Fogalmi zavar az ellenzék részéről kormányváltó hangulatban bízni

Fogalmi zavar az ellenzék részéről kormányváltó hangulatban bízni

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
HVG

Az önkormányzatok helyzete mára alig ad lehetőséget arra, hogy onnan szervezzék az ellenzéki ellenállást. Választás előtti elemzésünk az e heti HVG-ben.

Fogalmi zavar az ellenzék részéről az önkormányzati választások előtt kormányváltó hangulatban bízni, a földindulásszerű változást elindító elégedetlenséget nem is érezni a voksolás előtt – írja az e heti HVG. A végén épp az összefogásmantrának vethet véget október 13-a. A kilenc éve a Fideszen túli világot mozgató összefogás – látszólag – megvalósult. Amennyiben a Szombathelytől Miskolcig ívelő közösködés legalább részben sikerre vezet, úgy a részt vevő pártoknak új mondanivalóval kell előállniuk, ha pedig nem, úgy teljesen új politikával.

Kérdés, hogy van-e hozzá elég fantázia és akarat.

Egyelőre csak annyi látszik, hogy az ellenzék maradna a jelenlegi kerékvágásban, és változatlanul a Fidesz elleni oppozíció hatékonyságát tartaná meg vezető témának.

A HVG-nek ellenzéki vezetők egytől egyig arról beszéltek, hogy az önkormányzatokból kezdődhet az ellenállás megszervezése, és egy jó szereplést követően a rendszer lassú erjedése is megindulhat. Az elképzelés nem légből kapott, 2010 előtt volt is rá példa, azonban mára az ellenzéki ellenállás megszervezésére, a látványos építkezésre az önkormányzatok helyzete már alig ad lehetőséget.

Részletek a HVG csütörtökön megjelenő lapszámában.

Hozzászólások