Labor nincs, de a Veszprém megyei kormányhivatal úgy tesz, mintha minden rendben volna

Labor nincs, de a Veszprém megyei kormányhivatal úgy tesz, mintha minden rendben volna

Utolsó frissítés:

Windisch Judit Szerző:

Windisch Judit
Windisch Judit

A kormányhivatal rövid válasszal elintézte, hogy nem tudja elvégezni a kórházi ellátáshoz kötődő mikrobiológiai labormunkákat, mert nincs rá elég ember. A Miniszterelnökség két napja nem válaszol arra, ez csak Veszprém megyében probléma-e.

"A Veszprém Megyei Kormányhivatal továbbra is maradéktalanul ellátja a megyei járóbeteg-szakellátáshoz és alapellátáshoz kapcsolódó mikrobiológiai vizsgálatok elvégzésére vonatkozó feladatát. A fekvőbeteg-ellátáshoz kapcsolódó vizsgálatokat 2019. július 1-től nem a megyei kormányhivatal végzi, az ide kapcsolódó vizsgálatokat ellátó labort az országos tiszti főorvos jelöli ki" – ennyit írt megkeresésünkre a Veszprém Megyei Kormányhivatal azután, hogy a Népszava kiderítette, a Veszprém megyei kórházakban nincs már állami mikrobiológiai laborszolgáltatás, mert a kormányhivatalban bezárt a labor.

A mikrobiológiai labor működése elemi szükséglet, az előírások szerint csak laborvizsgálat után lehet antibiotikum-kúrát kezdeni, az intenzív osztályoknak is néhány óránként mintákat kell küldeniük, a sebészek munkája is csak mikrobiológiai laborháttér mellett biztonságos – írta a lap –, ezért a kórházfenntartó arra utasította a kórházakat, azonnal találjanak új szolgáltatót. Egy piaci céget, a Synlabot ajánlotta.

Megkerestük a megyei Cholnoky Kórház igazgatóját, hogy sikerült-e szerződniük, okozott-e gondot az átállás, és mennyit kell a szolgáltatásért fizetni, de egyelőre innen sem kaptunk választ. A szintén érintett balatonfüredi Szívkórház főigazgatója viszont válaszolt. Azt írta, a kormányhivatal időben tájékoztatta őket, hogy

a további mikrobiológiai vizsgálatainkat létszámhiányra hivatkozva nem tudja ellátni.

Ők le tudtak szerződni a Synlabbal,

a gyors ellátással még nincs tapasztalatunk, de szerződésben rögzítették a határidőket.

Azt ugyan nem árulták el, mennyibe kerülnek a vizsgálatok, de miután ott nincs olyan sokra szükség, így nem okoz pénzügyi nehézséget a váltás. Az említett céget is megkerestük, hogy hány kórházzal kötöttek szerződést, bírják-e majd kapacitással a feladatokat, és milyen áron dolgoznak, de választ nem kaptunk.

Az Újratervezés orvos-csoport nyílt levélben tiltakozik a labor bezárása miatt, azt írják, mély aggodalommal értesültek a fejleményekről.

A kórházi fertőzések, járványok megakadályozása, a fertőzött betegek célzott és hatékony kezelése lehetetlen megfelelő mikrobiológiai háttér nélkül. Nem tartjuk megoldásnak a kórházfenntartó javaslatát, hogy a kórházak vásárolják meg a piacról a bakteriológiai vizsgálatokat, mert a megyében nincs piaci alapon működő laborszolgáltató sem. A nyár, az idegenforgalom, a Balaton közelsége külön felértékeli a járványügyi feladatok biztonságának fontosságát.

Miután a kormányhivatalok létszámhiánya országos probléma, megkerestük a Miniszterelnökséget, illetve a Magyar Kórházszövetség elnökét, hogy más megyében van-e probléma, de két nap alatt sem kaptunk választ egyik helyről sem.

(képünk illusztráció)

Hozzászólások