez sem megengedhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!