Levélben fordult Lovász az MTA kifilézése miatt a parlamenti frakciókhoz

Levélben fordult Lovász az MTA kifilézése miatt a parlamenti frakciókhoz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Az MTA elnöke több érvet is felsorol a kormány terve ellen, és idézi Palkovics egy évvel ezelőtti nyilatkozatát, amikor arról beszélt, hogy semmi hasonlót nem terveznek.

Levelet írt szerdán a parlamenti frakciók vezetőinek Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, hogy ismertesse velük az MTA álláspontját a múlt héten benyújtott, az intézményt megcsonkító törvényjavaslattal kapcsolatban.

Lovász a levélben kifejti, hogy az MTA a központi költségvetésből finanszírozva működteti kutatóhálózatát, amelyben mintegy 5000 kutatót és a kutatást segítő személyt foglalkoztat, a tevékenysége átlátható, évente beszámol róla a kormánynak, kétévente az országgyűlésnek, de részletes tudományos beszámolókat is készítenek, a jelenlegi helyzet szerint pedig a kutatóhálózat tevékenységét segítő, véleményező és egyes kérdésekben döntést hozó 15 tagú testületbe (Akadémiai Kutatóintézetek Tanácsa) a kormány is delegál három tagot tanácskozási joggal.

Lovász felhívja a figyelmet, hogy az Akadémia működésével szemben semmilyen kormányzati kifogás vagy javaslat nem érkezett a benyújtott beszámolóik értékelésekor, ennek ellenére a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTA-val való érdemi egyeztetés nélkül, a 2019. évi költségvetési törvény alapján magához vonta a kutatóhelyek költségvetési forrását, a mostani törvényjavaslat pedig el akarja venni az MTA-tól a kutatóhálózatát.

A tervezet hatásvizsgálatát nem kaptuk meg, így nincs ismeretünk a társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásáról, a jogszabály megalkotásának szükségességéről, elmaradásának várható következményeiről. Ami a legfontosabb: nem ismerjük az elfogadásra váró törvény célját

– írja Lovász, aki konkrét érveket is felsorol a törvény ellen:

Lovász a levélben arra kéri a címzett parlamenti frakcióvezetőket, hogy

fontolják meg, hogy a törvénytervezet jelen formájában alkalmas-e elfogadásra.

Végül idézi Palkovics tavaly június 15-i kijelentését, amikor az MTA elnökségi ülésén azt mondta, hogy a kormány nem akarja csökkenteni az Akadémia költségvetését, és nem akarja átvenni az akadémiai kutatóintézeteket sem, holott most pont ez történik.

Lovász László szerdán kora délután nemzetközi sajtótájékoztatót is tart, amelyen természetesen a hvg.hu munkatársai is jelen lesznek, a sajtótájékoztatót élőben közvetíteni is fogjuk a Facebookon.

Hozzászólások