szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány mindent megtett azért, hogy elkerülje a blamát, de a Kúria döntése után már nem maradt más hátra, ki kell tenni a bocsánatkérést a Kormany.hu-ra a 2017-es nemzeti konzultációban szereplő valótlanságról.

Mindenben fenntartotta a Fővárosi Ítélőtábla ítéletét a Kúria, így az nem változott: a

 kormánynak bocsánatot kell kérnie a Magyar Helsinki Bizottságtól azért, mert a nemzeti konzultációban valótlanságot állított róla, ezt 30 napon keresztül a Kormany.hu oldalon a nyitóoldalon kell tartania, és 2 millió forint sérelemdíjat kell fizetnie.

A 2017-es nemzeti konzultációban a kormány 8 millió háztartásba juttatta el azt a sugalmazó kérdőívet, amelyben szerepelt egy olyan kitétel is, hogy a Magyar Helsinki Bizottság védi a törvénytelenségeket elkövető bevándorlókat, és pártolja a törvénytelenségeket. Emiatt a szervezet személyiségi jogi pert indított 2017. október 1-jén a Rogán Antal-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda ellen, amely a konzultációt lebonyolította. A jogerős ítélet 2018 májusában született meg a Fővárosi Ítélőtáblán. Erre bólintott most rá a Kúria, miután a kormány felülvizsgálatot kért, és amúgy is minden lehetséges jogi eszközt felhasznált, hogy ne kelljen kitennie a számára óriási presztízsveszteséget jelentő bocsánatkérő szöveget.

©

„Természetesen elégedettek vagyunk az ítélettel. Mindenkinek jobb lett volna, persze, ha a kormány nem hazudozik rólunk. Állampolgárként annak különösen örülünk, hogy a bíróság nem nagyon magas sérelemdíjat állapított meg, amit végeredményben az adófizetők állnának, hanem elfogadta a mi kérésünket, és olyan kompenzációt alkalmazott, ami a kormánynak fáj igazán, nem pedig az ország polgárainak. A Magyar Helsinki Bizottság a kétmilliós sérelemdíjat ingyenes jogi segítségre fogja fordítani, mégpedig azoknak a jogi képviseletére, akik összeütközésbe kerültek az illiberális rezsimmel, és volt merszük másokért vagy magukért kiállni” – olvasható a szervezet közleményében Győző Gábor, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédjének nyilatkozata.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Dercsényi Dávid Itthon

Már kérleli a kormány a Helsinkit, hogy ne kelljen elismernie a hazugságát

Ilyen is van: arra kéri a kormány a Helsinkit, ne kérjen végrehajtást a jogerős, kormányra nézve kínos ítéletére, hanem várja meg, hogy a Kúria dönt a felülvizsgálatról. Amikor fordítva történt ugyanez, a kormány nem tett gesztust az általa sorosista álcivilnek tekintett szervezetnek.

Balesetet okozott egy férfi Egyházashetyénél, majd megpróbálta a feleségére kenni

Balesetet okozott egy férfi Egyházashetyénél, majd megpróbálta a feleségére kenni

Csányi Sándor: Nagyon remélem, hogy a Gulácsi Pétert ért méltatlan támadások nem folytatódnak

Csányi Sándor: Nagyon remélem, hogy a Gulácsi Pétert ért méltatlan támadások nem folytatódnak

Mobilra is jöhetnek a legnépszerűbb PlayStation-játékok

Mobilra is jöhetnek a legnépszerűbb PlayStation-játékok