szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A politikai elemző cég szerint szokatlan, hogy Fidesz ennyire ellentmondásosan kommunikál az ügyben.

Közzétette állásfoglalását a Borkai-ügyről a Political Capital. Mint ismeretes, az „Ez az ördög ügyvédje” című blog fényképet és videókat jelentetett meg Borkai Zsolt polgármesterről és egy helyi ügyvédről, Rákosfalvy Zoltánról. A felvételeken fiatal nőkkel láthatók egy hajón. Az ismeretlen szerző kokainról, magángépről és prostituáltakról ír, valamint korrupcióval vádolja a résztvevőket, de ezekre nem szolgáltatott bizonyítékot eddig.

A Political Capital öt pontot jelentetett meg a Facebookon, az elsőben azt írja: egyelőre kiszámíthatatlan, hogy milyen hatása lesz a szexvideóknak, mert magyarországi kampányban ilyen direkt formában és mennyiségben még nem kerültek elő hasonló felvételek a jelöltekről, ezért az önkormányzati választás egyfajta teszt is lesz. A Political Capital kiemeli, hogy szokatlanul nagy nyilvánosságot kapott az ügy, amit bizonyítanak az információkat nyilvánosságra hozó blog nyilvános olvasottsági adatai, illetve az, hogy internetes keresők statisztikái szerint Borkai nevére kerestek rá az elmúlt napokban a legtöbben.

Az elemző cég szerint az viszont újdonság, hogy a sajtó által már régóta feltárt korrupciós ügyekre – mint például a 7 éve már részletesen megírt Audi-földek történetére, Rákosfalvy Zoltán ügyvéd szerepére, illetve a hozzá kapcsolható offshore-céghálóra – ilyen erővel rá tudták irányítani a közfigyelmet.

A Political Capital levonja a következtetést, hogy

szexuális tartalom kellett ahhoz, hogy ezek az ügyek egy szélesebb kör figyelmét is felkeltsék.

Megjegyzik, hogy az sem mindennapos, hogy a Fidesz ennyire ellentmondásosan kommunikál, hisz a kormánysajtó nem számolt be a botrányról, de a kampány utolsó hetében szabadságra ment Borkai rövid reagálásáról igen.

„A Fideszből most van kibeszélés is, de a központi kommunikáció azzal igyekszik letudni az ügyet, hogy ez magánéleti probléma, nem közügy. Ugyanez a szempont viszont nem merül fel akkor, amikor ellenzéki politikusok, kormánykritikus civilek vagy újságírók magánéletében vájkál a Fidesz által irányított propaganda. A Fidesz legutóbbi kongresszusa még nevetgélt, amikor Orbán Viktor beszédében a Wittinghoff-botrányra célozgatott”

– írták.

Az elemző cég szerint az ellenzék számára óriási lehetőség lenne a Borkai-ügy, mely országszerte befolyásolhatná a választások kimenetelét, a rendszerszintű korrupció sulykolása vagy „a Fidesz kereszténységre és családra hivatkozó álságos” narratívájának ellenpontozása miatt.

Azt is írják, hogy az ellenzék viszont semmit sem tudott kezdeni az üggyel, az ügy potenciálisan legnagyobb nyertese, Győr ellenzéki polgármesterjelöltje például első körben közölte, hogy a videók a magánéletéhez tartoznak, és amíg a korrupciós dolgok ki nem derülnek, a politikának nincs dolga.

Kiemelik, hogy az ellenzéki politikusok nagy része nem beszélt a botrányról, a pártok is csak magánéleti ügyként kezelik a Borkai-ügyet, abból két, egymást nem teljesen kizáró lehetőség adódik a Political Capital szerint:

 „vagy a politikai tehetségtelenség vagy a kooptáció sokkal nagyobb mértékű annál, mint amit eddig is sejteni lehetett”. 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Restaurátori "melléktermékekből" készült művekkel nyitott Budapest új galériája

Restaurátori "melléktermékekből" készült művekkel nyitott Budapest új galériája

Emberkísérlet a digitális detoxban: három nap internet és mobil nélkül

Emberkísérlet a digitális detoxban: három nap internet és mobil nélkül

Legyen önnek is saját lapja: bemutatjuk a myhvg-t

Legyen önnek is saját lapja: bemutatjuk a myhvg-t