szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kockás pulóveres alak hajol egy ágyban fekvő, félmeztelen ember fölé, és többször tenyérrel, nagy erővel arcon üti – az RTL Klub Híradója bemutatott néhány felvételt azok közül, amelyek a Baranya megyei Mozsgó szociális otthonában készültek, titokban.

Az intézményben értelmi sérültek, autisták, látás-, hallás- vagy mozgáskorlátozott felnőttek élnek, nagy részüket soha, senki sem látogatja.

A felvétel készítője korábban maga is az otthonban dolgozott ápolóként. Ő eltorzított hangon nyilatkozva azt mondta, a videón az látható, ahogy a gondozó fegyelmezi a lakót, mert az nem jó helyre tette a tiszta ruháját.

Egy másik felvétel egy fürdőszobában készült, azon az egyik gondozó azt ordítja a kádban álló egyik lakónak, miközben többször megüti, hogy „A földre! Nem tudod, mi az a föld?!”

A korábbi gondozó azt mondta a Híradónak, sokszor szólt a kollégáinak, hogy ne bánjanak így a lakókkal, de azok lesöpörték az aggodalmait.

A nő a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) civil emberi jogi szervezetet kereste meg a felvételekkel. Azért nem a rendőrséghez fordult, mert félt, hogy kiderül a személyazonossága, és nem kap majd állást a környéken. A TASZ az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához fordult, a rendőrséget azonban az ombudsman sem értesítette. Ezt végül a szociális államtitkár tette meg, a hatóság pedig nyomozást indított.

Az ombudsman nem tudta bizonyítani, bántalmazták-e a betegeket egy baranyai szociális otthonban

Egy videón is látható, ahogy fürdetés közben bántalmaznak egy magatehetetlen beteget, de az ombudsman szerint hivatala eszközeivel nem tudja minden kétséget kizáróan bizonyítani, mi történt.

Két érintett gondozót már elbocsátottak.

Erről a felvételek készítője úgy reagált: „Ki a felelős ezért? Az a két ember, akit hirtelen döntésből kirúgtak, azonnali hatállyal? Az hihetetlen dolog, hogy az igazgató, a főnővér, a telepvezető nem tudta, hogy ilyen dolgok mennek ott!”

A Házon Kívül kereste az intézmény vezetését, de nem nyilatkoztak.

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újraindulnak a közlekedési vizsgák is

Újraindulnak a közlekedési vizsgák is

Sikerült, a Facebook ma már 100 százalékban ingyenáramról működik

Sikerült, a Facebook ma már 100 százalékban ingyenáramról működik

Egy brazil család tragédiáján keresztül mutatták be, hogy sok kisgyerek hal meg koronavírus miatt

Egy brazil család tragédiáján keresztül mutatták be, hogy sok kisgyerek hal meg koronavírus miatt