szerző:
Serdült Viktória
Tetszett a cikk?

Börtönszerű körülményekről, bűnbakká tett migránsokról és kórházban ágyhoz bilincselt menedékkérőkről nyilatkozott magyarországi látogatása után az ENSZ különleges jelentéstevője.

Összesen 280 ember, köztük 168 gyerek – múlt pénteken összesen ennyi ember tartózkodott a Magyarország déli határán lévő tranzitzónákban, és nem sokkal több azok száma sem, akik miatt a kormány évek óta fenntartja a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet.

A számok nem véletlenül ilyen pontosak, az elmúlt héten Magyarországon járt az ENSZ a migránsok emberi jogaival foglalkozó független különleges jelentéstevője. Felipe González Morales nemcsak a kormány és a hatóságok tagjaival, hanem civil szervezetek képviselőivel, és mindenekelőtt bevándorlókkal és menedékkérőkkel is találkozott.

A látogatás tényében semmi különleges nincs, az ENSZ független szakértői rendszeresen készítenek hasonló jelentéseket, ez esetben az ő kérésükre kaptak meghívást a magyar kormánytól. A dokumentum még nem végleges, a vázlatot előbb megküldik majd a kormánynak, amely megjegyzéseket és kiegészítéseket tehet hozzá. A jelentés 2020 júniusában kerül az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elé.

A látogatását követő teljes zárónyilatkozatát ezen a linken lehet letölteni.

©

Bár Felipe González Morales már sajtótájékoztatója előtt, majd azt követő zárónyilatkozatában is leszögezte, hogy a magyar kormány nagyon nyitottan állt hozzá, és mindenhova, így a tranzitzónákba is beengedte, ez nem jelenti azt, hogy ne lennének kifogásai. A legfontosabb megfigyelésének azt nevezte, hogy a kormány biztonsági intézkedései sok esetben felülírják a menedékkérők emberi jogait.

Kritizálta a tömeges bevándorlási válsághelyzet állandó megújítását is, amit 2016 márciusa óta félévente rendszeresen meghosszabbítottak, és jelenleg is 2019. szeptember 7-ig van érvényben. Tapasztalatai szerint Magyarországon egyáltalán nem jelentős a migráció, vagyis már nem állnak fent azok a feltételek, amik miatt meghozták az intézkedéseket.

"Ellátogattam Röszkére és Tompára. A határszakaszok csendesek. Egyetlen migránst sem láttam Magyarország felé közelíteni a határ szerbiai oldaláról. Találkoztam viszont menedékkérőkkel, köztük várandós asszonyokkal, akár 8 hónapos kisgyermekekkel, és 14-18 év közötti kísérő nélküli kiskorúakkal" – mondta.

Bűnbakká tették a migránsokat

Ha már válsághelyzet, akkor a politikai és közéleti kommunikációt sem lehet kihagyni: a jelentéstevő rengeteg olyan esetről számolt be, amikor külföldieket valósággal kipécéztek a származásuk miatt, de ugyanígy jártak magyarok is, amikor a helyiek azt hitték róluk, hogy migránsok. (Tavaly a hvg.hu is megírta, hogy rendőrt hívtak egy csongrádi nőre, mert kendővel a fején sétált hazafelé a fodrásztól.) Aggályosnak nevezte, hogy a kormány kampányaiban a migránsokat biztonsági fenyegetésekkel, többek között a terrorizmussal kapcsolták össze.

"A migráció kérdésének átpolitizálása bűnbakká tette a migránsokat" – jelentette ki az ENSZ szakértője, és felszólította a kormányt, hogy értékelje újra álláspontját, és "ne tegyen ismételten olyan kijelentéseket, hogy ‘válsághelyzettel’ áll szemben".

©

Morales a tranzitzónákban is járt, ahol elmondása szerint a lakók 60 százaléka kiskorú. A hvg.hu kérdésére azt is elmondta: a múlt héten összesen 280 ember tartózkodott a konténerekben, ahol börtönszerűnek nevezte a körülményeket. Sokakat több mint egy éve tartanak fogva. Különösen problémásnak nevezte, hogy a gyerekeket is a szögesdrótok mögött tartják, amikor nekik családjukkal nyílt intézményekben lenne a helyük. Kísérő nélküli kiskorút csak egyet látott, a gyermek még korábban egy rokonnal érkezett, csakhogy őt valami miatt elvitték, a gyermek pedig a tranzitban maradt.

