szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A politikai elemző cég szerint szokatlan, hogy Fidesz ennyire ellentmondásosan kommunikál az ügyben.

Közzétette állásfoglalását a Borkai-ügyről a Political Capital. Mint ismeretes, az „Ez az ördög ügyvédje” című blog fényképet és videókat jelentetett meg Borkai Zsolt polgármesterről és egy helyi ügyvédről, Rákosfalvy Zoltánról. A felvételeken fiatal nőkkel láthatók egy hajón. Az ismeretlen szerző kokainról, magángépről és prostituáltakról ír, valamint korrupcióval vádolja a résztvevőket, de ezekre nem szolgáltatott bizonyítékot eddig.

A Political Capital öt pontot jelentetett meg a Facebookon, az elsőben azt írja: egyelőre kiszámíthatatlan, hogy milyen hatása lesz a szexvideóknak, mert magyarországi kampányban ilyen direkt formában és mennyiségben még nem kerültek elő hasonló felvételek a jelöltekről, ezért az önkormányzati választás egyfajta teszt is lesz. A Political Capital kiemeli, hogy szokatlanul nagy nyilvánosságot kapott az ügy, amit bizonyítanak az információkat nyilvánosságra hozó blog nyilvános olvasottsági adatai, illetve az, hogy internetes keresők statisztikái szerint Borkai nevére kerestek rá az elmúlt napokban a legtöbben.

Az elemző cég szerint az viszont újdonság, hogy a sajtó által már régóta feltárt korrupciós ügyekre – mint például a 7 éve már részletesen megírt Audi-földek történetére, Rákosfalvy Zoltán ügyvéd szerepére, illetve a hozzá kapcsolható offshore-céghálóra – ilyen erővel rá tudták irányítani a közfigyelmet.

A Political Capital levonja a következtetést, hogy

szexuális tartalom kellett ahhoz, hogy ezek az ügyek egy szélesebb kör figyelmét is felkeltsék.

Megjegyzik, hogy az sem mindennapos, hogy a Fidesz ennyire ellentmondásosan kommunikál, hisz a kormánysajtó nem számolt be a botrányról, de a kampány utolsó hetében szabadságra ment Borkai rövid reagálásáról igen.

„A Fideszből most van kibeszélés is, de a központi kommunikáció azzal igyekszik letudni az ügyet, hogy ez magánéleti probléma, nem közügy. Ugyanez a szempont viszont nem merül fel akkor, amikor ellenzéki politikusok, kormánykritikus civilek vagy újságírók magánéletében vájkál a Fidesz által irányított propaganda. A Fidesz legutóbbi kongresszusa még nevetgélt, amikor Orbán Viktor beszédében a Wittinghoff-botrányra célozgatott”

– írták.

Az elemző cég szerint az ellenzék számára óriási lehetőség lenne a Borkai-ügy, mely országszerte befolyásolhatná a választások kimenetelét, a rendszerszintű korrupció sulykolása vagy „a Fidesz kereszténységre és családra hivatkozó álságos” narratívájának ellenpontozása miatt.

Azt is írják, hogy az ellenzék viszont semmit sem tudott kezdeni az üggyel, az ügy potenciálisan legnagyobb nyertese, Győr ellenzéki polgármesterjelöltje például első körben közölte, hogy a videók a magánéletéhez tartoznak, és amíg a korrupciós dolgok ki nem derülnek, a politikának nincs dolga.

Kiemelik, hogy az ellenzéki politikusok nagy része nem beszélt a botrányról, a pártok is csak magánéleti ügyként kezelik a Borkai-ügyet, abból két, egymást nem teljesen kizáró lehetőség adódik a Political Capital szerint:

 „vagy a politikai tehetségtelenség vagy a kooptáció sokkal nagyobb mértékű annál, mint amit eddig is sejteni lehetett”. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jakab Péter: Tetszik az embereknek, hogy valaki odamegy, és belemondja az igazságot a kedves vezető arcába

Jakab Péter: Tetszik az embereknek, hogy valaki odamegy, és belemondja az igazságot a kedves vezető arcába

Olaszország több mint felét ismét zárlat alá helyezik

Olaszország több mint felét ismét zárlat alá helyezik

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság

Huawei: Már tízből hat magyar csuklóján ott ketyeg egy okosság