Vizsgálatot indít Donáth László ügyében az evangélikus egyház

Vizsgálatot indít Donáth László ügyében az evangélikus egyház

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Olyan személyes megkereséseket kaptak, amelyek "egyházkormányzati intézkedéseket tesznek szükségessé".

Tényfeltáró vizsgálatot kezdeményez a Magyarországi Evangélikus Egyház Donáth László lelkész magatartásával kapcsolatban, amelybe bevonják az érintett feleket és a gyülekezeteket is. Hétfői közleményük szerint ezt az északi egyházkerület elnökségéhez érkezett személyes megkeresések teszik szükségessé.

A kommüniké szerint – amelyet Fabinyi Tamás püspök és Fábri György egyházkerületi felügyelő jegyez – az elnökség szorgalmazza a panaszok alapos kivizsgálását.

"Mindezt Krisztus ügye és az emberi méltóság védelme melletti mély elkötelezettségünk alapján tesszük, ahogyan ez a 2019. február 22-i zsinati ülésen az elnök-püspöki székfoglalóban is elhangzott:

Zéró toleranciát hirdetünk: ha szükséges, meg kell tennünk az előírt egyházjogi lépéseket, nagy intenzitással kell odafigyelnünk az áldozatok hangjára, és lelkigondozói segítséget kell nyújtanunk nekik."

Az egyház emellett azt kérte, hogy a lehetséges áldozatok személyiségi jogainak és méltóságának védelmében mások vélt vagy valós fájdalmát, traumáit ne használja fel senki eszközként politikai kommunikációs célokra.

Ahogy megírtuk, a kormányközeli TV2 Tények című műsora számolt be először arról, hogy a Gaudiopolis szeretetotthon egyik alkalmazottja feljelentést tett Donáth László evangélikus lelkész, Donáth Anna momentumos európai parlamenti képviselő apja ellen zaklatás miatt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a hvg.hu kérdésére megerősítette, hogy feljelentés alapján június 13-án nyomozást rendelt el szexuális kényszerítés miatt. A rendőrség azt is jelezte, hogy névre szóló megerősítést nem közölnek.

Elértük Donáth Lászlót, aki annyit mondott, az események értékelésétől továbbra is tartózkodik, de az egyházi tényfeltárást fontosnak tartja, annak eleget kíván tenni.

Hozzászólások