Gyurcsány: Részben a DK akadályozta meg a Fidesz kétharmadát

Gyurcsány: Részben a DK akadályozta meg a Fidesz kétharmadát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A DK azt ígéri, az erősebb Európáért fognak dolgozni az EP-ben.

Részben a DK-nak is köszönhető, hogy a Fidesznek nem lett most kétharmada - mondta Gyurcsány Ferenc pártelnök a DK eredményváróján vasárnap este az EP-választások után. A DK a Fidesz után a második legtöbb szavzatot kapta, 16,26 százalékot, és ezzel négy képviselőt küldhet az EP-be.

Gyurcsány azt mondta, az EP-ben az erősebb Európát akarók lesznek többségben, és a mostani magas részvételi arány szerinte azért is van, mert most először jelent meg egy olyan erő, ami vissza akart vonulni nacionalista és populista módon a nemzetállami határok közé. A választáskor az erősebb Európát akarók és az Európát bomlasztani akarók között zajlott szerinte a küzdelem, de "hála Istennek azok győztek, akik úgy gondolkodnak, mint mi, hogy közösen Európa és Magyarország is erősebb lesz" - mondta. Szerinte az emberek megértették, hogy erre van szükség.

©

A Fideszről azt mondta, a választás nem tud szabad lenni, ha a sajtó nem szabad, és a sajtó nem lehet szabad, ha nem akar minden választót kiszolgálni. Szerinte Magyarországnak jelenleg olyan kormánya van, ami ellenőrzi és irányítása alá vonta a sajtót, amelyet hazug, félrevezető propagandára használ fel.

Nem az volt a kérdés, hogy a Fidesz megnyeri-e a választást, hanem hogy megszerzi-e a kétharmadot, de a kétharmadot elveszítették, és részben azért, mert a DK megszerezte a 4 mandátumot

- mondta Gyurcsány, aki hozzátette, tavaly áprilishoz képest a Fidesz elvesztett egymillió szavazót, de a DK megduplázta a sajátjait.

Azt is mondta, hogy a legnagyobb sikerük az, hogy régóta először a DK-nak sikerült megakadályoznia, hogy hazugságokról szóljon a kampány, mert bár volt menekültválság, ma már nincs, és sikerült elérniük, hogy a politikai vita részévé tegyék azt, hogy milyen Európát akarnak.

Dobrev Klára listavezető köszönetet mondott a szavazóiknak és aktivistáiknak, majd azt mondta, sok mindent lehet építeni a közösségükre, az online kampánystábjukra. Azt mondta, az eredmény egy komoly felelősség is, Brüsszelben pedig azt a politikát fogják képviselni, hogy megtegyék a lépéseket az Európai Egyesült Államok felé, és egy olyan Európa felé, amely jobban odafigyel a polgáraira, és hogy egy szociális Európává alakuljon.

©

Arról is beszélt, hogy jobban kell képviselni a környezetvédelmet, a klímakatsztrófa elhárítása érdekében is fognak dolgozni.

Hozzászólások