Ólomsörét és rákkeltő anyag kerülhetett a védett Holt-Tiszába

Ólomsörét és rákkeltő anyag kerülhetett a védett Holt-Tiszába

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egy agyaggalamb-lövészet miatt. Csütörtöktől pedig jön a következő lövöldözős rendezvény, Semjén Zsolt, Nagy István és Pintér Sándor fővédnökségével.

Agyaggalamb-lövészetet is szerveztek a múlt héten a tiszafüredi strandszezon megnyitójára egy Natura 2000-es terület közelében, a fészkelőmadarak tőszomszédságában.

Kiss Balázs természetvédő hívta fel a figyelmet a történtekre, és természetkárosítás miatt feljelentést tett a területileg illetékes kormányhivatalnál. Az egyik szervező nem hivatalosan annyit mondott a Népszavának, hogy minden engedélyük megvolt a lövészethez, a helyszínt is biztosították.

Szerinte a szabadstrandnak egy olyan területéről van szó, amely egyébként is zajos és forgalmas – például a motorcsónakok is itt járnak a főszezonon kívül, így a madarak megszokták a nagyobb hanghatást.

A töltényhüvelyeket a lövések után összeszedték, de biztos benne, hogy nem ólomtartalmú sörétek voltak a hüvelyben, s szavai szerint a holtágba pottyanó korongdarabok is majdcsak elbomlanak egyszer.

A természetvédők szerint viszont sörétdarabok és korongmaradékok maradtak a helyszínen, amelyek sosem bomlanak le, sőt, erősen mérgező, rákkeltő, környezetszennyező anyagból készültek. A lövések ráadásul megzavarták a költési időszakot.

A Hágai Egyezmény – amihez Magyarország 2002-ben csatlakozott tiltja az ólomsörét használatát a vizes élőhelyeken.

Korongvadászatból sosem elég: csütörtöktől a Magyar Vadászlövészek Egylete a Vértesi Erdő Zrt.-vel közösen rendezi meg a sportág 52. kontinensbajnokságát, Vértesben, Gánt mellett – írja az MTI.

A sportág 52. kontinensbajnokságán naponta 50 korongra lőnek majd a versenyzők, a Gánttól egy kilométerre kialakított lőtéren. A viadal fővédnökei Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nagy István agrárminiszter és Pintér Sándor belügyminiszter. Az MTI arról is tájékoztatott, hogy a 2021-es világbajnokságot is a Vértesben rendezik majd meg "Az Egy a Természettel Nemzetközi Vadászati és Természeti Világkiállítás" keretein belül.  

Hozzászólások