szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az egy évvel ezelőtti időközi választás névdublőrei helyett most egy magát önállónak, függetlennek és civilnek mondó induló tűnt fel a jelöltek között, aki azonban kiállása előtt nem takarított ki alaposan maga után a Facebookon. Bár egyik legjobb gyerekkori barátja pont a Fidesz városi kampányfőnöke, ez állítása szerint csak véletlen.

Önkormányzati választás 2019
Politikailag kulcsfontosságú, a mindennapjaink szempontjából talán a parlamenti választásnál is fontosabb – október 13-án polgármestereket, helyi képviselőket választ Magyarország. Kövesse a hvg.hu-val a kampány eseményeit, idézzen fel régi ígéreteket és vesse össze az újakkal, figyelje velünk a legizgalmasabb csatákat – beleértve Budapest ellenzéki ostromát és a hatalom védekezését.
Friss cikkek a témában

Egy héttel azután, hogy az eddigi városvezető, Kriza Ákos visszalépése miatt a Fidesz polgármester-jelöltet cserélt Miskolcon (itt jött képbe Alakszai Zoltán) újabb aspiráns nevét ízlelgethetik a választók: Kopcsó Gábor csütörtökön a Facebookon jelentette be, hogy megméreti magát októberben. A szórólapjain a „Mi fiunk” jelzőt viselő jelölt pénteken sajtótájékoztatón mutatta be saját magát és a mögötte álló, civil mozgalomként emlegetett Új Lendület Miskolcért egyesület képviselőjelöltjeit – pontosabban azokat közülük, akik nem voltak éppen szabadságon.

A szervezetről - elképzeléseiről, programjáról, jelöltjeiről – az égvilágon semmit nem találni az interneten, ami a bírósági nyilvántartást nézve már nem is olyan meglepő: a lendületük a jelek szerint annyira új, hogy az egyesületet - amelynek egyik elnökségi tagja Kopcsó saját húszéves fia – még csak két és fél hete jegyezték be.

Kopcsó Gábor viszont nagyon is ismert Miskolcon: korábban több szórakozó- és vendéglátóhelyet üzemeltetett a megyeszékhelyen. Ezek ma már nem az övéi, de nem meglepő, hogy beszéltünk olyan helyiekkel, aki egyszerűen csak „az éjszaka császáraként”, illetve friss ambíciói miatt legújabban „Miskolc Berki Krisztiánjaként” emlegetik. (Mint ismert, a korábbi focista-celeb július közepén jelentette be, hogy megméreti magát Tarlós Istvánnal szemben.)

©

Az újsütetű polgármester-jelölt ambíciói hátterében több forrásunk is a Fideszt véli felfedezni, mégpedig azzal a motivációval, hogy a nem kormánypárti szavazatok mindegyike ne a Függetlenek SZIVE polgármester-jelöltjénél, a teljes ellenzék támogatását is bíró Veres Pál iskolaigazgatónál landoljon. Az mindenesetre tény, hogy információink szerint Kopcsót évtizedes barátság köti Kriza Ákos tanácsadójához és kampányfőnökéhez, Zárug Péter Farkashoz, így indulását akár a fideszes kampánystáb is kitalálhatta.  

Az is tény, hogy noha politikai szerepet eddig nem vállalt, ám Kopcsó privát Facebook-oldalának kedvencek menüpontja beszédesen tanúskodik (párt)szimpátiájáról: a Fidesz központi oldalától kezdve Kubatov Gábor pártigazgatón és Kriza Ákoson át Varga Judit igazságügyi- és Varga Mihály pénzügyminiszterig tucatnyi kormánypárti potentát, illetve kormányzati propagandalap oldalát jelölte számára kedvesnek.  

A hvg.hu megkeresésére Kopcsó Gábor ugyanakkor tagadta, hogy külső, kormánypárti felkérésre indult el. Állítása szerint ő is hallott a városban ezeket az összeesküvés-elméleteket, de szerinte ez normális egy választás előtt, amikor egy város fel van bolydulva.

A kérdésre, hogy miért csak most, kevesebb mint két hónappal az önkormányzati választás előtt bukkan fel, alapít egyesületet és lát neki önmaga megismertetésének, azt mondta, hogy szerinte teljesen rendben van az időzítés.

Önálló indulása legfőbb motivációjaként Kopcsó azt hozta fel, hogy ne csak a kormánypárt és az ellenzék, hanem a civilek is képviselve legyenek végre Miskolcon. A felvetésre, hogy Veres Pál személyében épp egy civil jelölt jelentkezett be elsőként Kriza Ákos kihívójaként, ő miért nem lenne elég, Kopcsó Gábor nem adott egyértelmű választ, és azt sem tudta megmondani, mi az, amit ő, illetve az Új Lendület másként képzelne el, mint az iskolaigazgató mögötti Függetlenek-SZIVE. „Mi a saját programunkra szeretnénk koncentrálni” – magyarázta a polgármester-jelölt, külön elemeket azonban ebből nem akart megnevezni, hanem azt mondta, a következő hetekben, egyesével teszik majd közzé az egyes programpontokat.

Zárug Péter Farkas (balra) és Kopcsó Gábor
©

A Zárug Péter Farkashoz fűződő, több mint húsz éves barátságát Kopcsó Gábor nem tagadta, de azt mondta, indulásának, illetve a politikának ehhez semmi köze, azt pedig, hogy míg barátja minden erővel a kormánypárti polgármester-jelölt győzelméért dolgozik, ő pedig éppen ez ellen, szerinte

kulturáltan, intelligensen tudják kezelni.

Miskolcon nem először bukkannak fel meglepő indulók. A tavaly júliusi, a korábban önkormányzati képviselő Hubay György parlamentbe jutása miatt rendezett időközi választás előtt például egy azonos-, illetve hasonló nevű jelölt bukkant fel, majd vihetett el szavazatokat a Rokker Zsoltti néven ismert humorista Erdei Sándortól, az ellenzék akkori képviselő-jelöltjétől. A nem kampányoló, a választási irodán meg sem jelenő névdublőrök mögött a hvg.hu hamar megtalálta a Fideszt a háttérben, egyikük el is ismerte, hogy a választók összezavarása érdekében szervezték be.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Türk nyelvű államok irodája nyílik Budapesten

Türk nyelvű államok irodája nyílik Budapesten

Kezdhetnek rettegni Európa korrupt politikusai az Európai Ügyészség leendő vezetőjétől

Kezdhetnek rettegni Európa korrupt politikusai az Európai Ügyészség leendő vezetőjétől

Összeütközhet két műhold, és ha megtörténik, abból csak nagyobb baj lesz

Összeütközhet két műhold, és ha megtörténik, abból csak nagyobb baj lesz

Olcsóbb hibrid: új zöld rendszámos Volvo V60 érkezett

Olcsóbb hibrid: új zöld rendszámos Volvo V60 érkezett

Mi az a hvg360?

Mi az a hvg360?

200 éve született az ember, akit minden laposföld-hívőnek figyelmen kívül kell hagynia

200 éve született az ember, akit minden laposföld-hívőnek figyelmen kívül kell hagynia