szerző:
Szilágyi József

Nem csak a polgármesteri széket nyerte el Nemény András, de a közgyűlésben is megvan a minősített többsége az ellenzéknek.

Önkormányzati választás 2019
Idézze fel a 2019-es önkormányzati választás kampányának és a szavazás napjának eseményeit, illetve kövesse a fejleményeket cikksorozatunkkal. Innen megtudhat mindent arról, mi történik az ország önkormányzataiban.
Friss cikkek a témában

Alig 500 szavazattal győzött Nemény András (Éljen Szombathely) a fideszes Balázsy Péter ellen a szombathelyi önkormányzati választáson. Várható volt a szoros eredmény, hiszen a közvélemény-kutatások is a hibahatáron belüli különbséget mértek kettejük között a kampány utolsó napjaiban. Ráadásul ez nem is szokatlan a vasi megyeszékhelyen, kilenc évvel ezelőtt a szocialista Ipkovich György, aki két cikluson át volt Szombathely polgármestere, alig 600 szavazattal kapott ki Puskás Tivadartól, a Fidesz jelöltjétől.

Puskás két ciklus után visszavonult, így mindenképpen új polgármestere lett volna a városnak, a Fidesz hosszú válogatás után jutott el a mindössze 33 éves Balázsy Péterhez, aki amúgy a Vas megyei közgyűlés jegyzője volt.

Szombathely igazi ellenzéki szigetnek tűnik az erősen fideszes Nyugat-Dunántúlon, itt öt éve döntetlenre végződött az önkormányzati választás, a fideszes polgármester külső segítséggel, a helyi Pro Savaria Egyesület képviselőjével, Molnár Miklóssal biztosította a többséget, akit alpolgármesternek is megválasztottak.

Már az év elején látszott, hogy Szombathelyen változás várható, hiszen a túlóratörvény emlékezetes januári vitája után Molnár szakított a polgármesterrel és a Fidesszel, így az ellenzéké lett a közgyűlési többség. Valószínű, hogy ez tépázta meg Puskás Tivadar polgármester renoméját is, aki szeretett volna indulni, de pártja nem támogatta. Egyes információk szerint Kósa Lajos lépett közbe, ő közölte, hogy a fiatal Balázsyt kell indítani.

De ez sem sikerült túl fényesen, hiszen Balázsy fiatalítást akart, Hende Csaba volt honvédelmi miniszter, Szombathely országgyűlési képviselője viszont csak a régi embereiben bízott meg. A kampány során Hende nagyon aktív volt, emlékezetes hazaárulózós akciója azonban sokakat felháborított.

A Fidesz az év eleje óta csak kapkodott Szombathelyen, nem tudtak mit csinálni a kialakult helyzettel, ehhez jött még Hende agresszív stílusa. Velük szemben azonban az Éljen Szombathely választási szövetség egységet és erőt mutatott. A szövetségben az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum, sőt, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt is részt vett, egyedül a Jobbik maradt ki belőle.

A szövetség az év eleje óta gyakorlatilag átvette a hatalmat a közgyűlésben, módosították a költségvetést, és lakosságbarát, népszerű intézkedéseket hoztak, például utakat, járdákat, játszótereket újítottak fel. Jelöltjeiket már februárban bemutatták, szemben a Fidesszel, akik a nyár elejéig titkolóztak, és keresték a jelöltjeiket.

Mindezt úgy kommunikálták, hogy meg akarják mutatni, hogyan vezetik majd a várost, ha bizalmat kapnak a választóktól. Ez a taktika sikeres volt, de ehhez az is kellett, hogy az elmúlt kilenc évben a Fidesz a központi utasításoknak megfelelően nagyberuházásokban gondolkodott. És az is a köztudatban volt, hogy a 15.6 milliárd forintért felépített Haladás-stadion üzemeltetése évi 300-350 milliójába kerül az önkormányzatnak, úgy, hogy közben a csapat kiesett az első osztályból, ráadásul anyagi csőddel küszködött.

A Fideszt egy közben kialakult belharc is gyengítette. Koczka Tibor első ciklusos képviselő, egyúttal alpolgármester már tavaly ősszel elveszítette Hende Csaba bizalmát, végül a nyáron ő is szembefordult pártjával, ahonnan el is távolították. Koczka a sajtóban sorra teregette ki Hende hatalomgyakorlási módszereit, aztán augusztusban bejelentette, hogy függetlenként elindul polgármester-jelöltként.

