szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az MSZP-t is behálózó politikai maffiáról értekező Botka László eddig bírta.

Botka László hétfőn kilépett az MSZP-ből. Bár a döntését nem indokolta, környezetéből származó információink szerint szerepet játszott ebben az, hogy szerinte az MSZP képtelen a szervezeti és személyi megújulásra, de nem hisz a Molnár Zsolt pártigazgató által meghirdetett "Budapest-modellben" sem. Míg Molnár szerint ez arról szól, hogy "időben meg kell keresni a legjobb jelölteket a 2022-es választásra", addig Botka környezetében ezt úgy fordítják, hogy Molnár néhány momentumossal és pár fanatikus DK-s elsakkozgat majd, ők pedig ebből nem kérnek.

©

Azzal is érvelnek, Botka a választáson eleve erre kért felhatalmazást, ugyanis ő kizárólag az Összefogás Szegedért Egyesület színeiben indult, neve mellé nem került pártlogó. Meglepetésre pénteken, a közgyűlés alakuló ülésén jelentette be, hogy az ő frakciójukba ül be, nem a szocialistákéba. Utána rögtön megkérdeztük Botkát, hogy a pártból is kilép-e, mire annyit mondott,

ezt előbb nekik mondja el.

Ebből már erősen lehetett sejteni a folytatást, bár a hét végén még helyi MSZP-sek nem gondolták, hogy Botka azonnal kilép. Holott a kampányban bőven voltak szemmel látható jelek arra, hogy egyre kevésbé kér a szocialistákból: nem ment el arra a rendezvényre, ahol az ellenzéki pártok bejelentették támogatását, illetve maga helyett egy molinót küldött a Szegeden kampányoló Tóth Bertalan pártelnök mellé.

Hosszú volt az út idáig

Botka László rendkívül fiatalon, 21 évesen került be a Parlamentbe 1994-ben, évekig édesanyjával, Botka Lajosnéval együtt politizált. Öt cikluson át volt parlamenti képviselő, ahogy szegedi polgármesterként is az ötödik ciklusát kezdi. A politikust évekig az MSZP reménységeként tartották számon, párton belül sokan várták, mikor vállalja már a miniszterelnök-jelöltséget, a "vaci-Laci" gúnynevet is ráaggatták épp emiatt. Az MSZP választmányi elnöke azonban erre sokáig nem volt hajlandó.

©

2017-ben mégis beleállt, de a Gyurcsány Ferenc nélküli összefogás követelésével olyan feltételeket szabott, amiből látszott, ennek a karriernek hamar vége lesz. Mindenesetre hangos volt az a néhány hónap: párton belüli kollaboránsokat emlegetett, és nyíltan árulózta Molnár Zsoltot, a párt talán legerősebb informális – és most már formális – hatalommal bíró emberét. Molnár ugyanis nyíltan szembement szövetségi politikájával. Erről "pancserpuccs az MSZP-ben" címmel írtunk.

Botka megbuktatásában szerepet játszott a Molnárral kapcsolatban álló Tarjányi Péter fémjelezte Magyar Progresszív Mozgalom, melynek lényegében egyetlen célja a jelölt leszedése volt. Botka végül 2017 októberében visszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől.

Döntését azzal indokolta, hogy "a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csak annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az Orbán-rezsim parlamenti padsoraiban", illetve megállapította azt is,

a politikai maffia behálózta a demokratikus ellenzéket, köztük az MSZP-t is.

Ezután hátra lépett az MSZP-ben, nem viselt sem országos sem helyi tisztséget. A súlyos válságba került MSZP végül Karácsony Gergely mögé állt be, a Fidesz újra kétharmadot szerzett.

Régóta pusmogták

Botkáról már az országgyűlési választás előtt is pletykálták, hogy kilép, ezt azonban cáfolta. 2018 őszén kérdeztük, miért maradt, mire azt mondta:

két dolog miatt vagyok párttag. Egyrészt mert szociáldemokrata vagyok, másrészt meg Szegeden nagyon jó a csapat, kötődöm ezekhez az emberekhez. Nem akarom őket cserbenhagyni, de semmilyen módon nem veszek részt a szocialista párt politikájának a formálásában.

Akkor azt mondta, az előbb említett két ok miatt nem akart kilépni a pártból. Az önkormányzati választás másnapján az Indexnek azt mondta, "nem tudja, mi van az MSZP-ben, de nem is nagyon érdekli". Innentől már hivatalosan sem kell, hogy érdekelje egyetlen pártügy sem.

Az új csapat

Az Összefogás Szegedért Egyesületet nehéz önálló entitásként kezelni, az internetes honlapjukon a "rólunk" menüpontban négy tételben lerendezik a legfontosabb feladataikat. Íme:

  • Szeged város gazdasági, kereskedelmi fejlődésének elősegítése.
  • Szeged város régióközponti szerepének további megerősítése.
  • A szegedi kulturális, tudományos és sportélet támogatása.
  • A szegedi idegenforgalom fellendítése és erősítése.

Az egyesületet 2010-ben hozták létre, de nehéz volt elhitetni, hogy nem csak egy szépségtapasz kellett Botka neve és az MSZP logója mellé. Abban az évben egyébként Botka már formát bontott: választási plakátjain nem volt ott a szegfű. A szervezetet tavaly májusban kezdték távolítani az MSZP-től: leváltották addigi elnökét, Pálmai Antalt, aki többször indult az MSZP listáján. Így tudott klasszikus ernyőszervezetként funkcionálva maga alá terelni az ellenzéki pártokat, a DK-tól a Jobbikig.

©

Az új frakciónak Botka László mellett Joób Márton, Avramov András, Kovács Tamás, Simon-Fiala Donát a tagja. Avramov a szőregi rózsafesztiválok szervezője, eddig főként a klasszikus szőregi virág uniós levédésével, vagy hungarikumok közé való felvételével került a hírekbe. Joób, aki Botkához hasonlóan csak a civil logóval tolta a kampányt, a tízgyermekes nagycsaládos háttérrel inkább a konzervatív kötődésű választók számára vonzó, de a sportolói háttere tágítja a szimpatizánsok körét. Kovács Tamás sem ismeretlen befutó, ő a PM szegedi vezetője, de korábban, még az internetes tüntetésekhez kapcsolódva szerveztek úgynevezett „polgári köröket”. Azért tesszük idézőjelbe, mert bár technikájában a Fideszt idézi, valójában egyszerűen egy civil közéleti mozgást szeretettek volna generálni. Ennek sikere hullámzó volt, csak a „feketeruhás” nővér, vagy a kockás inges tüntetések adtak némi lendületet a kezdeményezésnek. Kovács aztán bekerült az önkormányzati gépezetbe is, külsős tag lett a Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottságban. Simon-Fiala jobbikos, bár csak a "fordulat után", 2018-ban lépett be a pártba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tudatosan tervezhet Orbán: A komolyabb influenzaszezon elé lőtték be a járványcsúcsot

Tudatosan tervezhet Orbán: A komolyabb influenzaszezon elé lőtték be a járványcsúcsot

Ki neveli a gyereket, ha az anya újra dolgozni kezd?

Ki neveli a gyereket, ha az anya újra dolgozni kezd?

Fontos változás jön a Google Drive-ra: 30 nap után véglegesen törlődnek a fájlok a kukából

Fontos változás jön a Google Drive-ra: 30 nap után véglegesen törlődnek a fájlok a kukából