Orbán Viktor megszegett egy törvényt, most átírják

Orbán Viktor megszegett egy törvényt, most átírják

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A magyar miniszterelnök nem számolt be az Európai Tanács üléséről a parlamentben, holott ezt köteles lett volna megtenni.

A miniszterelnöknek az Európai Tanács, vagyis az EU-csúcs ülését követően az ülés kimeneteléről szóban tájékoztatnia kell az Országgyűlés ülését az országgyűlési törvény egyik pontja szerint. Egy kormánypárti törvénymódosítás nyomán azonban ez a pont hamarosan hatályát veszti, írja a 24.hu. A kormány rendszeres beszámolási kötelezettsége az uniós ügyekről így bizottsági szintre kerül.

A portál emlékeztetett, Orbán Viktor korábban éppen ezt a pontot nem tartotta be, amikor nem számolt be az Európai Tanács június 20-21-i üléséről, amikor megvétózta a 2050-es uniós klímacélt.

Szél Bernadett ezután küldött  levelett Kövér László házelnöknek.

A miniszterelnök – törvényi kötelezettsége ellenére – az Európai Tanács ülését követően sem tájékoztatta az Országgyűlést az ülés kimeneteléről és a döntés indokairól, így egy ilyen horderejű kérdésben nem valósulhatott meg a Kormány európai uniós tevékenységének ellenőrzése az Országgyűlés által

- írta a független képviselő.

Kövér pár héttel később válaszában azt írta, hogy „a ciklusokon átívelő, korábban nem kifogásolt gyakorlat – immár 2004 óta – valóban nincs összhangban a hatályos szabályozással, levélben fordultam a miniszterelnök úrhoz, kérve a gyakorlat és a szabályozás felülvizsgálatát és azok egymáshoz igazítását”. Ennek eredménye lett, hogy megszüntetik a miniszterelnök EiT-ülések utáni beszámolási kötelezettségét.

Tipikus fideszes megoldás: törvényesítették a törvénytelenséget. Miközben a kormány az emberektől elvárná, hogy tiszteljék a törvényt, ha a miniszterelnök nem tartja be a jogszabályt, akkor módosítják azt. Ez egy nagyon tisztességtelen játék az állampolgárokkal

– reagált Szél Bernadett.

A képviselő szerint „a miniszterelnök magánügykent kezeli brüsszeli működését, nem akarja, hogy az ország lássa, mit művel az uniós fórumokon”.

Hozzászólások