Pert nyert a TASZ a pécsi önkormányzattal szemben

Pert nyert a TASZ a pécsi önkormányzattal szemben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megsértették az alapítvány jó hírnevét és az egyenlő bánásmódhoz való jogát, mert migrációpártinak nevezték őket, és azt mondták, befolyásolni akarják a választások kimenetelét.

A pécsi közgyűlés tavaly nyilatkozatot adott ki, amelyben felszólították a pécsi polgárokat, hogy ne adjanak ki helyiséget “a Soros-féle kampányközpontnak", azaz az Emberség Erejével Alapítványnak.

A céget a TASZ képviselte a bíróságon, amely most jogerősen megállapította, hogy az önkormányzat eljárása sértette az alapítvány jó hírnevét. Alaptalanul vádolta ugyanis őket azzal, hogy politikai befolyást akarnának gyakorolni.

Bár az Emberség Erejével Alapítványt nem nevezték meg, a nyilatkozatok időzítése miatt fel lehetett ismerni, hogy ők kerültek célkeresztbe, mivel ekkoriban nyertek a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) pályázatán.

A pécsi fideszes politikusok a médiában és közhatalmi intézmények felhasználásával azzal vádolták a régóta emberi jogi neveléssel, oktatással és karitatív tevékenységgel foglalkozó civil szervezetet, hogy az – a kormányzati kommunikációban ismételt narratívával összhangban – “migráció-párti”, és befolyásolni akarja a választások kimenetelét.

Az alapítvány a TASZ jogi képviseletével pert indított, mert ezek az állítások a tényt, miszerint az OSF támogatja őket hamis színben tüntetik fel, a nyilatkozatok sértik az alapítvány jó hírnevet és az egyenlő bánásmód követelményét.

A perben első fokon a Szekszárdi Törvényszék járt el, mivel az illetékes Pécsi Törvényszék elfogultságot jelentett be. A Törvényszék a keresetet elutasította, elsősorban arra hivatkozva, hogy a kifogásolt állítások a politikai véleménynyilvánítás részét képezik, és mivel felperes közszereplő, ezt tűrnie kell.

A Pécsi Ítélőtábla végül megállapította, hogy Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata megsértette az Emberség Erejével Alapítvány jó hírnevét, ezért az önkormányzatot 250 ezer forint sérelemdíj megfizetésére kötelezte. Az összegből az alapítvány egy civil kurázsit elismerő díjat alapít.

Hozzászólások