Simonyi szerint Orbán gerinctelen politikát folytat Amerikával szemben

Simonyi szerint Orbán gerinctelen politikát folytat Amerikával szemben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Magyarország egykori washingtoni nagykövete szerint a Kongresszusban hazánkat mindkét párt részéről súlyos kritika éri.

Interjút adott a Privátbankárnak Simonyi András, Magyarország volt washingtoni nagykövete, a George Washington Egyetem munkatársa. A beszélgetés egyik fő pontja egy sajtóhír, amely szerint a külképviselet gyenge teljesítménye miatt lecserélhetik a kormány washingtoni nagykövetét.

Simonyi mindezt azzal kommentálja, hogy

mikor elhagytam a diplomáciai pályát, megfogadtam, hogy az utódaimat nem fogom minősíteni. De azt el kell mondanom, hogy véleményem szerint az Orbán-kormány Amerika-politikája zavaros, következetlen, és meg merem kockáztatni, gerinctelen. Akkor tekinthető jónak egy diplomáciai kapcsolat, ha a legfelső szintű érintkezés csak a piramis csúcsa és csupán megerősítése a bizalomteli napi együttműködésnek. Ilyen például Norvégia, Hollandia vagy Dánia kapcsolata Amerikával. Hát erről most esetünkben szó sincs. A napi kapcsolatok szintje és főleg minősége elmarad attól, amit Orbán 2010-ben megörökölt a Bajnai-kormánytól. A Fehér Házban ugyan megoszlanak a vélemények Magyarországról, de nagyon erős az a vonal, amelyik határozottan úgy véli, hogy Orbán orosz befolyás alá került.

Simonyi úgy folytatja, ennél sokkal nagyobb a baj a Kongresszusban, ahol Magyarországot mindkét párt részéről súlyos kritika éri, már-már megkérdőjelezve szövetségesi megbízhatóságát. A magyar demokrácia helyzetét pedig egyenesen siralmasnak nevezik szerinte.

"Orbánnak is ajánlom figyelmébe azt az orosz mondást, hogy 'nem lehet a végtelenségig számítani a Fehér Ház inkompetenciájára'. Talán kicsit túlzóan, cinikusan és ironikusan hangzik, de érdemes lehet megfontolni. Ami pedig a méregdrága lobbizást illeti, ezzel Magyarország egy csoportba került a legpitiánerebb kis diktatúrákkal. Ez ideig-óráig elleplezheti a bajokat, de tartósan nem. Meg kell mondanom, ez bizony még tüneti kezelésnek is gyenge" – tette hozzá.

A volt nagykövet komoly jelzésnek tartja a kétoldalú kapcsolatok amerikai megítélése szempontjából, hogy Nancy Brinker volt budapesti amerikai nagykövet néhány hete súlyos kritikát írt a magyar miniszterelnökről, mégpedig Trump kedvenc sajtóorgánumában, a konzervatív Newsmax Mediában. A Newsmax tulajdonosa, Chris Ruddy, ő pedig Trump legszűkebb köréhez tartozik.