Kósa Lajos: Semmi értelme a főpolgármester-jelölti vitának

Kósa Lajos: Semmi értelme a főpolgármester-jelölti vitának

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Megbukott az ellenzék azon szándéka, hogy mindenhol egy jelöltet állítson a kormánypárti jelölt ellen, jelentette ki Kósa Lajos, a Fidesz kampányfőnöke. Arra nem tért ki, hogy ez a szándék nem csak az ellenzéki erőknek köszönhetően bukhatott meg. Elmondta azt is, nem látja értelmét főpolgármester-jelölti vitának.

Elégtelenre vizsgázott az ellenzék jelöltállításból – mondta Kósa Lajos, a Fidesz–KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke szerdán Budapesten. Elmondta: összesen 828 Fidesz–KDNP-s jelölt van a polgármesteri posztokra, és 128 jelölt indul valamilyen ellenzéki formációban, emellett 387 jelölt élvezi a kormánypártok támogatását az októberi választásokon.

©

Az ellenzék célja, hogy minden helyen egy jelöltet állítsanak a kormánypártokkal szemben, nem valósult meg, Budapesten csupán hat kerület lesz ilyen, a 23 megyei jogú város közül kettő, Hódmezővásárhely és Nyíregyháza, a megyei közgyűlési listáknál pedig kizárólag Komárom-Esztergom megye – sorolta Kósa. Így igaz, említhetnénk példaként a budapesti főpolgármester-jelöltek között feltűnő Berki Krisztián valóságshow-szereplőt, aki a Fidelitas és a kormánysajtó is előszeretettel foglalkoztat.

Kedden Tarlós István nem zárta ki, hogy részt vesz egy főpolgármester-jelölti vitán, Kósa Lajos azt mondta erről: ez kizárólag a főpolgármester döntésén múlik. Ő személy szerint ebben a formában semmi értelmét nem látja a vitának, mivel az alkalmatlanság áll szemben az alkalmassággal, mondta.

Még a végén összejön a vita Tarlós és Karácsony között

Miután a hvg.hu kiderítette, hogy az Emmi leporolta és a kormány elé viszi a nagy budapesti aluljárók lezárásának ötletét, a főpolgármestert és az ellenzéki főpolgármester-jelöltet is megkérdezték a tervről. Tarlós már tavaly is elismerte, hogy köze van az ötlethez, Karácsony is nyitott, de mindketten az eredeti probléma, a hajléktalanság megoldását tartják fontosabbnak.

A VIII. kerületi ellenzék ajánlóívekkel kapcsolatos adatkezelési ügyéről szintén kérdésre reagálva azt mondta: ez választási bűncselekmény, amelyben a rendőrség már nyomoz. Majdnem biztosan kijelenthető, Karácsony Gergelyék tudatosan csalnak, és bűncselekményt elkövetve próbálják befolyásolni az eredményeket – jelentette ki Kósa Lajos, Kubatov Gábor párttársa.

Az aHang viszont látja értelmét a vitának

Főpolgármester-jelölti vitát szeretne összehozni az aHang, az ellenzéki előválasztás szervezője. Ennek érdekében próbálkozott Tarlós Istvánnál is, de többszöri visszautasításban volt része. Az aHang feltételei a következők voltak:

  • 1. Minden nyilvántartásba vett hivatalos főpolgármester-jelölt részt vesz rajta.
  • 2. Független, a résztvevők által konszenzusosan elfogadott moderátor vezeti semleges helyszínen, a nézőközönség kiválasztása egyenlő arányban oszlik meg a jelöltek között, a vita formátuma (időkeretek stb.) is konszenzus tárgya.
  • 3. Lehetőség van a jelenlegi főpolgármester elmúlt 9 évének bemutatására, az eredmények/kihívások kommunikációjára.
  • 4. A témacsoportok összerakásában a jelöltek kampánystábjai megegyeznek (ez az aHang által szervezett előválasztási vitán úgy nézett ki, hogy minden jelölt javasolt témát, azonban a kérdéseket előre nem egyeztettük velük, illetve az aHang is javasolhatott egyet)
  • 5. A vita szervezési feladatait nem kizárólag az aHang végzi, hanem egy a főpolgármesteri hivatal által kijelölt szervezettel/stábbal/csapattal közösen történik az előkészítés.
  • +1 Bármilyen konstrukcióra nyitottak vagyunk, ami a vita előmozdítását, megvalósulását szolgálja, emberi és anyagi erőforrást is áldoznánk az eseményre.

Ezek elvileg meg kellene feleljenek Tarlós Istvánnak is. Az aHang emellett a petíciót is indít, hogy ezzel is serkentse a jelöltek vitakedvét és -hajlandóságát.

Hozzászólások