Megszűnik egy szakaszon a legforgalmasabb pesti kerékpárút

Megszűnik egy szakaszon a legforgalmasabb pesti kerékpárút

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Podmaniczky tér felújítása miatt napi 2500 biciklis kerül kellemetlen helyzetbe.

A Podmaniczky tér felújításával egy időben az V. kerületi önkormányzat megszünteti a pesti oldal legforgalmasabb észak-déli útvonalát jelentő kerékpárutat – hívta fel rá a figyelmet honlapján a Magyar Kerékpárosklub.

Mint írták, a Bajcsy-Zsilinszky úti kerékpárutat rég kinőtte a város, szakaszos megszüntetése viszont nem old meg semmit, csak újabb konfliktusokat szülhet azzal, hogy a logikusan továbbhajtók hirtelen szabálytalanná válnak. A környéken becslések szerint napi nagyjából 2500 kerékpár halad el, amibe nem számítanak bele a rollerek, segwayek. Az út a kevés belvárosi főútvonalak egyike, ahol már iskolás gyerekeket is gyakran látni lehet önállóan kerékpározni.

A jelenlegi kilátások szerint azonban az út most a Podmaniczky téren véget ér. A Nyugati tér felé három lámpaváltással lehet átjutni a túloldali buszsávba, majd onnan vissza a kerékpárútra. Aki ezt nem tenné meg, annak szabályosan le kell szállnia és áttolnia a biciklijét a megszüntetett kerékpárút helyén, ami időveszteséggel és kétszer akkora szélességgel jár. Bár néhány éve ezen a szakaszon engedélyezték a buszsáv használatát a kerékpárosoknak, sokan nem merik használni, ráadásul azon a belvárosi metrófelújítás kezdetétől a pótlóbuszok sűrűsége miatt nem lehet majd biciklizni.

Valódi megoldást az egyesület szerint kétoldali kerékpársávok jelentenének, ami a Fővárosi Önkormányzat tájékoztatása szerint a belvárosi metrópótlás utáni útfelújítással valósulhat meg.

A Kerékpárosklub addig is 10 km/órás sebességkorlátozást jelentő gyalogos-kerékpáros övezet kijelölését, és a gyalogosok védelmét hirdető pozitív kommunikációs táblák felszerelését kéri a Podmaniczky téri kerékpárút-szakaszon.

Hozzászólások