Rács mögött tartaná a Viking kapitányát az ügyészség

Rács mögött tartaná a Viking kapitányát az ügyészség

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A vádhatóság fellebbezett Jurij C. letartóztatásának megszüntetése ellen.

Ahogy pénteken megírtuk, megszüntette a bíróság a Viking Sigyn ukrán kapitányának letartóztatását, és elrendelte a bűnügyi felügyeletét a Hableány balesetének ügyében. Ennek értelmében Jurij C.-nek a továbbiakban a kijelölt budapesti lakcímén kellene tartózkodnia. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség hétfőn fellebbezett a döntés ellen.

A vádhatóság álláspontja szerint a korábban november 30-ig meghosszabbított letartóztatás továbbra is indokolt, mivel a szökés-elrejtőzés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye is csak ezzel zárható ki.

A Hableány május 29-én este süllyed el, 33 emberrel – 31 dél-koreai utassal és két fős magyar személyzettel – a fedélzetén a Duna budapesti szakaszán, a Margit híd közelében, miután a Viking Sigyn szállodahajó hátulról nekiütközött. A balesetet hét dél-koreai turista élte túl, egy áldozat holttestét azóta sem találták meg.

A Viking Sigyn kapitányát egyrendbeli halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetése vétséggel, illetve 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása bűntettel gyanúsítják.

Az ügyészség szerint a 36 rendbeli bűncselekmény tárgyi súlya – figyelemmel arra is, hogy Magyarország modern közlekedési történetének egyik legsúlyosabb, halálos áldozatot követelő közlekedési balesetéről van szó – kiemelt, és mivel Ukrajna nem adja ki állampolgárait más államnak, a szökés-elrejtőzés veszélye továbbra is nagy.

Emellett a korábbi – bizonyítottan megtörtént – üzenetváltásokból megalapozott következtetés vonható le a gyanúsítottal szakmai és baráti viszonyban álló tanúk vallomása befolyásolásának veszélyére. A bírósági eljárás nem a nyomozás megismétlése, a tanúk a bíróság előtt fő szabályként közvetlenül tesznek vallomást. Emiatt a letartóztatásnak ez a különös oka nem szűnik meg a nyomozás végén, jelenleg is fennáll.

A fellebbezés a szabadlábra helyezésre nézve halasztó hatállyal bír.

Az ügyben a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség november végéig vádat emel – olvasható a közleményükben.

Hozzászólások