szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem sieti el az Európai Néppárt (EPP) a Fidesz pártbeli tagságának vizsgálatát. Május 26-áig aligha történik már bármi is, így viszont a választók pont a lényeggel nem lesznek tisztában a szavazófülkében: hogy egy európai szellemiségű vagy egy szélsőséges pártcsalád leendő tagjára szavaznak-e.

Semmi előrelépés nem történt az utóbbi egy hónapban a Fidesz márciusban felfüggesztett Európai Néppárti (EPP) tagságával kapcsolatban: a Néppárt „három bölcsként” emlegetett háromtagú értékelő bizottsága (Herman Van Rompuy, az Európai Tanács előző elnöke, Wolfgang Schüssel volt osztrák kancellár és Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament volt elnöke – a szerk.) április elején tárgyalt egyszer a helyzetről, a Fidesz válaszként kinevezett „három bölcse” (Novák Katalin Fidesz-alelnök, az Emmi családügyi államtitkára, Varga Judit, a Miniszterelnökség EU-ügyekért felelős államtitkára, és Szájer József fideszes EP-képviselő –a szerk.) pedig egy 130 oldalas dokumentumban próbálta tisztázni a magyarországi a jogállamiság, az oktatás, a sajtószabadság és a civil szervezetek helyzetét.

Ez utóbbira azonban a testület információink szerint eddig semmilyen választ nem kapott, és a három néppárti bölcs sem járt Magyarországon – sőt, a május 26-i európai parlamenti választásig szinte már ki is zárható a látogatásuk.

„Ez nem feltétlen baj. Nekünk semmi sem sürgős, így legalább a kampányra és a választásra koncentrálhatunk, ahogy feltehetően ők is ezt teszik”

– mondta a hvg.hu-nak egy a tárgyalásokra rálátó fideszes vezető, aki szerint azért is jobb ez így, mert így egyik fél sem kényszerül „kényszermegoldásokra” – bár azt, hogy ez utóbbi alatt mit ért pontosan, már nem fejtette ki.

A Fidesz három bölcse addig a miniszterelnök felkérésére egy olyan stratégián dolgozik, amely többféle forgatókönyv szerint vázolja a Fidesz európai politika jövőjével kapcsolatos elképzeléseit. A „bölcsek” folyamatosan figyelik és értékelik az egyes tagállamokban zajló választásokat és aktuális politikai eseményeket (legutóbb a radikálisok felé nyitó jobboldal bukását hozó spanyol választásokat), a stratégiában vázolt egyes szcenáriók ezek, illetve értelemszerűen az EP-választás várható eredményei tükrében vetítik előre, hogy kik lehetnek a Fidesz szövetségesei.

©

Bár a magyar kormánypárt – ahogy azt Orbán Viktor is több alkalommal hangsúlyozta – alapvetően a néppárton belül képzeli el a jövőjét május 26-a után is, fideszes forrásaink szerint „nem lehet megjósolni, hogy május 26-a után mit jelent majd a néppárt”, és egy olyan EPP-ben, amelyben a pártot balra toló erők kerülnek többségbe, a Fidesz biztosan nem akar tag lenni.

Ezt Orbán Viktor szintén többször belebegtette már – legutóbb az osztrák Kleine Zeitungban megjelent interjújában beszélt róla, de utalt rá a Liga olasz kormánypárt a hozzá hasonló nézeteket valló vezetőjével, Matteo Salvinivel folytatott múlt heti megbeszélése után is, a találkozó másnapján adott rádióinterjújában pedig sokatmondóan úgy fogalmazott: másodlagosnak tartja, hogy a Fidesz melyik pártcsaládhoz tartozik.

A Fidesznek legideálisabb verzió az lenne, ha az EP-választáson kimagaslóan jól szereplő magyar kormánypárt erős szereplőként „a jó irányba tudná vinni” a Néppártot. Ez praktikusan a Fideszhez hasonlóan migrációellenes, nacionalista (szélső)jobboldali pártok irányába való nyitást jelentené, amit viszont hiába tart jó útnak Orbán, ha az EPP és a pártcsaládjához tartozó meghatározó politikai erők vezetői kifejezetten ellenzik/helytelenítik.   

A Novák–Szájer–Varga-trió munkájában egyre kevésbé mellékszál tehát az a forgatókönyv, hogy a Néppárton kívül kikkel kereshet szövetséget a Fidesz az új összetételű Európai Parlamentben.

©

A bizonytalan, illetve sokismeretlenes helyzettel egyébként a választók szempontjából is pikáns helyzet állt elő:

„Kedves Fidesz! Szeretném tudni, hogy ha és amennyiben a Fideszre szavazok május 26-án, akkor az EPP-re és Manfred Weberre szavazok-e, vagy pedig az EPP és Manfred Weber ellen szavazok-e”

– osztotta meg például a sejthetően nála többeket is foglalkoztató dilemmát egyik EP-választásról írt cikkünk alatt egy olvasónk. Újhelyi István, az MSZP EP-képviselője pedig a Néppárt elnökét sürgette hétvégén, arra kérve Joseph Dault, hogy még május 26-a előtt döntsék el, hogy a magyar kormánypártot megtartják vagy kizárják az EPP-ből, Újhelyi szerint ugyanis „a szavazóknak tudniuk kell, hogy egy európai szellemiségű pártcsaládba, vagy egy szélsőjobbos roncsderbibe küldik-e a Fidesz képviselőit”.

A Fidesz néppárti tagságának vizsgálatával, annak ütemezésével és a három bölcs eddigi munkájával kapcsolatban megkerestük az EPP szóvivőjét is, amint válaszol, frissítjük a cikket.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orbán nem a járványt akarja legyőzni, hanem az ellenzékét

Orbán nem a járványt akarja legyőzni, hanem az ellenzékét

Virágokkal emlékeznek Törőcsik Marira a Nemzeti Színháznál

Virágokkal emlékeznek Törőcsik Marira a Nemzeti Színháznál

Túl az 1 000 000 000 letöltésen a legnépszerűbb fordítóalkalmazás

Túl az 1 000 000 000 letöltésen a legnépszerűbb fordítóalkalmazás