A jelentéstevő sok értelmét nem látja a szögesdrótnak – amiből nemcsak kívülre, hanem belülre is jutott – az elrettentésen kívül. A magyar kormány mindenesetre úgy értelmezi, hogy nem tartja őrizetben az itt élőket, de Morales szerint "attól, hogy Szerbia felé el lehet hagyni a területet, ez még akkor is őrizet".

Kiemelte, hogy a röszkei és a tompai tranzitzónákban tett látogatása napján nem volt egyetlen bevándorló sem, aki a határ szerb oldaláról lépett volna be Magyarországra.

Egy terhes nőre 17 őr

Ami a körülményeket illeti: problémásnak tartja a hozzáférést a jogi segítséghez, a menedékkérőknek ugyanis nem adatik meg a tényleges lehetőség, hogy megjelenjenek a bíróság előtt, sem személyesen, sem videokonferencia révén. Habár mindkét tranzitzónában található bírósági meghallgatás céljára kijelölt konténer, azok a menedékkérők, akikkel beszélt, soha nem jártak ebben a konténerben, és nem láttak bírót, még azok sem, akik több mint egy éve ott tartózkodnak.

©

A menedékkérőket fegyveres biztonsági őrök kísérik a tranzitzónákon belüli mozgásuk során, például, ha egy másik szektorban akarnak valakit meglátogatni, az ügyvédjükkel találkoznak, vagy orvoshoz mennek. Ez vonatkozik a 3 év alatti kisgyermekekre is. Egy várandós nőt 17 őr kísért a kórházba a terhességi orvosi vizsgálatra.

Bár az tranzitzónákban az általános higiéniai körülmények kielégítőnek tűnnek, aggódik a megfelelő orvosi és pszichológiai ellátás és kezelés hiánya miatt. Információja szerint orvos csak napi néhány órában van jelen, nincs nőgyógyász és gyermekorvos, annak ellenére, hogy a menedékkérők nagy része nő és gyermek. Súlyos krónikus betegségekben vagy rákban szenvedő nőket és gyermekeket hónapokig nem kezelnek. Amikor a menedékkérőknek végre sikerül eljutni az orvoshoz, a konzultációt gyakran tolmács jelenléte nélkül folytatják le, és többen arról számoltak be, hogy nehézkes volt az orvossal való kommunikáció. Az egyik menedékkérő nőt a közelmúltban műtötték a helyi kórházban, ahol

5 napig az ágyhoz volt bilincselve elegendő táplálék nélkül.

Morales egyike volt annak a kevés embernek, akit beengedtek arra a részre is, ahol az elutasított menedékkérőket tartják, és ahol többektől megtagadták az ételt az elmúlt időben, köztük egy idős, cukorbeteg házaspártól is. Óriási problémának nevezte, hogy az ő helyzetüket nem tudják folyamatosan monitorozni – mivel jogilag már nem menedékkérők, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviselői és civil szervezetek sem látogathatják őket.

Az is nagyon fontos, hogy azok a menedékkérők, akinek a kérvényét elutasították, a visszaküldés kockázatának vannak kitéve. Sokakat azzal fenyegetnek, hogy a származási országukba fogják visszatoloncolni őket, ahol üldöztetéssel is szembesülhetnek.

Ha a civileknek rossz, a társadalomnak rossz

A civilekről külön is beszélt: úgy vélte, a kormány kommunikációja őket is súlyosan érinti, pedig rendkívül fontos szerepet játszanak a jogállamiság ellenőrzésében.

"Amikor NGO-kat támadnak, annak hatása van a társadalomra, és azokra is, akiket védenek" – tette hozzá.

©

Bírálta a bevándorlási különadót is, és hozzátette, hogy bevezetése akkor is hátrányos, ha még eddig egyetlen szervezetre sem vetették ki.

A vizsgálat nem csak a menedékkérőkre, hanem a hazánkban legálisan tartózkodó bevándorlókra is kiterjedt, különös tekintettel a munkavállalókra. Azt Morales üdvözölte, hogy a kormány bilaterális megállapodással és ösztöndíjjal segíti őket, de ez keveset számít, ha a kommunikáció nem változik.

"Az idegengyűlölő retorika azokra is hatással van, akik jogszerűen érkeztek munkát vállalni" – mondta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Donald Trump szerint ő virágoztatta fel a NASA-t

Donald Trump szerint ő virágoztatta fel a NASA-t

Bejrúti robbanás: emelkedett a halottak száma, kritikus helyzetben a kórházak

Bejrúti robbanás: emelkedett a halottak száma, kritikus helyzetben a kórházak

Elmarad idén a Kurultáj

Elmarad idén a Kurultáj