szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Legalább ezer vásárhelyi adatait kérték le az önkormányzat számítógépén ismeretlenek, az önkormányzat feljelentést tett.

Az önkormányzati választás előtt még az alpolgármester tizenhárom éves gyermekének adatait is lehívták az önkormányzati hivatal azonosítóját használva - tudta meg a hvg.hu. Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere azt mondta,

ezernél is több lakos adataihoz juthattak hozzá, ezek között igen szenzitív adatok is vannak, nem csak pusztán a személyi számok kerülhetnek adott esetben nyilvánosságra

Az nem derült ki, miért szerezték meg az adatokat és mire akarják felhasználni. Az érintettek között vannak kormánypárti képviselők, volt jelöltek, és az ő családtagjaik is. Az sem világos még, hogy kiknek az adatait hívták le jogosulatlanul, hiszen lehettek köztük olyanok is, akiknek a hivatali ügyintézése miatt volt szükség az adatlekérésre.

Az informatikusoknak tűnt fel az, hogy az egyik munkaállomásról sok adatot kérnek le, ezután indított belső vizsgálatot az önkormányzat. Kiss Andrea alpolgármester az RTL Klub Híradójában arról beszélt, a politikában aktív, közösségi oldalakon kommentelőket kereshették, ellenzéki illetve ismert fideszes aktivisták adatait is lehívták.

A választások előtt a Promenád.hu egy drága telefont is felajánlott annak, aki segít kideríteni, ki posztol illetve blogol László Krisztián neve alatt a Fideszt kifigurázó és Márki-Zay Pétert támogató bejegyzéseket. A polgármester azt mondta, "a hivatalos adatokkal visszaélve a blogger azonosítása sikeres volt."

Az incidens miatt Márki-Zay Péter bejelentést tett a Nemzeti Kibervédelmi Intézetnél, amely a nyomozó hatóságokat köteles erről értesíteni, így feltehetően vizsgálják majd az adatlopást. A hivatalnok, akinek az azonosítójával lehívták az adatokat, már nem dolgozik az önkormányzatnál. A Fidesz szerint ezzel Márki-Zay beismerte, hogy olyan súlyos jogsértések történnek vezetése alatt a Városházán, ami veszélybe sodorja a vásárhelyi emberek biztonságát.

Hódmezővásárhelyen az elmúlt egy évben több informatikai incidens is történt, tavaly nyáron már a mostanihoz hasonló adatlopás is volt. Ez utóbbi ügyben is bejelentést tett az önkormányzat, a nyomozás még abban az ügyben sem zárult le. Az is előfordult, hogy az informatikai rendszert hackertámadás érte, ez ügyben is ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az önkormányzat. Az előbbi esetben, Márki-Zay Péter feltételezése szerint az önkormányzat tulajdonában levő cég felől jött az informatikai rendszer ellen a támadás. Egyébként a hódmezővásárhelyi polgármester éppen az iméntiek miatt döntött úgy, hogy megerősítik a hivatal rendszerének védelmét, ezért tavaly decemberben és az idén tavasszal vállalkozásokat bízott meg az informatikai rendszer védelmével. Ezek miatt a szerződések miatt a Közbeszerzési Döntőbizottság 13 millió forintra bírságolta a hódmezővásárhelyi önkormányzatot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezreket bocsát el a FedEx Európában

Ezreket bocsát el a FedEx Európában

Soros György az EU helyett most a tagállamoknak javasolja az örökkötvényt

Soros György az EU helyett most a tagállamoknak javasolja az örökkötvényt

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves

„A zene már több száz éve a megértést, a kölcsönös szeretetet szolgálja” – Fischer Iván 70 éves