Magyarországon mosták a pénzt az osztrák szerencsejátékosok

Magyarországon mosták a pénzt az osztrák szerencsejátékosok

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Itthoni bankalkalmazottakat is elfogtak a rendőrök.

Az Osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal nyomozást folytat Michael H. és társai ellen, akik illegálisan üzemeltettek nyerőgépeket Ausztriában. A tiltott szerencsejátékból befolyt bűnös vagyont magyar és szlovák cégeknek utalva visszaforgatták legális vállalkozásokba, és befektették vagy készpénzben felvették a tisztára mosott összegeket.

Az osztrák társszerv megkereste a magyar rendőrséget a bűnügy magyarországi szálainak felderítésére, a Vagyon-visszaszerzési Hivatal (VVH) pénzmosás miatt rendelt el nyomozást, és megállapították, hogy az osztrák bűnözők a 33 éves N. György banki alkalmazottal álltak kapcsolatban, akinek közreműködésével több magyarországi pénzintézetnél nyitottak számlákat.

A férfi 582 ezer euró bűncselekményből származó pénz eredetének eltitkolásában vett részt, amiért az osztrák személyektől fizetséget kapott.

A nyomozók az ausztriai akcióval egyidejűleg május 22-én több helyszínen tartottak kutatást, és tárgyi bizonyítékokat, valamint a bűncselekményből származó vagyonelemeket foglaltak le, továbbá zár alá vettek egy nagy értékű autót és több bankszámlát is. Elfogták a pénzmosással megalapozottan gyanúsítható N. Györgyöt, akit őrizetbe vettek, és indítványozták letartóztatását.

A VVH munkatársai elfogták L. Zsoltot is, akinek nevére több számlát is nyitottak, és aki így közreműködött a pénzmosásban. A férfi kihallgatását követően szabadlábon védekezik.

A magyarországi művelettel párhuzamosan az Osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal nyomozói is összehangolt akciót tartottak. Lefoglaltak 600 nyerőautomatát és 382 ezer euró értékben bűncselekményből származó vagyonelemeket is. Az osztrák rendőrök több személyt is kihallgattak gyanúsítottként tiltott szerencsejáték szervezése miatt.

Hozzászólások