MTA: Ismét figyelmezteti a magyar kormányt az Európai Bizottság

MTA: Ismét figyelmezteti a magyar kormányt az Európai Bizottság

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megint felszólította a kormányt Brüsszel, hogy tartózkodjon a kutatási szabadság szűkítéséről. Az MTA nemsokára sajtótájékoztatót tart.

A héten lesz az általános vitája a Parlamentben "A kutatás, fejlesztés és innovációs rendszer intézményrendszerének és finanszírozásának átalakításához szükséges egyes törvények módosításáról" elnevezésű törvényjavaslatnak. Ez szól arról, hogy az MTA-tól elvegyék a kutatóintézeteit (a benyújtott törvényjavaslatról és a legutóbbi fejleményekről itt írtunk bővebben).

Az Európai Bizottság most kiadott egy bővebb közleményt, miután korábban már összevonta szemöldökét a kormány tervei láttán:

"Az Európai Bizottság hangsúlyozza nyílt, versengő finanszírozási rendszerek fontosságát, hiszen ezzel érhető el a minőségi kutatás, ezáltal nőhet a finanszírozás tényleges hatása, illetve erősödhet a nemzeti kutatási rendszer. A versengő finanszírozás, és az olyan ajánlatokra való nyitottság, amelyeket független szakértők átlátható kritériumok alapján dolgoznak ki, az európai kutatási szféra alapvetése. Ezt szögezte le az Európa Tanács 2012. december 12-i határozata és ezt később is megerősítették.

Az Alapvető Jogok chartája elismeri az oktatási-kutatási szabadság és a művészetek, tudomány szabadságát. Az Európai Bizottság így kiáll a kutatási és tudományos szabadságért és az akadémiai intézmények függetlenségéért, mind a finanszírozás, mind az önrendelkezés tekintetében. A Bizottság így továbbra is szorosan követi a magyar kutatási közszférát érő fejleményeket, és felszólítja a hatóságokat, hogy tartózkodjanak az olyan döntések meghozatalától, amelyek szűkítik a tudományos és akadémiai szabadságot az országban."

Az MTA 13 órától nemzetközi sajtótájékoztatón fogja tájékoztatni az ügy állásáról a közvéleményt. Az esemény élőben közvetítjük a Facebook-oldalunkon, illetve később írásban is beszámolunk róla.

Hozzászólások