Nem kellett sokat várni, szinte azonnal beállt mögé a Pro Savaria Egyesület és az addig vacilláló Jobbik. Koczka és a Pro Savaria képviselője, a Fidesszel már korábban szakító Molnár Miklós a kampányban magukat jobboldalinak, konzervatívnak nevezték, és azt sugallták, hogy Szombathelyen a jobboldal esett szét, nem az ellenzék.

Meg kell említeni a jelenleg is költségvetési csalással gyanúsított Czeglédy Csabát is. Czeglédy korábban az MSZP-ben politizált, több cikluson át volt képviselő, 2006 és 2010 között alpolgármesterként dolgozott. Hosszú, 18 hónapos előzeteséből tavaly decemberben engedték ki, közben elveszítette közgyűlési mandátumát, az ősszel megtartott időközi választáson az Éljen Szombathely jelöltje, László Győző nyert.

Czeglédy a nyár elején jelentette be, hogy független jelöltként elindul volt választókerületében, a hosszú egyeztetés eredményeként az Éljen Szombathely úgy döntött, nem indítják a választókerületben László Győzőt, de a listán biztos bejutó helyre tették.

Ezek után érkezett el az önkormányzati választás, és Nemény András így is szoros versenyben tudott csak nyerni. Ami némileg váratlan volt, hogy simán hozták a közgyűlési többséget is, a 14 választókerületből tízben az ő jelöljük nyert.

Négy választókerületben győzött a Fidesz, de négy mandátumot szereztek a kompenzációs listáról is, az Éljen Szombathely és a Pro Savaria egyet-egyet. És Czeglédy Csaba is nyert függetlenként választókerületében.

Ezzel az Éljen Szombathelynek megvan a 11 szavazatot igénylő minősített többsége a közgyűlésben, és ha sikerrel egyeztetnek Czeglédyvel, valószínűleg az ő szavazatára is számíthatnak.

Így az Éljen Szombathely jelentős győzelmet aratott Szombathelyen, könnyedén irányítják a várost a ciklusban. Az sem kizárt, hogy az amúgy is belső gondokkal küszködő szombathelyi Fidesz még jobban szétesik, és egészen biztos, hogy az Orbán Viktor bizalmát elveszítő, majd nagy nehezen visszaszerző Hende Csaba sem ússza meg a számonkérést a párt budapesti központjában.

Főleg azért nem, mert nem ez az első rossz húzása. 2013-ban robbant ki a szombathelyi drogbotrány, ami nagyon hasonlított Borkai Zsolt esetéhez. Czeglédy Csaba hozott nyilvánosságra egy videót, amin egy, az egyik akkori fideszes alpolgármesterre hasonlító férfi éppen kokainnak látszó port szív fel. Czeglédy akkor arról beszélt, információi szerint az eset nem egyedi, a szombathelyi Fidesz vezetői állítólag rendszeresen hajóutakon vettek részt a Balatonon és az Adrián, kábítószer és prostituáltak társaságában. A rendőrségi vizsgálat eredménytelenül zárult, de a botrány következtében a szombathelyi Fidesz három fiatal vezetőjének, köztük két alpolgármesternek távoznia kellett a pártból és tisztségükből. 2014-ben nem indították újra őket.

A botrány odáig fajult, hogy feloszlatták a helyi szervezetet, amit Hende Csaba szervezett újjá. Ezért is volt a most zárult ciklusban aránylag sok első ciklusos képviselője a Fidesznek, és a párt akkori megroppanását a mai napig nem heverték ki.

A választásról percről percre tudósítottunk, azt ide kattintva olvashatja el.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Itthon

Karácsony Gergely az új főpolgármester

Karácsony Gergely szerint ezen a választáson leckét adtak demokráciából. Tarlós István gratulált neki, Orbán Viktor miniszterelnök pedig együttműködést ajánlott.

Maró gúnnyal kritizálta az egyházat, végül ellopták a csontjait

Maró gúnnyal kritizálta az egyházat, végül ellopták a csontjait

Hadházy megint talált egy furcsa törvénymódosítást

Hadházy megint talált egy furcsa törvénymódosítást

Bejelentették az ügyészek és a bírók béremelését

Bejelentették az ügyészek és a bírók béremelését

Index: Póczik hozzátartozója állhat a Borkai-videók mögött

Index: Póczik hozzátartozója állhat a Borkai-videók mögött

A GVH-t is zavarta a fesztiválokon kötelező borravaló

A GVH-t is zavarta a fesztiválokon kötelező borravaló

Leszavazták a volt újpesti polgármester extra végkielégítését

Leszavazták a volt újpesti polgármester extra végkielégítését